Tiveden, mer än bara vandring

Vi besöker ett kafferosteri och en krog mitt i skogen.

I våras hann vi bara med ett snabbstopp vid Tivedens nationalpark under vår gastronomiska roadtrip, men det gav mersmak och därför styrde vi kosan hit än en gång. Vi bokade tre nätter på Askersund Outdoor som utgångspunkt för vår tripp. Trots att Tiveden är ett populärt resmål så finns det förhållandevis få campingar i närområdet. Askersund Outdoor visade sig dock vara ett riktigt lyckokast och på ett rimligt avstånd, mer om detta och våra vandringsdagar i Tiveden kan du läsa här.

Som alltid när vi är ute på tur krävs det ett fikaställe på vägen och lagom mellan Karlstad och Askersund ligger det lilla samhället Svartå. Svartå är så litet att du nästan missar det om du blinkar när du passerar, gör inte det. Här ligger nämligen Sur-Annas hembageri. Vi har passerat här förut men har alltid lyckats missa de något begränsade öppettiderna. Nu fick vi äntligen chansen att smaka både frallor och bullar. Strategiskt placerad bredvid bageriet ligger det en delikatessvagn där man kan köpa ost och andra godsaker. Vi tog med oss våra inköp ner till en rastplats som ligger vackert belägen vid vattnet. En riktigt bra start på vår tur!

När man ändå besöker nationalparken får man inte missa samhället Tived. Här finns bland annat en restaurang med ett lustigt namn, Luripompa, vilket betyder småberusad på västgötska. Detta ska enligt uppgift vara en jättebra restaurang men vårt syfte med denna avstickare var att besöka Tiveds kafferosteri. Oj oj vilket gott kaffe, och vilken trevlig butik. Rosteriet ägs av ett par från Tyskland som för ett antal år sedan tog sin passion för kaffe och vacker natur och flyttade till Tiveden för att driva ett kafferosteri. Jag tror att Henrik hade kunnat stanna och prata kaffe med dem hela eftermiddagen om jag inte dragit honom vidare mot vår slutdestination Askersund.

Askersund är en riktig sommarstad som lever upp så snart solen tittar fram. Vi var här tidigare i våras men då var staden i det närmaste öde. Nu var det dock liv och rörelse överallt. Askersund är rätt litet men mysigt att promenera runt i. Husen är mestadels gamla trähus men även många av de nybyggda husen är byggda i en lite äldre stil vilket gör att Askersund har en slags gammaldags trähuscharm. Läget vid vattnet gör ju sitt till också.

Som alla sommarstäder har Askersund naturligtvis sin egen glasstillverkning. Missa inte Askersundsglass café inne i centrum. Efter en dags vandring i hettan smakade en rejäl glass himmelskt. Avsaknaden av foto får tala för sig själv, vi glömde helt enkelt att fota glassen. 🙂

Mitt ute skogen hittar du Tivedens mat, eller krogen mitt i skogen som de också kallar sig. Restaurangen har bara öppet sommartid och menyn är svensk-fransk. Under högsäsong kan det vara lite svårt att få bord men vi lyckades boka en tidig middag. Det är så roligt att det numera går att hitta spännande restauranger ute i landet till skillnad från tidigare då det mesta var samlat till storstäderna. Maten var fantastisk och serverades i en vacker miljö.

Haken med restauranger i obygden är att man behöver ta sig dit med bil vilket gör att man inte kan ta vin till maten. Kombinationen vin och mat är ju faktiskt ofta en stor del av totalupplevelsen. Här valde man att servera ett antal alkoholfria viner för dem som inte ville dricka alkohol. Min uppfattning är dock att det är svårt att hitta ett riktigt bra alkoholfritt vin, i alla fall när det kommer till rödvin. Varför då inte ge upp tanken om att efterlikna ett ”vanligt” vin och istället gå bortanför vinet och servera någon must eller liknande? I våras när vi var på GIN i Norrköping hade de tänkt helt utanför boxen och tagit fram ett alkoholfritt dryckespaket till avsmakningsmenyn som inte innehöll någon vinsort utan istället var en bra kombinerad mix av muster och drycker som passade alldeles utmärkt till menyn, några av musterna var dessutom deras egna vilket var extra roligt.

För att återgå till Tivedens mat så ska dock sägas att för den av oss som slapp köra, så var vinet utmärkt.

För att få ett litet avbrott i vandringen besökte vi en dag Stjernsunds slott som ligger precis utanför Askersund.

Den nuvarande slottsbyggnaden stod klar 1808 och en stor del av inredningen är från 1800-talets mitt när slottet ägdes av släkten Bernadotte. Slottet sägs ha en av de bäst bevarade inredningarna från denna tid i Sverige.
Den sista privata ägaren avled 1951 och testamenterade då slottet till dess nuvarande ägare Kungliga Vitterhetsakademien som idag håller slottet och dess engelska trädgård öppet för allmänheten. Förutom slottet finns här även en liten gårdsbutik, en slottsbutik, ett litet vagnsmuseum samt naturligtvis ett slottscafé.

Vi kan alltså konstatera att området kring Tiveden bjuder på betydligt mer än bara vandring. Här hittar du god mat och dryck, en mysig sommarstad och till och med ett slott. I vårt kommande inlägg kommer vi att berätta om våra vandringar i i Tiveden.

Vår upplevelse
8/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish