Moveat, bästa stadsvandringen?

Mat, vin och promenad, en ypperlig kombo.

Vi gillar att promenera och vi gillar att äta och dricka gott. När Moveat startade sitt koncept för några år sedan blev vi därför alldeles begeistrade, detta var ju verkligen något för oss. Idén bygger på att du köper en biljett till ett Moveat-evenemang i någon av alla de städer där detta erbjuds och får sedan en lagom lång promenad med 6-8 smakstopp längs vägen. Vi har än så länge bara gått turen i Karlstad men det är ju annars ett riktigt bra sätt att upptäcka en ny stad på.

Dagens Moveat inleddes på tapasbaren Cava 42, här serverades pintxos, en med laxröra och en med salami. Trots att det var 300 biljetter sålda blev det aldrig trängsel och köer någonstans förutom vid första stoppet då vi skulle få våra armband. Detta tog dock max tio minuter och vädret var fint så det gick knappast någon nöd på oss. En stund senare hade vi smaskat i oss våra pintxos och ett glas sangria, redo att bege oss vidare till nästa ställe.

Eftersom Karlstad är vår hemstad känner vi ju till alla restauranger på listan. Vissa har vi varit på flera gånger och vissa har vi kanske bara gått förbi. Det som är lite roligt med Moveat är att några ställen alltid överraskar. Ett sådant ställe var Napoli som sägs vara Karlstads första pizzeria. De har visserligen annan mat också men i mina ögon har det nog alltid varit just en pizzeria. Här serverades en fantastiskt god steam bun med ryggbiff, tryffelcreme och picklad lök, samt en skaldjurssoppa, en smakupplevelse som jag inte alls hade räknat med, kul!

Vi promenerade sedan vidare ner till museet och Matbruket, alltid ett säkert kort i Karlstad och en av stans bästa restauranger. Jag som inte är särskilt förtjust i fisk blev väl inte alldeles till mig av en mousseline på regnbågslax, men currykrämen och parmeskummet piggade upp. Henrik som gillar fisk gav Matbruket högsta betyg.

Nästa stopp blev kryddiga kycklingvingar på Carlstad ölhall. Här smakade vi också på en suröl och fick en minilektion i surölsbryggning, alltid roligt med personal som tar sig tid för sina gäster. Stort och smått, gourmet och street food som ni märker, en härlig blandning av mat och dryck.

Mina fiskupplevelser tog inte slut på Matbruket utan jag fick en ny utmaning på Drott bar, här serverades en asiatisk laxtartar. Men vad spelar fisken för roll när den serveras med ett glas champagne och trevlig service? Drott är nog för övrigt den restaurang som bäst har fångat upp konceptet med Moveat, de får verkligen sina gäster att känna sig välkomna och vi har bestämt oss för att gå hit en kväll så snart tillfälle ges.

Efter lite bubbel begav vi oss vidare mot inre hamn för pizza på Good Guys. Detta är i normalfallet en av stans bästa pizzahak tillika ett bra ölbryggeri, men idag hade de inte riktigt lyckats, pizzan var ok men hade nog stått framme lite länge och kallnat. Det blev därför bara ett snabbstopp och vi promenerade tillbaka till stan igen för att besöka Skogshyddans Dirty Taco. Gillar du tacos ska du absolut gå hit, här har de verkligen tacos utöver det vanliga och med fantastiska smakkombos. Vi bjöds till exempel på en tostada med ofermenterad kimchi, fetaost, dirty majo och picklad lök, mums!

Vid det här laget var vi nu både hyfsat mätta och lite runda under fötterna, men ett smakstopp återstod, Tryckeriet. Att runda av dagen med ett glas silkeslent rödvin och råbiff med chili, sesam och lime var ett perfekt avslut på en mycket trevlig dag. Vi hade medvetet lagt detta stopp sist då vi har varit här förut och varit mycket nöjda. På Tryckeriet får du alltid bra service och supergod mat.

Vi är nu ännu mer taggade på att besöka en ny stad och ta en Moveat där. För närvarande finns Moveat i 40 städer i Sverige och det dyker hela tiden upp fler. De har också specialevents med till exempel akvavit eller craft beer lite då och då. Det gäller dock att vara på hugget, konceptet är populärt och biljetterna tar slut snabbt.

Så ladda ner Moveat-appen och se när nästa Moveat kommer till din stad eller den stad du vill besöka!

Vår upplevelse
8.5/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish