Spa, Black Balsam och en chokladfabrik i Riga

Mycket att se och göra i en spännande weekendstad.
black magic shop

En bröllopsdag ska naturligtvis firas ordentligt och detta år valde vi att styra kosan mot Lettlands huvudstad Riga.

Vi hade nog förväntat oss en vacker och ganska traditionell stad, men det visade sig vara en fantastisk mix av nytt och gammalt med många spännande restauranger och mycket att se och göra. Eftersom prisnivån är betydligt lägre än vad vi är vana vid hemma i Sverige kunde man också kosta på sig det där lilla extra utan att bli skinnad. Vi valde att bo på Grand Poet Hotel som ligger centralt invid gamla stan och perfekt inom gångavstånd till allt man vill göra. Det var ett otroligt bra hotel som även har ett vackert spa med lyxiga behandlingar. Att de uppgraderade oss till en mysig svit uppe i ett av tornen när de fick höra att vi firade vår bröllopsdag var inte heller så dumt. Vi är något av Tripadvisor-nördar när vi är ute och reser men denna gång lät vi hotellet rekommendera ett antal restauranger åt oss och vi fick några riktigt bra tips, mer om detta senare.

Riga är en förhållandevis liten stad som passar bra för en weekend, även om också områdena utanför Riga ska vara trevliga. Bland annat sägs badorten Jurmala vara ett bra resmål sommartid. Bor man centralt som vi gjorde så kan man gå överallt och vi ägnade det mesta av tiden åt att bara strosa runt i staden och titta på alla vackra byggnader. Gamla stan ligger förresten på Unescos världsarvslista.

Vill man ha en vacker utsikt över hela stan så rekommenderas ett besök på Radison Blu Skybar. Goda drinkar och fantastiskt utsikt! Drinkmenyn är uppbyggd som en smakmatris där du kan finna den perfekta drinken för just dig. För den som istället vill ha en mer traditionell dryck så rekommenderas (inte?) Black Balsam, eller Riga balsam som det också kallas. Balsamet togs en gång i tiden fram som medicin och det sägs att bland annat Katarina den stora var en hängiven konsument av denna dryck. Den smakar faktiskt helt vedervärdigt men det är ju ändå kul att prova. Vill man prova drycken i autentisk miljö så bör man gå till Black Magic bar. Baren är belägen i ett gammalt apotek och det känns som att man är förflyttad till Harry Potters värld. Förutom Black Balsam serverar de även varm choklad och himmelska praliner.

Dagarna i en mysig stad går fort och till slut stod valet mellan att besöka Ockupationsmuseet och Chokladmuseet. Ockupationsmuseet är ett krigshistoriskt museum om tiden från 1940 till 1991 med Tysklands och Sovjetunionens ockupationer av Lettland. En intressant tid i landets historia men vi valde ändå Laima chokladfabrik och museum. Laima är Lettlands svar på Marabou och har tillverkat choklad sedan 1870-talet. Efter andra världskriget förstatligades bolaget då Lettland blivit en del av Sovjetunionen. Fabriken och dess anställda lyckades dock hålla receptet på sin mest populära choklad hemlig för sovjeterna under hela ockupationen. Ett trevligt museum där man får lära sig både om Laimas historia och om choklad i stort. De har även chokladkurser för både vuxna och barn.

Riga är även känt för sina många spa och spahotell. Vårt hotell hade ett eget fantastiskt spa där vi hade bokat in oss för att fira bröllopsdagen. Vi fick både en lugn stund i de vackra poolerna och en lyxig behandling. Andra kända spaanläggningar är the Dome och Espa Spa. Dessa hade vi dock inte tillfälle att besöka, men de ska vara riktigt fina och lyxiga.

Maten då? Vi hade kanske förväntat oss mycket av den stadiga traditionella maten som man ofta finner i Östeuropa. Det visade sig dock att Riga bjöd på riktigt spännande matupplevelser, ofta ganska traditionell mat men med en modern touch.

Vill du äta traditionella lettiska köttbullar med vacker utsikt mot operahuset så tipsar vi om Kolonãde som också har en diger vinlista.

Är det istället en helt annorlunda smakupplevelse du är ute efter så bör du besöka 3 Pavaru Restorans, The Three Chefs Restaurant. Som en aptitretare innan maten målades ett konstverk direkt på bordet (nåja, någon slags bakpapper låg emellan) med olika såser och röror som åts med bröd. Till dessert valde vi balsamicomarinerade kantareller med kola och jordnötter. Otippat gott!

Som de Italienälskare vi är, var vi naturligtvis tvungna att leta upp en italienare och hotellet tipsade om Portofino. Restaurangen ligger lite avsides och utsidan ser ärligt talat inte mycket ut för världen, men maten var riktigt bra och trots att det egentligen var fullt när vi dök upp lyckades de snabbt fixa ett bord åt oss. Jag brukar vara skeptisk till pasta ute på restaurang då jag oftast tycker att den är gräddig och överkokt, men här kunde de minsann koka pasta. Deras hemgjorda ravioli med tryffel och hasselnötter var fantastisk. En brownie med hallonsorbet som dessert kompletterade middagen perfekt.

Mycket att se och göra i denna vackra stad alltså. Vi hann inte med allt vi hade tänkt oss och såhär i efterhand har få fått veta att Riga till och med har ett Depeche Mode-café, bara en sån sak!

VĂĄr upplevelse
8.5/10

VĂĄr roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish