En avstickare till Njupeskär

Sveriges högsta vattenfall och världens äldsta träd.
Njupeskärs vattenfall

På vägen till Grövelsjön tog vi en avstickare till Fulufjället och Njupeskär. Fulufjället är egentligen ett resmål i sig med fina vandringsleder, men vi stannade bara till en snabbis för att se Sveriges högsta vattenfall Njupeskär, med en fallhöjd på 93 meter.

Från parkeringen vid Naturum tog vi Njupeskärsslingan som totalt är ca 4 km. Vägen mot fallet gick genom en trolsk skog som tagen ur en John Bauer-illustration. Vi kände oss som om vi gick ”Bland tomtar och troll”.

Under promenaden mot Njupeskär kunde man se fallet, och på håll såg det inte så mycket ut för världen, men när vi kom nära bjöds vi på en imponerande syn.

Vi hade ju också hört talas om att världens äldsta träd skulle finnas i närheten. På vägen tillbaka hittade vi vad som såg utom en gammal tanig gran och antog då att vi funnit åldringen i fråga. På skylten framgick det också att trädet var 900 år. Vi var för en kort stund nöjda och tillfreds över vårt fynd men Wikipedia tog ner oss på jorden igen. Vi vet nu att världens äldsta träd kallas Old Tjikko och är ca 9550 år. Vi missade alltså denna sevärdhet men för den som vill besöka Fulufjället och se trädet så rekommenderas till exempel den här sidan.

Det här är alltså inte världens äldsta träd, dock ett rätt gammalt träd.

Som nämndes i inledningen har Fulufjället också sitt eget Naturum. Tyvärr var det stängt på grund av Corona men den öppna arkitekturen gjorde att vi kunde spana in och det verkar vara väl värt ett besök.

Vårt intryck av Fulufjället är att det är en trevlig nationalpark både för ett kort stopp som vi gjorde, eller för en länge tur. Det är inte helt otänkbart att vi kommer hit igen. Då kommer vi inte att missa trädet!
Läs mer om Fulufjället hos Sveriges nationalparker.

Vår upplevelse
6.5/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish