Verklighetens Downton Abbey

Vi begav oss till vackra Highclere Castle för att uppleva Downton Abbey och se spännande egyptiska skatter.
highclere castle

Vi är väl många som har sett den fantastiska serien Downton Abbey. Verklighetens Downton heter egentligen Highclere Castle och ligger i södra England, mitt emellan Oxford och Southampton.

Under en tripp till London gjorde vi en avstickare för att titta på slottet och avnjuta deras Afternoon Tea. Highclere Castle är en imponerande byggnad och och har dessutom en vacker park. Slottet har funnit i släkten Carnarvons ägo sedan slutet av 1600-talet och bebos idag av 8:e earl och countess av Carnarvon som numera öppnar slottet för besökare.

Släkten har en intressant historia och seriens Cora Crawley har många likheter med Lady Almina som var 5:e grevinna på slottet och levde där under tidigt nittonhundratal. Precis som i serien öppnade Lady Almina upp slottet som sjukhus under första världskriget. Vidare var hennes make upptäcktsresande och var den som upptäckte Tutankhamons grav 1922. Så för den som inte är så intresserad av herrskapsliv, klänningar och slottsvyer, finns det en mycket intressant utställning om upptäckten i slottets källare. Inför besöket hade jag läst de böcker som countess Carnarvon har skrivit om sin släkts historia, Lady Almina och verklighetens Downton Abbey och Lady Catherine och verklighetens Downton Abbey. Båda är mycket läsvärda och ger en spännande inblick i en svunnen tid.


Efter en guidad tur på slottet och utställningen hann vi även med en promenad i parken och ett besök i den lilla butiken innan det var dags för Afternoon Tea. En helt fantastisk avslutning på en härlig dag.

För alla er Downton-fans, åk hit, kolla in den vackra hallen där Crawleys firar jul, kolla in sovrummet där den turkiske diplomaten dog en något penibel död, eller varför inte salongen där Lady Grantham droppar en av sina underbara one-liners.

VĂĄr upplevelse
9.5/10

VĂĄr roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish