Camping i skuggan av Läckö slott

Vi solar oss i glansen av de la Gardies praktverk.

Våra sista semesterdagar ägnade vi åt att utforska Kållandsö och framförallt omgivningarna kring Läckö slott. Vi blev otroligt överraskande över hur mycket det finns att se och göra här. I ett kommande inlägg kan du läsa mer om vandringsleder och fiskelägen på ön, här berättar jag om vad som finns i slottets absoluta närhet.

Naturum Vänerskärgården

Vi började vår tripp med middag på Hvita hjorten som ligger precis i anslutning till slottet i Victoriahuset på Naturum Vänerskärgården. Vi hade inte hört så mycket om restaurangen och hade inte heller sett någon meny så vi visste inte riktigt vad vi skulle vänta oss. Det var riktigt, riktigt bra. Restaurangen har fokus på närproducerat och en hel del av de grödor som ligger på tallriken kommer från slottsträdgården. Servitören riktigt ursäktade sig när han presenterade menyn och berättade att sillen kom ända från Klädesholmen. Vi slog till på en trerätters med råbiff till förrätt, Vänergös till huvudrätt och salviaglass med blåbär till efterrätt. Till detta drack vi några riktigt goda viner. Vi var så nöjda att vi gärna hade gått hit igen vår andra dag men då var det tyvärr fullbokat. En riktig höjdare alltså!

På Naturum finns även ett fint bed and breakfast men eftersom vi ville prova vårt nya expresstält begav vi oss av till campingen som ligger i en skogsdunge bredvid slottet och Naturum. Vi föredrar ju mindre campingplatser där det är lugnare och där man inte tvingas slå upp sitt tält kloss mot en stor husvagn. På Läckö camping får du din egen lilla skogsdunge för dig själv och trots att det var en hel del folk på campingen så var det mysigt att gå längs den lilla vägen där campervansen, tälten och husbilarna stod på rad bland träden.

Läckö slott

På Läckö slott tog vi en guidad visning för att få en bra överblick över slottet. Visningen tog ungefär en timme och sen kunde man ströva runt fritt i slottet i eget tempo. Inträdesbiljetten är giltig under hela dagen och man kan också komma tillbaka om man till exempel vill smita ut på en fika och fortsätta senare.

Vi hade en kunnig och engagerad guide som visade oss runt i några av alla de 245 rummen. Bland annat fick vi se de tre rum som tillägnades det trettioåriga kriget. En sal för vinnaren, en för freden och hövligt nog även en sal för förloraren.

På platsen för Läckö fanns ursprungligen en biskopsborg, daterad sent 1200-tal. Borgen brann ner under 1470-talet men byggdes upp igen. Det var dock greve Magnus Gabriel de la Gardie som under mitten på 1600-talet gav Läckö slott sitt nuvarande utseende.
Det är verkligen ett magnifikt slott med alla dess pampiga salar täckta med målningar på väggar och tak. Framförallt takmålningarna är fantastiska, ni ser bilder på några av dem här.

Ett av de mer pampiga privata rummen var furstinnans sovkammare vilket var Maria Eufrosynes av Pfalzs sovrum. Kanske tyckte Magnus Gabriel de la Gardie lite extra mycket om sin fru?

Värt att notera är också bysterna på Magnus Gabriel och Maria ovan. Ser ni att Marias är lite högre? Förklaringen är den att då Maria var syster till Karl X Gustav och därmed kunglig så stod hon högre i rang, till skillnad från Magnus Gabriel som ”bara” var adlig. Skillnad på folk och folk alltså…

Vårt besök på Läckö avslutades med en tur i den fina slottsträdgården och en titt in i slottskyrkan. Naturligtvis fick vi också till en fika hos Konditori Trulsson i Stallet precis bredvid slottet. Allt detta prat om krig och gamla kungar hade ju gjort oss otroligt fikasugna.

Vi hade ett par riktigt trevliga dagar på Läckö och Kållandsö, med god mat, och trevliga upplevelser. Sammanfattningsvis kan man helt enkelt utbrista, Kållandsö, vilken ö!

Vår upplevelse
9/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish