När man reser längs Östersjökusten i höjd med Uppland och Gästrikland finner man gamla bruk bakom i stort sett varje buske. Jag som gillar gamla stenkummel, framförallt de mer ståndsmässiga varianterna, tog därför chansen att stanna till vid några av dem. I detta inlägg kommer jag att berätta mer om vårt besök på Axmar bruk. Under samma tur besökte vi också Lövstabruk och Gimo herrgård, mer om dessa två vackra platser kan du läsa här.
Axmar bruk
Bruksamhället kring Axmar hittar du ute vid kusten mellan Söderhamn och Gävle. Bruket har anor 350 år tillbaka i tiden men hyttan i sitt nuvarande skick byggdes 1861. Idag är bruket Gästriklands enda kulturreservat och drivs av den ideella föreningen Hyttan som har ett digert program av aktiviteter året om.
Den gamla hyttan är naturligtvis kärnan i bruket men det finns också en hel del annat att se och göra. Förutom hyttan som idag används för utställningar, konserter och och teater finns här en naturskön engelsk park att ströva runt i. Runt om i parken finns vackra vattendrag och små byggnader att titta på. Bland annat finns det ett sött litet lusthus som lite då och då används för vigslar och dop. I parkens mitt finns också den allé som en gång ledde upp till Axmar Slott. Slottet uppfördes under 1860-talet av brukets dåvarande ägarfamilj von Schinkel. Tyvärr fick det bara stå under dryga hundra år och revs under 1970-talets rivningshysteri. Det ser idag lite deppigt ut med den vackra allén som leder upp till en ensam balustrad. Slottet ska dock få ett nytt liv då konstnären Leif Boltner ska uppföra ett järnslott på samma plats som det gamla slottet en gång stod. Det ska bli spännande att se resultatet av detta konstprojekt.
Efter en promenad i den engelska parken kan fikasuget göra sig påmint och då finns det naturligtvis ett brukscafé. Caféet är beläget i det gamla orangeriet och har supergod fika i mysig miljö. Förutom fika har de också tapaskvällar och räkfrossa under sommaren.
Är du istället riktigt hungrig så kan du promenera förbi hyttan ner till vattnet och besöka Axmar Brygga, en populär restaurang precis nere i den lilla hamnen. Med tanke på att restaurangen ligger mitt ute i ingenstans så hade vi nog inte så höga förväntningar och hade inte heller bokat bord. Men vad fel vi hade. När vi kom fram till vårt boende sa de åt oss att ringa direkt till Axmar Brygga för att se om de kunde klämma in oss och vi hade nog tur som fick ett bord. Här var tvärfullt och bryggans ställplatser och båtplatser var i det närmaste fullbelagda så vi var inte alls så långt ute i ödemarken som vi först trott. Tydligen har restaurangen funnits i dryga 20 år och alltid varit ett populärt besöksmål. Vi fick en riktigt trevlig kväll med otrolig utsikt över vattnet och en vacker soldegång.
Förutom ställplatser och båtplatser finns det två boenden att välja på. Vi valde supermysiga Axmar bruksbod B&B, ett litet bed and breakfast beläget i en av de gamla arbetarbostäderna mitt i brukssamhället. Boendet drivs av ett par som har lagt ner sin själ i att erbjuda en trevlig upplevelse för besökarna. Till exempel är Ulrike, en av ägarna, en brödbakare av rang och bakar fantastiskt bröd att njuta av till frukost. Bredvid boendet finns också en liten gårdsbutik som säljer lokala produkter från området så som honung, sylt och marmelader samt lite inredning.
Vill du ha ett mer udda boende så kan du bo i Järn-Britas koja. Järn-Brita hette egentligen Brita Behm och drev bruket med järnhand under slutet av 1600-talet fram till sin död i mitten av 1700-talet. 2021 byggdes ett konstverk i hennes minne på ägorna. Konstverket ser ut som en boll av löv och går att bokas som boende för en natt.
Det är otroligt roligt med en så levande bruksmiljö. Förutom vad jag har berättat om ovan finns det även vandringsleder, cykelleder och kajakuthyrning för ett mer aktivt besök. Det finns också ett litet galleri där du kan titta på och köpa konst och hantverk från lokala konstnärer. Vill du läsa mer om Axmar bruk och om vad som är på gång just nu kan du läsa vidare på Föreningen Hyttans webb här.