En weekend i Prag

Följ med oss på tur när vi navigerar bland turistattraktionerna.

Vi bestämde oss för att fly vardagen ett par dagar och drog iväg till Prag. En perfekt stad för en weekendtrip, lagom stor och på lagom avstånd. På bara tre dagar i staden hann vi med allt från turistfällor till oändligt antal fikapauser och många steg. I detta inlägg kan ni läsa om vad den gamla staden i Prag har att erbjuda. Här kan du läsa om vårt besök i Pragborgen och här kan du läsa om vad vi hittade för spännande i området Malá Strana (Lillsidan).

Prags mest kända plats är nog Karlsbron som går över floden Moldau och förbinder gamla stan med Malá Strana. Bron byggdes 1357 under Karl IV:s regeringstid, därav namnet, men har byggts om och renoverats i omgångar. De 30 helgonstatyerna placerade längs bron tillkom till exempel först på 1600-1700-talet. Vill du ta en närmare titt på alla dessa statyer och kanske gnugga någon av dem för lycka och välgång rekommenderas att du tar dig ut tidigt på morgonen. Allt eftersom dagen går fylls bron med allt fler turister. Ett tips är också att ta dig ner till strandlinjen kvällstid för att titta på den vackra bron. Bilden du ser längst upp på sidan tog vi på vägen tillbaka till hotellet en av kvällarna.

När du tröttnat på bron kan du bege dig ner mot gamla stadens torg för att titta på de pampiga byggnaderna och det astronomiska uret. Varje hel timme öppnas luckorna ovan klockan och de tolv apostlarna passerar revy inför nyfikna turister. Även uret i sig med de speciella urtavlorna är värda att se. Är du i krokarna kan du också besöka Klementinum, en samling byggnader innehållandes bland annat ett kloster, det astronomiska tornet där du har en fin utsikt över gamla stan, samt ett bibliotek som skulle få Harry Potter att bli avundsjuk. Jag var mest nyfiken på biblioteket men hade fått nys om att det finns ett lika vackert och inte lika välbesökt bibliotek uppe vid Pragborgen, varför vi begav oss dit i stället.

När vi promenerade runt i turistkvarteren såg vi överallt personer som mumsade på en besynnerlig kanelbullerulle fylld med glass, Detta var vi ju tvungna att testa. Chimney cake eller trdelnik är som ett lyxigt pinnbröd grillat på kolgrill och sedan rullat i kanel och socker. Tillbehören är lite olika men vanligen fylls brödskorstenen med choklad och glass eller grädde och toppas med bär. Topp eller flopp? Kanske valde vi fel trdelniksäljare, det finns ju ett gäng att välja på, men ingen av oss blev särskilt imponerad. Vårt tips är därför att skippa turistfällan och besöka något av de fina konditorierna istället, gärna en bit bort från de största turistgatorna, här kan du hitta riktigt smaskiga kakor.

Strax norr om turistkvarteren hittar du St. Cyril och Methodiuskyrkan, även känd som Paratroopers Church. Kyrkan i sig är inte särskilt anmärkningsvärd men dess historia är spännande. Här gömde sig nämligen Jan Kubiš och Jozef Gabčík, två motståndsmän som mördade den högt uppsatte nazisten, Reinhard HeydrichI år 1942. Tillsammans med fem andra motståndsmän som också varit delaktiga i operationen tog de sin tillflykt till kyrkans källare men förråddes senare och kyrkan belägrades av tyskarna. I ett försök att döda eller tillfångata männen fylldes hela källaren med vatten. Än idag finns spår kvar från kampen undan vattnet som tyvärr resulterade i att samtliga män tog sina liv. Dessa sju män anses ha haft en avgörande roll i andra världskrigets historia och det var tydligt att de hyllades som hjältar här i Prag.

Något tagna av denna fantastiska historia tog vi oss upp i markhöjd och på jakt efter något drickbart. Visst bör man dricka öl i Tjeckien, men är man ingen öldrickare får man se vad som annars finns att prova. Vi hittade en bar som sålde tjeckisk sekt. Sekt är ju annars mest förknippat med Tyskland och Österrike, men även Böhmen producerar sekt. Vi hittade en sort som var tillverkad enligt den traditionella metoden, alltså på samma sätt som champagne. Mycket gott!

Innan vi åkte till Prag hade jag läst om alla underjordiska tunnlar och labb som döljer sig under staden. Jag blev riktigt nyfiken när jag läste om detta men hade inte riktigt hunnit titta vidare. Därför var det så kul att vi sista morgonen innan hemfärd ramlade på Speculum Alchemiae, ett alkemistmuseum som ligger i de judiska kvarteren strax norr om gamla stan. Under det gamla huset som inrymmer museet finns en trappa ner till ett underjordiskt labb från 1500-talet. Det sägs ha tillhört den dåvarande kungen Rudolf II. Labbet upptäcktes först 2002 när man städade upp och återställde de gamla kvarteren efter den stora översvämningen som drabbade Prag samma år. Vissa av sakerna som kan beskådas nere i de gamla labben är replikor av den gamla inredningen men en del är i original, till exempel några av glasflaskorna och redskapen. Dessutom finns det faktiskt en flaska med gammal brygd kvar uppe i museet. Detta innehåll analyserades noga när flaskan hittades och tillsammans med gamla recept har man lyckats återskapa denna brygd och även en del andra brygder som troddes ha i det närmaste magiska krafter. I butiken som finns i anslutning till museet kan man köpa brygder baserade på de gamla recepten, dock med undantag för de numera olagliga ingredienserna. Några magiska brygder blev det inte för vår del, men en spännande förmiddag blev det hur som helst.

Vi hittade alltså en hel del intressanta saker att se och göra i Prags turistområden. I kommande inlägg berättar vi mer om vad som finns att uppleva i denna vackra stad.

VĂĄr upplevelse
7/10

VĂĄr roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish