Vodka i Åhus och en gaffel för lite i Simrishamn

Sista dagarna på vår Österlentur tillbringade vi i Åhus och Simrishamn.
Pastellhus i Åhus

Åhus är bland annat känt för tillverkningen av Absolut vodka och naturligtvis hade vi bokat in oss på en rundtur och middag på Absolute Home.

Vi spenderade några timmar med att strosa runt i Åhus och tog dessutom tillfället i akt att smaka på en glass från Otto & Glassfabriken, även det en Åhusspecialitet. Glasskiosken ligger fint belägen vid ena änden av strandpromenaden. Det var rätt lång kö och medan vi väntade på vår tur såg vi hur folk gick från kiosken med några riktiga monster till glassar. Oj oj, tre kulor glass doppade i choklad får nog räcka tänkte vi, det är lagom för sockerråttor som oss. Framme vid kiosken räknade vi upp vilka smaker vi ville och och väntade. Jag tittade på killen som skopade upp glassen och tappade nog räkningen vid sju-åtta. Och så choklad på det. Såhär i efterhand har jag fått veta att det är tydligen Otto-glass grej att servera monstruösa glassar. Vi åt så vi storknade och glassen var fantastisk god men vi fick slänga det sista. Jag såg att vi var inte de enda som slängt det sista av glassen och även om det är lite roligt med så spektakulära glassar är det ju inte särskilt svinn-smart nu när vi faktiskt alla ska hjälpas åt att inte slänga så mycket mat. Ett tips till glassfabriken, er glass är supergod och säljer sig själv även i normala portioner.

Så var det då dags för Absolut Home och en spännande rundvandring. Vi bjöds på en proffsig tur och en intressant historia om grundaren Lars Olsson Smith. Visste ni t. ex. att han själv var nykterist? Han såg hur medborgarna blev sjuka av dåligt brännvin och bestämde sig för att ta fram ett brännvin som var rent från gifter. Förutom historien om L.O. Smith fick vi också se tillverkningen och delta i en provsmakning som avslutades med att man själv fick göra en Cosmopolitan. En intressant tur som rekommenderas om ni besöker Åhus. Läs mer om Absolute Home här.

Till Absolute Home hör också en restaurang med ypperlig mat och en härlig uteservering.

Efter fyra nätter i tält på Degeberga camping packade vi hop våra saker och begav oss ner mot Simrishamn där vi hade bokat boende och middag på En gaffel kort på maritim. Vi åt en fantastisk fyra rätters middag i en trevlig miljö. När vi såg menyn insåg vi snabbt att det här är ju ett ställe i vår smak, två av rätterna var desserter.

I Simrishamn hade vi också bokat in en rundtur och vinprovning på Nordic Sea Winery. Vineriet har förutom vinproduktion även en trevlig restaurang och vinbar. Det är en imponerande anläggning man kanske inget för riktiga vinkännare, de producerar mer vad man skulle kalla för vardagsviner än de riktigt exklusiva. Vi uppskattade dock turen och vinprovningen, kul att vin produceras i Sverige och för en stund kändes det som att vi var på sydligare breddgrader.

Till lunch serverades den skånska specialiteten ribbestek, inte att förväxla med Rib Eye Steak. Det är något helt annat, vilket flera av gästerna fick erfara. Alla åt dock med god aptit efter att den första skepsisen lagt sig.

Vi hade ett par mycket fina dagar i Åhus och Simrishamn. Båda städerna är mysiga att strosa runt i men vår favorit var nog ändå Simrishamn. Klart en höjdpunkt på vår Österlentur!

Vår upplevelse
8.5/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish