På kungliga höjder längs Caminito del Rey

Var är Barbara? Bli inte borttappad på världens farligaste vandringsled!

Under vår resa till södra Spanien var utflykten till vandringlsleden Caminito del Rey en verklig höjdpunkt. Leden var tidigare känd som en av världens farligaste men efter att ha varit stängd ett antal år öppnades leden 2015 för turister och nu är den helt säker, men fortfarande hisnande. Detta inlägg är det tredje om vår resa som började i Granada där vi även besökte Alhambra och sedan fortsatte mot Málaga.

Caminito del Rey ligger i bergsområdet El Chorro en dryg timmes bilfärd nordväst om Málaga. Leden är ursprungligen byggd för att arbetare skulle kunna ta sig fram i området till det vattenkraftverk som byggdes mellan 1901 och 1905 av ingenjören Rafael Benjumea. Vatten leddes genom konstgjorda sjöar och akvedukter till kraftverket i El Churro som producerade el till Malagás invånare. Bygget av kraftverket var ett livsfarligt projekt och många arbetare fick sätta livet till under årens gång. 1921 kom kung Alfonso den XIII på besök och efter det fick området sitt namn Caminito del Rey, kungens lilla väg.

Vattenkraftverket moderniserades och leden förlorade sitt ursprungliga syfte. Den förföll allt mer och blev till en av världens farligaste vandringsleder. Efter ett antal dödsfall runt år 2000 stängdes området för att sedan öppna 2015 efter omfattande renoveringar.

Det går att köpa inträdesbiljetter på vandringsledens officiella hemsida, men vi valde att ta en guidad tur med buss direkt från Málaga med Aloratur. Det var både smidigt och lärorikt. Vi fick en jättebra guide som berättade om platsens historia och hade många roliga anekdoter om sin tid som guide. Vi fick snabbt lära oss att: “Don´t be like Barbara!” Barbara ska tydligen vara en turist som under en tidigare tur vandrade iväg på egen hand och inte hittades när det var dags att åka hem. Det är något oklart om Barbara är spöket som springer runt naken i området och letar efter turister att äta upp eller om Barbara fick beställa en hutlöst dyr taxiresa för att ta sig hem till Málaga. Vi skulle hur som helst akta oss för att göra som Barbara.

Själva vandringen är dryga 7,5 kilometer lång och omkring hälften går längs med bergsväggen. Innan vandringen ges en kort säkerhetsgenomgång och du får en hjälm som du måste bära hela vägen. Det är en lätt vandring men bekväma skor, en vattenflaska och lite snacks är bra att ha med, det finns inga faciliteter längs vägen. Kommer du med bil får du tänka på att leden bara går åt ett håll så du måste ta en buss tillbaka till parkeringen. Vi slapp ju tänka på detta eftersom vi tog en guidad tur, men enligt uppgift ska bussen tillbaka gå enligt en något osäker tidtabell.

Vandringen var en av de häftigaste naturupplevelserna jag haft. Att se landskapet med dess djupa raviner och de tidigare lederna var verkligen hänförande. Det är svårt att tro att ett område som detta finns i Europa. Bilderna gör som vanligt inte riktigt platsen rättvisa, men ni kan här se en del av vad vi upplevde på vår vandring.

Turen avslutades med en promenad över den 35 meter långa hängbron som sträcker sig över ravinen Puente Colgante. Är man höjdrädd ska man inte titta ner, det är 105 meter ner till botten på ravinen. Eftersom underlaget på bron är byggd som ett galler är dock utsikten ner svår att undvika. 🙂

Missa inte Caminito del Rey nästa gång ni är i södra Spanien!

Vår upplevelse
10/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish