Följ med oss på en weekend i Milano

Il Duomo, La Scala och vertikala träd. Milano bjuder på lite av varje.

Det är nog ingen som missat att vi älskar Italien och efter ett ovanligt långt uppehåll så fick vi nu möjligheten att återvända, denna gången till vackra Milano. Jag hade ärligt talat inte så höga förväntningar då jag trodde att Milano mest är en modern industristad, men vad fel jag hade. Milano är en jättemysig och vacker stad, lagom stor för en långweekend.

Vi kom till Malpensa Airport som ligger en bit utanför stan men ändå tillgängligt då tåget Malpensa express bara tar 35 minuter in till någon av de stora stationerna Milano Centrale eller Milano Cadorna. En kort promenad från den senare hittade vi vårt trevliga Hotell Lancaster. Milano har mängder med bra hotell men prisnivån är hög, så var beredd att hosta upp en bra slant. Lancaster ligger i mellanklassen och är egentligen bara trestjärnigt men var rent, snyggt och med bra service. Läget, precis i närheten av den stora parken Parco Sempione och en bit ifrån de största turiststråken passade oss utmärkt.

Naturligtvis gick vi inte hungriga i Milano, våra matupplevelser kan du läsa om i detta inlägg. Här fokuserar jag på vad som finns att se och göra. Sightseeing helt enkelt.

Vi började vår tur i parken och dess maffia entré Arco della Pace, en gång i tiden påbörjad av gissa-vem? Jo, naturligtvis Napoleon, men då erövringsplanerna inte gick som planerat låg byggnationerna på is ett tag och färdigställdes 1838 för att fira Italiens enande. Parken är stadens lunga och här tränar, slappar och umgås Milano-borna alla tider på dygnet. Parken rymmer också ett antal museum och har en amfiteater där det hålls konserter lite då och då. När du promenerat genom parken kommer du fram till det medeltida slottet Castello Sforzesco som förutom att det är intressant i sig själv, även det innehåller ett antal museum, bland annat ett för musikinstrument.
Den som tröttnat på grönska, slott och museum kan nu se fram emot den stora shoppinggatan Via Dante. Här finns allsköns shopping för oss vanliga dödliga och gatan leder sen fram till ett av Milanos största sevärdheter, gallerian Vittorio Emanuele II. Det är knappast den mest prisvärda delen av stan, men det är en otroligt imponerande byggnad och ska vara världens äldsta galleria uppförd mellan 1865 till 1877. Är du i Milano på shoppingresa så får du inte heller Corso Buenos Aires, gatan med flest klädbutiker i hela Europa.

Efter ett besök i detta shoppingtempel kan man lämpligen promenera vidare mot nästa gudomliga byggnad, kanske för att söka shoppingsyndernas förlåtelse. Precis utanför gallerian ståtar den enorma Duomo di Milano med sin vita marmor. Oavsett vad man tycker om katedraler så är denna verkligen värd ett besök. Domen är den näst största i världen, bara katedralen i Sevilla är större. Som Milanos största sevärdhet är det naturligtvis alltid kö in så vi valde att ta en guidad tur av katedralen där vi också gick före köerna, vilket var rätt smidigt.

Katedralen är helt enorm och tog också enormt lång tid att bygga, byggnationen pågick mellan 1300-talet till 1800-talet men sägs pågå fortfarande. Möjligen har detta att göra med den vackra men ack så porösa marmor som användes vid bygget och som hela tiden behöver repareras. Marmorn kommer från området kring Comosjön och för att kunna transporteras byggdes de kanaler som idag utgör området Navigli, ett av de mest populära restaurang- och barområdena i Milano.

Katedralen är naturligtvis fylld med statyer och den mest intressanta måste vara den på aposteln Bartolomeus som flåddes levande. När man först tittar på statyn reagerar man på att han har ett ben för mycket men när man tittar närmare ser man att aposteln är draperad i sitt eget skinn och huvudet hänger löst längs ryggen. En riktigt läskig staty!

Vissa kanske tycker att man inte kan besöka Milano utan att besöka San Siro men jag är mer inne på att man inte kan besöka Milano utan att besöka La Scala. Tyvärr gick det inga föreställningar denna helg men vi tog en guidad tur av teatern och dess museum. La Scalas salong beskrivs bäst som grandios, här har man inte snålat på vare sig guld eller röd sammet och man känner sig nästan kunglig när man kommer in i en av de vackra logerna. Apropå grandios förresten, guiden berättade att scenen är så stor att det lutande tornet i Pisa skulle kunna få plats ståendes längst ner på scenens källare. Tornet skulle sträcka sig ända upp till scenens tak där belysning och kulisser sitter. Se bilden på modellen av teatern i genomskärning i galleriet nedan så förstår ni vad jag menar.
Det enda jag saknade var att man inte fick gå bakom scenen och se repetitionslokalerna och verkstäderna, men det är väl inte möjligt att ha turister dragandes i kulisserna hela dagarna, det är ju trots allt artisternas arbetsplats.

Till teatern hör också ett litet museum där man kan se allt från historiska instrument och kostymer som använts tidigare samt målningar av dåtidens kändisar. Hur många skulpturer, statyer och målningar av Verdi vi fick se vet jag inte riktigt men det var ett gäng. Även Verdis dödsmask låg i en monter. För den riktigt Verdi-bitne kan jag passa på att tipsa om Grand Hotel et de Milan ett par hundra meter från teatern. Här kan man bo i Verdisviten, alltså den svit där Verdi hittades död 1901.

Trött på gamla grejer begav vi oss ut på promenad en bit bort från turiststråken och hittade området City Life som ligger ungefär halvvägs till San Siro. City Life byggdes för Expo 2015 och innehåller en modern galleria, ett antal skyskrapor och grönområden. Runt om City Life ligger också moderna bostadsområden med snygga och innovativa byggnader. Vi ägnade någon timme här och det var kul som omväxling till de mer centrala delarna av Milano. På tal om innovativa byggnader så kan också rekommenderas att ta en tur till Vertikal Forrest, skyskrapor täckta med omkring 900 träd.

Milano överträffade verkligen våra förväntningar som weekendstad. Det är en riktigt trevlig stad och lagom stor för att man ska hinna se det mesta på ett par, tre dagar. Det finns mycket att se och göra samtidigt som det också finns gott om parker och grönområden där man bara kan hänga och käka glass. Det mesta finns inom bekvämt gångavstånd så det är också väldigt enkelt att ta sig runt. Vi kan verkligen rekommendera en resa till denna vackra stad.

Vår upplevelse
8.5/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish