En vintertur till Acksjön

Ännu ett tips på en trevlig dagstur på hemmaplan.

Denna vinter har ju varit osedvanligt mörk så en dag när det äntligen var lite ljusare tog vi oss till Acksjön för en härlig skogspromenad. Acksjön ligger strax utanför Molkom och har tre lagom långa leder för en dagstur. Turerna är 3,5 kilometer, 7 – 9 kilometer och 12 – 15 kilometer långa. Det är faktiskt lite oklart hur långa lederna är, då det finns olika uppgifter när man söker information om dem. Vi tyckte att mellanleden lät trevlig och vår bedömning är den nog var närmare 9 kilometer lång.

Lederna utgår från Acksjöns skola där man smidigt kan parkera bilen och hitta ledkartor. Turen börjar ner mot den lilla sjön och precis nere vid stranden finns det en grillplats med vacker utsikt. Jag var först lite besviken över att leden svängde av från sjön så tidigt men första kilometrarna gick längs en liten bäck med små fall längs stigen. Bäcken växer dock till sig allteftersom och blir först till en å och slutligen till vad man nästan kan kalla en liten fors.

Lederna är väl utmärkta (förutom det där med längden då) och i bra skick, det finns även gott om rastplatser och bänkar längs vägen så att man ska slippa gå fikalös. Bäddat för en rätt behaglig tur helt enkelt.

Trots att man inte är särskilt långt ifrån samhället så är det en otroligt rogivande tur och det känns verkligen som att man är långt inne i storskogen. Lederna har mycket omväxlande natur, det finns hela tiden något att titta på. Att först gå och lyssna på det porlande vattnet för att sen komma vidare in i skogen med marken helt täckt av mjuk mossa och uppleva en total tystnad är som balsam efter en stressig vecka på jobbet. Helt ensam är man ju naturligtvis aldrig på en populär vandringsled nu för tiden, ett litet hejande till den man möter blir det då och då.


Det eländiga pandemiåret har i alla fall burit med sig en positiv sak och det är att många av oss har kommit ut i skog och natur mycket mer. Flera kommuner, bland annat Karlstad, har gjort mycket för att visa upp och marknadsföra alla leder i närområdet. Många rastplatser har utökats eller rustats upp. Tänk bara att man kan komma ut till en rastplats och där är påfyllt med ved för att elda. Det kan man kalla kommunal service! Nyligen läste jag även om rastplatser nere i Skåne som var så poppis att de var tvungen att förbokas. Jag hoppas verkligen att intresset för vår vackra svenska natur håller i sig även när vi får börja resa igen.

Så vad tyckte vi då om Acksjön? Vi fick mysig dagstur en kylig vinterdag och vi kommer snart tillbaka för att ta den långa rundan också.

Vår upplevelse
7/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish