Bland vingårdar och lokala hak i Chianti

Vi åker på bröllopsresa till vackra Toscana.

Eftersom vi redan hade två brödrostar när vi flyttade ihop önskade vi oss inte några sådana i bröllopspresent. Vi önskade oss istället bidrag till vår bröllopsresa som vi hade tänkt att förlägga till Toscana och Cinque Terre i Italien. Så först ett stort tack till familj och vänner som gjorde denna drömresa möjlig.

Oftast när vi reser bokar vi resa och boende själva, vi googlar, letar och frågar vänner efter tips. Denna gången gick vi old school och promenerade ner till den lokala resebyrån. Här träffade vi Pirjo, som visade sig vara en riktigt Italien-fantast och som hade massor med bra tips. Vi berättade vad vi hade tänkt oss på ett ungefär och fick fram ett jättebra förslag som vi tog rätt av. Det blev en vecka i Toscana och en vecka i Ligurien vid Cinque Terre. Detta inlägg handlar om vår första vecka och här kan du läsa om vår andra vecka.

Vi flög till Pisa där vi stannade i två nätter vilket var alldeles lagom för att upptäcka stan. Det är en lagom stor stad för en weekendtrip och förutom härligt väder så finns det mycket att se och göra, det lutande tornet om inte annat.

Andra dagen plockade vi upp vår hyrbil för att bege oss vidare till ljuvliga Toscana. Vi hade egentligen tänkt att vi skulle hyra cyklar och cykla runt mellan vingårdar så som många verkar göra. Jag vet dock inte om dessa personer är väldigt modiga eller trötta på livet. Toscana har enbart smala slingriga vägar och alla kör i full fart. Vi fick också höra att “man tar ju kurvorna bättre efter ett par glas vin”, varför vi ganska snart bordlade idén om cyklar. En av oss fick helt enkelt ta vistelsen i Toscana lite mer torrlagd. Tur att vi ändå bodde på en vingård. 🙂

Nedan ser ni bilder på den lilla byn Volterra som ligger ungefär halvvägs till Toscana. Denna vår hade varit den regnigaste i mannaminne så det var fortfarande väldigt lugnt i området, men vi hade en otrolig tur och hade bara en regndag innan vårsolen tittade fram och gav oss ett fantastiskt väder hela resan. Efter allt regnande var det ju också otroligt grönt och lummigt överallt.

Vår resesäljare Pirjo hade bokat in oss på vingården Castelvecchi mitt i Chiantiområdet. Denna gamla borg med en vacker trädgård mitt i det böljande landskapet hade vi aldrig hittat själva och vi kunde inte ha fått ett bättre boende. Maten var riktigt bra, servicen super och läget var perfekt för att ta sig runt de olika byarna i Toscana.

Vad gör man då i Toscana? Det är inte platsen för dig som går på diet. Här äter och dricker man gott mest hela tiden. Förutom vår egen vingård besökte vi ett antal andra gårdar som hade riktigt bra restauranger. Medan Castelvecchi var mer rustik och familjär så fanns det gårdar där du fick plocka på dig finstassen och avnjuta mer konstnärliga kreationer. Eller också hamnar du på den lokala pizzerian på torget och får äta den godaste pastarätten du ätit i ditt liv. Det senare skedde en dag när vi varit ute och utforskat de olika små byarna i chiantiområdet. Vi hade kommit alldeles i otakt med maten och var plötsligt jättehungriga klockan fem på eftermiddagen men det fanns inte en öppen restaurang inom synhåll. Nöden har ingen lag tänkte vi och valet föll då på det lite småtrista haket på torget i Gaiole in Chianti som var det enda som var öppet. Oj, vilket ställe! Vi blev först övertalade till en “liten” förrätt, vilken ni ser på en av bilderna nedan, som sedan följdes av en riktig bra middag, en tryffelpasta till mig och en oxfilé till Henrik. Trots att vi satt ute, låg tryffeldoften tung över nejden när servitrisen kom ut med maten. Kameran glömdes därför helt bort till förmån för den goda maten.

Tröttnar man mot förmodan på vin och lummiga kullar har Toscana två vackra städer att besöka, Florens och Siena. Vi valde att spara Florens till en egen resa som vi hoppas blir av snart och styrde istället kosan mot Siena som är som ett Florens i miniatyr. Vi var bara här över dagen och staden är lagom stor för att strosa runt en dag i. Missa inte den vackra katedralen Duomo di Siena eller Piazza del Campo vars stora torg är platsen för en årlig hästkapplöpning.

Nu var snart vår första vecka på bröllopsresan till ända och vi kan båda konstatera att Toscana verkligen är en underbar plats att resa till. Med väskorna fulla av gott vin reste vi nu vidare med tåget till Ligurien för att vandra bort några kilo mat och för att få nya naturupplevelser.

Vår upplevelse
9/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish