Ölme Prästgård briljerar

En fantastisk avsmakningsmeny i mysig miljö.

Vi har länge pratat om att besöka Ölme Prästgård eftersom vi bor så nära och passerar det ofta. Sen något knappt år tillbaka har Ölme fått nya ägare och då vi hört så mycket bra om deras goda mat bestämde vi oss för att slå till.

På Ölme Prästgård kan du äta lunch, middag eller bara ta en fika och varför inte krypa ner i en skön säng i något av de vackra rummen när kvällen kommer? Längtar man ändå hem så går det buss till både Karlstad och Kristinehamn.

Vi slog på stort och tog ett paket med en sju-rätters avsmakningsmeny och övernattning i sviten. När vi checkade in stod det en liten flaska champagne och en ost- och charkbricka på rummet. En utmärkt start på vår vistelse som gav mersmak.

Först ut av de sju rätterna var en struva bakad på surdeg som fått leva och frodas i hela nio år. Jisses, det är ju som ett skolbarn! Till denna struva serverades en ramslöksfärskost och forellrom. Efter denna start kom Henriks favorit, vit sparris med Kalix löjrom och nässlor.
Det finns en ambition att servera så många lokala råvaror som möjligt och det blev verkligen tydligt vid nästa rätt, en bifftartar med toppmurkla, friterade nässlor och gravad äggula. Servitrisen pekade ut genom fönstret och berättade att köttet kom från hennes föräldrars gård på andra sidan vägen.

Vi kom nu in på min favorit, en tartlett med rökt hjort från Kristinehamnsbaserade Hygns Vilt, mandelkräm och rabarber. Dessa första fyra rätter var något mindre så det var alldeles perfekt att den femte och sista maträtten med grillad pärlhöna, ostkräm och grillad broccoli var lite större. Nu var vi redo för efterrätt i plural. Den söta delen av måltiden inleddes med en skrädmjölskaka med violglass och lakritsmaräng. För oss uppvuxna på 80-talet, vana vid den läskiga Violasken så kanske inte detta låter så spännande, men denna violsmak var något helt annat än del gamla asken, supergott! Som pricken över i avslutades kvällen med en kopp kaffe och madeleinekakor med lingon och grädde.

Sammantaget bjöds vi på en välkomponerad och riktigt god middag med goda viner i glaset. Något som vi verkligen uppskattade var att ingredienserna i så stor utsträckning var lokalproducerade. Ryktet säger att kocken Gustav ägnar en stor del av sin vakna tid till att plocka svamp, skörda grödor och kryddor eller till att sylta, safta eller koka något i köket. Detta märktes verkligen då allt var vällagat och smakrikt, inga genvägar här inte.

Efter en skön natts sömn kom vi ner i matsalen och möttes av ett uppdukat bord med en smaskig frukost. Lite trötta efter gårdagen så var det behagligt att sitta i lugn och ro och mumsa. Även här fortsatte temat med lokalproducerad chark och hemkokt sylt och marmelad.

Vi blev som ni förstår heltaggade på Ölme Prästgård och hade en superfin helg! De har även lite vinkvällar och andra aktiviteter som vi hoppas kunna boka in oss på. Det enda vi möjligen saknade var en bubbelpool eller berså att sitta och ta ett glas bubbel i innan middagen. Tur då att det finns ett vackert naturreservat precis i närheten.

Kummelön

På andra sidan vägen från prästgården ligger Ölme kyrka. Tar du av där och kör ca fem kilometer så kommer du till det lilla naturreservatet Kummelön. Kanske inget för vandringsnörden men väl för den fikasugne. Att promenera runt de två korta lederna tar inte mer än en halvtimme men här finns gott om bänkar utställda där du kan duka upp din fikakorg och titta ut över vattnet medan du dricker din kaffe. Vid den här tiden på året Kummelön en ljuvlig plats med alla vitsippor som lyser i vårsolen.

En härlig helg i Ölme alltså, med god mat, mysig svit och vacker miljö. Nu har vi tankat vårsol och fått energi efter en lång vinter, redo för nya äventyr som ni snart får läsa mer om.

Vår upplevelse
8.5/10
sv_SESwedish