Pittoreskt så det förslår

Inte bara väderkvarnar. Vårt första inlägg om Öland.

Vår första dag på Öland valde vi att spendera i vårt närområde. Vi hade hyrt ett hus en liten bit utanför Köpingsvik. Första cykelturen gick till det lilla samhället för att utforska vad som fanns att se och göra där. Köpingsvik består till största delen av en lång strand där campingplatserna ligger på rad. Är campingliv och strandhäng inget för dig, är vårt tips att leta sig vidare på ön. Detta till trots finns det ändå några pärlor att nämna särskilt. Efter en promenad längs stranden tog vi en lunch och en supergod Cava-drink på Sinus Bar & Strandrestaurang. God mat, fin utsikt över stranden och mycket bättre än vad de typiska strandrestaurangerna brukar vara. För den fikasugne finns även Köpingsviks konditori som till och med har fått sig ett omnämnande i White Guide. Vår verkliga favorit i Köpingsvik var dock Klinta bykrog som förutom fantastisk pizza även serverar lavastensgrillat kött och fisk samt mycket annat gott.

Eftersom en av våra största hobbies är att hitta nya restauranger så hade vi googlat, letat samt frågat vänner efter tips på bästa restaurangen på Öland och då fått tipset att besöka Trädgårdsgatan 26. Under vår vecka här fanns det ett enda ledigt bord och då hade vi ändå bokat en månad i förväg. En omåttligt populär restaurang alltså. Väl där kan vi bara instämma i lovorden, vi hade en otroligt trevlig kväll med riktigt god mat. Restaurang Trädgårdsgatan 26 ligger mitt inne i centrala Borgholm och är en liten restaurang med bara ett fåtal platser. Det lilla formatet gör att stämningen blir gemytlig och servicen personlig. En sådan liten detalj som att det i badrummet hängde en handduk som var märkt med varje gästs namn gör att man känner sig extra välkommen. Restaurangen serverar en fast trerätters meny men med två alternativa huvudrätter (kött/fisk) och till maten kan man också välja deras vinpaket. Vi hade särskilt hört om hur bra de var på att kombinera mat och vin så vi tog hela paketet. Jag kan bara säga, oj oj vad gott allt var. Får ni chansen, missa inte detta ställe!

Vi ägnade också en del tid åt att strosa runt i Borgholm. Det är ju förvisso en rätt turistig stad som lever upp på sommaren men vi tyckte ändå att den var rätt mysig med sina fina hus och med närheten till vattnet och ett trevligt hamnområde. Staden är knappast ett shoppingmecka men det finns ändå en hel del små butiker med ditt och datt samt ett antal klädbutiker och en befriande avsaknad av gallerior och butikskedjor. Det märks att Borgholm fokuserar på god mat och dryck snarare än shopping. På matfronten finns det lite av allt. Vill du ta en glasspaus har till exempel Ölandsglass ett glasscafé på gågatan som serverar hemmagjord gelato och våfflor. För den hungrige kan vi rekommendera italienska Rosmarino eller varför inte tapas och tacos tillsammans med goda drinkar på Tack o Bock.

Ingen resa till Öland är komplett utan ett besök hos de båda fyrarna på ön. En dag begav vi oss därför norrut för att kolla in Långe Erik som är den mindre av de två fyrarna. Själva fyren är numera stängd för besökare men här finns annars ett fik och en liten butik som tyvärr håller stängt i år. Miljön härute är dock så vacker att det inte gjorde oss något. Vi hittade ett par promenadslingor runt udden och på området finns det också informationsskyltar uppsatta så att man kan läsa mer om fyren och dess historia.

Uppe vid Ölands norra udde finns också Trollskogen. Den gör verkligen skäl för sitt namn med sina knotiga träd och murgröna som växer upp längs träden. Trollskogen är ett naturreservat som är en del av den större Ekopark Böda. Här hittar du både ett Naturum med café och aktiviteter för barn samt tre kortare vandringsleder. För att hålla marken öppen betar kor fritt i området, bli därför inte förvånad om du plötsligt står öga mot öga med en idisslare. Denna dag var det dock så varmt att korna valde att spendera dagen i vattnet. Kloka djur! 🙂

På väg hemåt mot vår stuga var det läge att testa vad som sägs vara Sveriges största glassrestaurang, nämligen Källa glassgård. Här kan du verkligen äta glass tills du storknar. De har ett gäng stora glasskreationer med enbart olika sorters glass eller tillsammans med doughnuts, våfflor eller kladdkaka. Den modige kan också testa glassutmaningen. Om du och en vän klarar av att sätta i er 10 kulor glass, mjukglass i våffla, kladdkaka, ett antal Twix, strössel samt lite annat smått och gott på under 15 minuter så vinner ni förutom äran (och illamåendet) även glassen ni just satt i er. Vi övervägde faktiskt att prova, men besinnade oss och valde istället de mer modesta kreationerna som ni ser på bilden nedan.

Under en semester i Sverige får man räkna med varierande väder. Vi hade faktiskt en osedvanlig tur med vädret men en dag var det ett riktigt tråkväder. Vad gör man då när det regnar på Öland? Enligt de restips som går att finna på Google så spenderas en regnig dag i Färjestaden som är Ölands största samhälle. Vi åkte därför ner mot Färjestaden i jakt på förströelse, men blev faktiskt rätt besvikna. Förutom en galleria så verkar Färjestaden mest bestå av ett litet hamnområde med ett antal restauranger. Det är säkert inget fel på dessa ställen men efter det pittoreska Borgholm hade jag allt väntat mig lite mer. Höjdpunkten blev istället när vi hittade Ölandschoklads fabrik som ligger i utkanten av stan. Här hade de både ett litet café och en butik med praliner och annan choklad. Ölandschoklad har även en restaurang nere i Färjestadens hamn, men fabriken var ju mycket bättre.

Stärkta efter en pralinfika åkte vi vidare denna regniga dag och stannade till i mysiga och sömniga Mörbylånga, ett litet samhälle med vackra små hus och prunkande trädgårdar. Mörbylånga firar i år 201 år (200-års-festen blev ju inställd) och har de senaste två åren blivit utsedd till Årets Ölandsby. Här finns också ett trevligt café, Söderbönor, väl värt ett stopp.

Innan Mörbylånga knep titeln som Årets Ölandsby innehades titeln av den lilla byn Vickleby. Jag är fullt medveten om att jag använt orden mysigt och pittoreskt flera gånger i denna text, men här kan vi verkligen börja snacka. Maken till ett mer pittoreskt samhälle går nog inte att hitta. Här finns gamla hus i alla de skick, de flesta i mycket gott sådant och några lite mer skamfilade. Inbäddade i grönska och med lite trafik var detta ett otroligt härligt område att strosa runt i. Vi hittade också ett litet B&B mitt i byn som såg mycket trevligt ut. Rent generellt kan sägas att det finns massor med mysiga B&B:s runt om på Öland, värt att titta lite extra efter för den som inte vill campa. Camping som annars verkar vara det rådande här.

Mitt inne i Vickleby ligger Capellagården som är en skola startad av Carl Malmsten på 60-talet. Skolan har utbildningar i keramik, möbel- och inredningssnickeri, textil samt trädgård och studenterna bor på gården. Som besökare kan du handla i deras handelsträdgård, titta på trädgårdarna samt handla konsthantverk. Självklart finns här också ett café och en liten sommarpub.

På östra sidan av ön i höjd med Färjestaden finner du det lilla samhället Gårdby. Här hade vi bokat grillkväll på Eksgården men då vi var lite tidiga passade vi på att titta runt lite. Döm om vår förvåning när vi hittade Fröken Frankenstein, en chokladbutik där chocolatier Ebba Frankenstein tillverkar och säljer handgjorda praliner. På Öland kan du verkligen finna pärlor likt denna lite varstans, det gäller onekligen att vara uppmärksam när man är ute på vägarna.

Grillkvällen på Eksgården var en riktigt god och smakrik upplevelse. Istället för det berg av mat som man ofta får på bufféer hade de ett lite mindre antal olika köttbitar och korvar, allt närproducerat, som serverades tillsammans med fräscha tillbehör. Maten serverades i deras rustika matsal som gav en fin inramning till besöket. Förutom grillkvällar har de även a la carte andra dagar samt hotell för den som vill fortsätta att njuta av det trevliga området och den goda maten. Mätta och belåtna var det dock dags för oss att bege oss hemåt till vår stuga i Köpingsvik. Vill du veta mer om vad vi hittade på under vår Ölandsresa kan du läsa här.

Vår upplevelse
8.5/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish