Vår vid Baljåsens naturreservat

En tur upp på Dalslands högsta topp.

Äntligen kom då lite vår och värme. Påskhelgen spenderades i stugan mellan Åmål och Säffle och vi passade på att ta en dagstur till Baljåsens naturreservat i Edsleskog. Det är lätt att tro att Dalsland är ett platt landskap, men här kan det allt vara oväntat kuperat längs vandringslederna. Det är inte första gången vi låter oss överraskas, Även vårt äventyr i Elofsbyn för en tid sedan var brantare än vad vi hade räknat med.


Vi startade vår tur vid Petersborgs hembygdsgård där det finns en parkering med en informationsskylt och turkartor som du kan ta med dig. Missa för all del inte att titta runt lite kring torpet och läs om dem som levde där.
Det finns ett antal olika leder som bara är några kilometer långa men det finns också en längre runda, Orsbergsleden som är ca 1 mil starkt kuperad led och som övergår till nästa naturreservat Orsberget. Det var egentligen denna vi siktat in oss på men det var fortfarande rätt isigt och halt i skogen så vi tog ett par kortare rundor istället. Lederna är välskyltade och i hyfsat skick, med undantag för en trappa ner längs berget som hade rasat. På leden mot toppen satt det dock en skylt om att arbete pågår för att fixa lederna, framåt vårkanten kommer nog lederna att vara i toppskick igen.


Längs vägen såg vi massor med konstigt växande träd, stammen hade liksom format sig som en ögla eller knut innan den sträckte sig vidare uppåt. Vi hittade ingen förklaring till varför träden växt på detta sätt, kanske är det så enkelt som att det inte bedrivits något aktivt skogsbruk här och att träden växt fritt? Hursomhelst såg det lustigt ut, man kan inte låta bli att undra om det växer sockerdricka eller något annat spännande i knölarna? 🙂 Apropå Astrid Lindgren förresten, så ligger Baljåsen precis i närheten av Ronja-land, Sörknattens naturreservat, där Ronja Rövardotter spelades in.


Leden till åsen går i varierad natur längs små vattendrag, i djup skog och upp på vackra höjder. Uppe på den 301 meter höga toppen har du en vacker utsikt över vattnet. Här finns också en liten övernattningsstuga och en rastplats perfekt för en fika. Vid denna tid på året är landskapet naturligen en aning kargt men inom bara ett par veckor kommer det att börja spricka upp, här växer till och med orkidéer sommartid.

En trevlig dagstur i vacker miljö helt enkelt. Här finns många olika leder och det finns gott om tips på rundor, både på webben och på plats vid Petersborg. Vi kom ju aldrig upp på Orsberget så det får vi spara till sommaren. Det ska vara en kraftigt kuperad led med både stup och djupa dalgångar, men där belöningen är vackra vyer över skog och vatten.

Vår upplevelse
8/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish