På andra sidan Karlsbron

Vi upptäcker Malá Strana, en helt annan sida av Prag.

Tar du dig över Karlsbron kommer du till det trevliga området Malá Strana, eller Lillsidan som det också kallas. Här är inte lika mycket turister och därför lite lugnare. De vackra byggnaderna står på rad längs gatorna och vittnar om att detta ända sedan 1500-talet har varit kvarteren för de mer välbeställda i staden. Bara att ta en promenad här är alltså en upplevelse. Det är för övrigt även från denna sidan av stan som du tar dig upp till Pragborgen. Du kan läsa om vårt besök vid borgen här.

Målet för vår promenad idag var en spännande matmarknad som vi hört talas om. På Manifesto market kan du hänga i en solstol, dricka goda drinkar och käka mumsig street food från världens alla hörn. Efter vår potatisupplevelse dagen innan (mer om den kommer) så valde vi det mexikanska köket med supergoda tacos och läskande drinkar. Vi hade nog kunnat stanna här hela dagen och smaka oss igenom hela sortimentet med allt från bakelser till dumplings. Mätta och belåtna begav vi oss istället vidare mot ett litet annorlunda museum.

Som ni säkert förstått vid det här laget är vi ju inga öldrickare men är man i ölets förlovade land så är man. Häromåret besökte jag Heineken Experience i Amsterdam vilket jag tyckte jag var intressant och roligt även för icke-öldrickare då man fick se bryggeriets historia och tillverkningsprocess. Vi tog oss därför till Staropramen Visitor Center för att få se lite tjeckisk ölhistoria. Tyvärr blev det inget med den saken då besökscentret håller stängt på söndagar och måndagar. Note to self när man är turist är alltså att kolla öppettider innan man promenerar över halva stan.

Vi tog oss över floden tillbaka till östsidan igen och kom då till Nove Mesto, även kallad nya staden eller New town. Här hittar du betydligt mer modern arkitektur och konst än i resten av staden, vilket gör detta till en spännande stadsdel. Bland annat hittar du teater- och konserthallen New Stage som är en massiv klump bygd av 4000 glasblock. Promenerar du sedan vidare längs vattnet kommer du fram till ett hus som får dig att undra över om du har fått ett synfel eller kanske något konstigt i morgonkaffet. Dancing House ser ut som vilken byggnad som helst, förutom att det ser ut som att det dansar då förstås. När vi ändå är inne på konstiga saker hittar du förresten en samling besynnerliga bebisar nere vid flodkanten.

Något förvirrad av alla dessa märkliga intryck kan det sedan vara dags för kaffe. Jag som är fikakonservativ letar gärna upp traditionella caféer med vacker miljö och personal med stärkta förkläden. Precis mellan gamla och nya stan hittar du Café Slavia som är ett klassiskt wienercafé med pianist som spelar varje kväll. De har också massor med fin fika som ni kan se nedan.

Efter att ha besökt både nya och gamla delen av Prag och även en kort sejour i den judiska stadsdelen som du kan läsa mer om här, landade vi nog i att vi tyckte bäst om Malá Strana, Lillsidan. Vi bodde här och åt också middag i området om kvällarna. Den i särklass bästa middagen åt vi på Piknik Park, en riktigt trevlig italiensk restaurang nere vid vattnet. Här åt vid god mat matchad med bra vin, vilket faktiskt inte alltid var det lättaste att hitta, det märks att ölkulturen dominerar.

På vägen hem från Piknik Park hittade vi denna söta lilla gränd som var så trång att det behövdes trafikljus för att inte mötas i trappan, inget för den med cellskräck. 🙂 Det var dock betydligt luftigare nere vid flodstranden där vi fick en vacker kvällsvy över Karlsbron.

Vi fastnar ju ofta för italienska restauranger när vi är ute på resor men vi vill naturligtvis även prova den lokala maten. Vi hittade till exempel restaurangen Potato Garden. Potatis kan väl sägas vara ett signum för tjeckisk mat, och denna restaurang hade verkligen tagit potatisen ett steg längre. Det var potatis i allt. I alla fall nästan, det var faktiskt inte potatis i deras signaturdrink. Det var hur som helt ett kul ställe med god mat, åtminstone om man gillar potatis.

I en ny stad är det alltid svårt att veta vart man ska bo, men vi hittade ett mysigt litet hotell på Lillsidan precis i närheten av Karlsbron. U Páva är ett, enligt dem själva (se nedan) romantiskt hotell beläget vid ett av alla de små torgen i centrum. Inredningen är färgstark och många av de dyrare rummen samt lobbyn har spektakulära takmålningar. Långt ifrån de tråkiga kedjehotellen alltså. Är du ändå i krokarna vill jag förresten passa på att tipsa om Bagel Lounge, ett enkelt hak mitt i ett studentboende där vi stannade till för en snabb lunch innan vi skulle till flygplatsen. Det visade sig dock att de samarbetade med Michelinkrögare som fick utmana varandra i att göra den bästa bageln. Lite otippat, men snabbt och gott!

Precis runt hörnet från vårt hotell fann vi ett svårmodigt museum, nämligen ett helt museum tillägnat Franz Kafka. Som student kämpade jag mig igenom, den förvisso inte så tjocka, men ändå svåra Processen som sägs utspela sig i Prag. Han var en speciell figur i alla fall den där Kafka, vilket har resulterat i ett intressant museum. Allt detta svårmod kan naturligtvis motas med en fika i museets egna café.

Vill du ha bästa utsikten över Karlsbron och samtidigt äta en god måltid ska du prova Bricks. En “up and coming” restaurang som du hittar precis bredvid Kafkamuseet. Vi ramlade på den när vi tittade in på gården till museet. Vi pratade en stund med hovmästaren som skulle ta över driften av restaurangen och han hade stora planer för verksamheten. Det känns absolut som en restaurang att besöka igen.

Besöka igen förresten… Vi åker gärna tillbaka till Prag, en riktigt bra weekendstad. Har man mer tid på sig finns ju också många intressanta platser i utkanten av stan att besöka, alltifrån kurorter till en skelettkyrka. Det ni!

Vår upplevelse
7.5/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish