Historien om hur en thailändsk paviljong hamnade i Jämtland

I Ragunda finner du både den thailändska paviljongen och Döda fallet, vilket ställe!

Efter ett par dagar i Östersund och på Frösö Park som du kan läsa om här åkte vi vidare ut mot Höga kusten. Döm om vår förvåning då det mitt ute i den jämtländska skogen plötsligt dyker upp en thailändsk paviljong. Varför då kan man undra, och frågan är verkligen rimlig. Så varför inte stanna och kolla in denna säregna plats.

Man kan tro att detta är ett gammal historia men faktiskt har paviljongen inte ens tjugofem år på nacken då den invigdes 1999. Paviljongens riktiga namn är Kung Chulalongkorn Memorial Pavilion och det är den enda kungliga paviljongen utanför Thailands gränser. Anledningen till att den hamnade just i Ragunda beror på ett kungligt besök hundra år tidigare.

Den thailändske kungen Chulalongkorn besökte Sverige år 1897 på inbjudan från kung Oscar II. Kung Chulalongkorn var en för sin tid modern och populär kung som bland annat avskaffade slaveriet i Thailand. I sina ambitioner att modernisera landet reste han mycket och besökte då Sverige för att se den internationella konst- och industriutställningen i Stockholm. Då han även var intresserad av svenskt sågverk passade han på att ta en tur upp längs med den norrländska kusten och blev då synnerligen väl mottagen av de nyfikna Ragundaborna som uppskattade det exotiska besöket. Nästan 50 år senare fick Kung Chulalongkorn en väg i området uppkallad efter sig.

Åren gick och 1992 besökte en thailändsk dansgrupp Ragunda och blev så glada och förvånade över att deras kung fått en väg uppkallad efter sig så långt hemifrån. Året efter bildades Föreningen Chulalongkorns Minne som påbörjade processen att uppföra en paviljong. Även Ragunda kommun deltog i arbetet. Bygget påbörjades 1997, hundra år efter kungens besök, och finansierades med insamlingar och sponsorer från både Thailand och Sverige. Jämtländska byggbolag stod för byggandet medan Thailands dåvarande kung Bhumibol skickade hantverkare som ansvarade för utsmyckningarna av paviljongen.

I den vackra parken finns förutom paviljongen även en kulturbyggnad och ett växthus. Kulturbyggnaden är mer som ett museum som visar föremål, masker, dräkter och liknande från thailändsk kultur samt bilder och berättelser kring områdets historia. I parken finns också statyer av de två elefanter som vår kung Karl Gustaf fick av den thailändske kungen 2004 som tack för sitt stöd under tsunamin. Och ja, man får sitta på dem. 🙂

Växthuset har precis öppnats för besökare så det var inte riktigt färdigutvecklat när vi var här, men det var en rofylld plats som säkert kommer att bli ännu finare när växtligheten tagit sig lite mer.

Detta var verkligen en vacker och spännande utflykt. Det är inte alltid man ramlar på en kunglig thailändsk paviljong när man är ute och far, men plötsligt tittar den bara fram där mellan träden.

Döda fallet

När du ändå är i krokarna så bör du stanna till vid naturreservatet Döda fallet. Historien bakom fallet härstammar från sent 1700-tal då man bestämde att leda om vatten från Indalsälven förbi Storforsen och genom en grusås. Tanken var att det skulle underlätta flottningen då timret bröts sönder i Storforsen på väg till sågverken vid kusten.

En ingenjör vid namn Magnus Huss fick i uppdrag att leda projektet med att gräva kanalen där vattnet skulle rinna fram i ett lugnare tempo och där timret kunde fraktas. År 1796 var dock katasrtofen ett faktum när grusåsen brast och Ragundasjön med 1000 miljoner kubikmeter vatten tömdes på fyra timmar. Bostäder, lador och sågverk drogs med i vattenmassorna och ofantliga skador orsakades på marken där vattnet for fram. Mirakulöst nog dog inga människor men miljön runt fallet var förändrad för alltid.

Besöksmålet är otroligt väl arrangerat med långa ramper som sträcker sig över hela området. Det är vackert och hänförande att tänka sig hur vattnet en gång forsat fram. På området finns också en vridläktare, en scen där publiken vrids runt till den scen där skådespelet utspelar sig. Här hålls sommarteater och konserter lite då och då.

Efter denna spännande dag begav vi oss nu vidare mot Ulvön som du kan läsa om här.

Vår upplevelse
8/10
sv_SESwedish