Keukenhof – en explosion av färger

En imponerande park även för oss som saknar gröna fingrar.

Jag får väl erkänna att mitt trädgårdsintresse inte sträcker sig längre än till att varje sommar plantera något som förhoppningsvis överlever säsongen ut. Att ägna semestern åt att besöka en blomsterpark är därför inte något självklart men när man är i Nederländerna under våren är väl ett besök på den världsberömda parken Keukenhof i det närmaste obligatoriskt. Parken har dessutom bara öppet under några veckor varje år. Sagt och gjort, vi steg upp okristligt tidigt efter en, med rendahlska mått, blöt restaurangupplevelse för att bege oss till parken som i år dessutom firar 75 år.

Det lättaste sättet att ta sig till parken är genom att köpa en kombinerad buss- och inträdesbiljett med Keukenhof Express på parkens webbplats. Bussen avgår från flera städer runt om i Nederländerna samt från Schiphol. Från Amsterdam tar bussen ca 35 minuter men observera att den inte går från centralstationen utan från RAI, en utställningshall som du når med tunnelbana ett par hållplatser från centrum. Vi träffade faktiskt en svensk familj som nästan missade bussen då de varit på fel plats vid tid för avgång. Lättade över att ändå ha hunnit i tid utbrast mannen i sällskapet att en park med detta ekivoka namn vill väl ingen svensk missa. Efter en skarp blick från frun försökte han släta över sin något plumpa kommentar genom att börja prata om hennes akademiska karriär på ett känt lärosäte. Helt okultiverade var de ändå inte, verkade han vilja få fram. Vi bara skrattade, även vi hade ju gjort denna koppling. 🙂

Ett tips är att komma iväg hyfsat tidigt på morgonen innan de största turistströmmarna anländer, i snitt besöks parken av ca 26 000 besökare per dag så du kommer inte att känna dig ensam. Otroligt nog har man lyckats få till bra flöden så vi upplevde inte att det var särskilt långa köer vid entrén eller till bussarna. Det verkar dock som att hela samhället runt Keukenhof har anpassat sig till parkens öppethållande. Någon halvmil innan vi var framme började tillfälliga trafikskyltar dyka upp och trafiken dirigerades om. Vägarbete tänkte jag lite trött, men det visade sig vara köerna till parken som började redan här. Trafiken flöt ändå på rätt snabbt och när vi såg den gigantiska parkeringen med bilar och den ännu större parkeringen med turistbussar förstod man att viss trafikdirigering var på sin plats.

Keukenhof är i huvudsak en stor utomhuspark med vackra tulpanodlingar och en del andra blommor, bland annat hyacinter. Det finns också ett antal växthus med såväl tulpaner som andra blommor, de har till exempel ett orkidéhus där jag hittade den blå-rosa orkidén ni ser ovan. För dig med vassa armbågar och en vilja av stål finns också förberedda fotoplatser bland blomsterprakten där du kan arrangera en perfekt bild för ditt sociala flöde. Hit var köerna långa och doften av stylingprodukter tung så vi promenerade vidare.

I växthusen finns också caféer och restauranger men som ni kan gissa utav bristen på matbilder i detta inlägg så är dessa ingen höjdare. Eftersom det var kyligt ute så gick vi in och värmde oss med en varm choklad på ett av caféerna, men det var en rätt trist miljö och maten de serverade fick inte direkt snålvattnet att rinna hos någon av oss. Bättre är då att gå ut till någon av de olika food trucks som står parkerade ungefär mitt i parken. Det finns också fina ytor där du kan ha picknick om vädret tillåter, det är helt ok att ta med egen mat.

Keukenhof är en otroligt vacker park och det går säkert att slå ihjäl en hel dag här om du är en riktig tulpannörd. Vi var här tidigt på säsongen och därför hade inte alla de stora tulpanfälten utanför parken slagit ut ännu. Du ser en del av dem från bussen men du kan också promenera eller cykla runt området för att titta på dessa enorma fält med tulpaner. Det finns också en liten rundtursbåt du kan åka med för att se mer. Vi hade säkert stannat längre om det hade varit bättre väder men nu tog nog hela utflykten ungefär fem timmar och det var klart värt tiden. Eftersom vi kom iväg rätt tidigt så hade vi ändå flera timmar kvar av dagen för att fortsätta utforska Amsterdam.

Vår upplevelse
8/10
sv_SESwedish