Glass i stora lass

Vi testar choklad och värmländsk gelato på Carli.

Ett presenttips till någon man håller kär är att ge bort en upplevelse, förhoppningsvis får man ju då följa med. Denna jul fick jag en glass- och chokladprovning i tomtesäcken, så en mörk januarikväll tog jag Herr Rendahl under armen och vi begav oss iväg till de värmländska glassmästarna på Carli Choklad.

Provningen inleddes med ett provformulär värdigt vilken vinprovning som helst. Förvisso inga druvor, men såväl utseende, smak och konsistens skulle undersökas.

Vi började med glassen och varnades först för att äta för mycket glass, det skulle kunna påverka smaklökarna inför chokladen. För mycket glass tänkte vi, det är väl inte möjligt, så vi mumsade på. Medan vi åt glass så det stod härliga till fick vi lite blandade fakta om glass och glasstillverkning. Vet ni till exempel hur mycket glass vi svenskar egentligen äter årligen? År 1950 åt vi per person och år futtiga halvlitern medan toppåret 1983 maxade svenskarnas konsumtion på 14,7 liter. Sedan dess har konsumtionen gått ner och 2021 åts 8,1 liter glass. Jag tror dock att Rendahls äter lite mer än så. 🙂

För den som lite ängsligt tänker på midjemåttet och hellre äter sorbet så kan jag upplysa om att detta är ett ogjort projekt, sorbet innehåller visserligen mindre fett än glass, men i gengäld nästan tre gånger så mycket socker. För övrigt är inte italiensk gelato särskilt fet den heller. När vanlig gräddglass innehåller ca 20 % fett innehåller gelato endast ca 7 % fett.

Som glasskonservativ var det kul att prova smaker som vi aldrig testat förut och som vi kanske normalt inte skulle köpt. En glass med spirulina skulle jag i vanliga fall varit skeptisk till, men tillsammans med kokos och passionsfrukt blev det en superkombo. Den veganska “fuskchokladen” hade en otroligt chokladig smak för att inte vara choklad, men jag föredrar nog ändĂĄ originalet. Därför var avslutningen med Carlis klassiker italiensk choklad ändĂĄ bäst.

Efter glassen gick vi över till chokladprovningen. Här fick vi prova en mängd av deras olika chokladsorter som de använder i sin tillverkning. Det var allt från en riktigt mörk choklad med 88 % kakaoinnehåll till den betydligt mildare Caramelito med ett kakaoinnehåll på bara 36 %. Vi fick också lära oss om vilket otroligt arbete det är att producera kakao. Till exempel mognar endast en kakaoböna i taget på kakaoplantan varför man skördar för hand varefter bönorna mognar. Detta är då bara steg ett av nio i processen mot att bli den choklad som vi sedan äter.

Kvällen avslutades med att vi fick gå fram till glassdisken och prova oss igenom hela sortimentet. Här tog vi chansen att smaka på allt från barnglassen med donut-smak till den fina pistageglassen. Vi passade också på att fylla på chokladförrådet hemma, det får ju aldrig bli tomt i skåpen.

Vi bjöds pĂĄ en trevlig och personlig provning med spännande fakta varvat god glass och choklad. Ett perfekt sätt att pigga upp en mörk januarikväll. Ă„r du en sĂĄn där som inte äter glass mitt i vintern? Prova! En smaskig skopa glass tillsammans med en värmande kopp kaffe funkar alla delar av ĂĄret. Lite som Carlis eget motto: “Varje dag är en bra dag för Carli Gelato.”

VĂĄr upplevelse
6/10

VĂĄr roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish