Bland kameler och karameller på Öland

Vi testar upplevelser av det mer annorlunda slaget.

Vi har nu kommit halvvägs på vår Ölandsresa och en dag hoppade vi på cyklarna för att trampa in till Borgholm. Du kan läsa mer om våra första dagar på Öland här.
Borgholm är kanske mest känd för sin slottsruin och för Kungafamiljens sommarresidens Solliden. Slottet och slottsruinen ligger bredvid varandra så det passar utmärkt att besöka dessa två vid samma tillfälle. Strategiskt placerat finns också ett café och butik precis mellan slotten. Kaffetorpet är ett trevligt trädgårdscafé med både lättare luncher och fika. Solliden fick stryka på foten denna dag men är annars en vacker park och inspirerande för den trädgårdsintresserade. Som de historienördar vi är blev det istället en lång stund vid slottsruinen. Vi missade tyvärr de guidade visningarna men det finns en digital visning där du kan promenera runt i din egen takt och läsa och lyssna på guidningar av slottet. Till skillnad från många andra gamla borgar och ruiner så är stora delar av slottet välbevarat eftersom det bara är drygt 200 år sedan slottet brann ner, vilket ändå får anses som nyligen ur ett “ruinperspektiv”. Här går det verkligen att föreställa sig hur slottet kan ha sett ut en gång i tiden.

Då Henrik älskar pannkakor, galetter och crêpes av alla de slag brukar vi alltid försöka hitta ett crêperie när vi är ute på tur. Tyvärr har vi inget crêperie hemma i Karlstad. Inne i Borgholm finns dock ett ypperligt sådant, nämligen Norrings Crêperie. Här kan du äta galetter och crêpes som både förrätt, huvudrätt och efterrätt. Som lite kuriosa läste vi också att bovetet till galetterna kommer från Värmland. Vi kan verkligen rekommendera Norrings, både för deras goda mat där man på menyn tänkt lite utanför boxen, samt för den trevliga miljön.

Då vi några dagar tidigare besökt Långe Erik i norr, var det nu dags att styra kosan söderut och besöka Långe Jan som är den större av de två fyrarna. Förutom fyren som är intressant i sig så finns där även Ottenby fågelstation och fina naturområden att ströva runt i. Vid fågelstationen kan du till exempel få se när man ringmärker fåglar och även om vi inte deltog i någon visning denna gång så har jag ett fint minne från barndomen om hur spännande det var att se när fåglarna fångades in i nät och märktes för att sedan släppas ut i det fria igen.

Vi hade fått tips från en vän om naturreservatet Ottenby Lund som är en del av det stora naturreservatet Ottenby. Innan vi begav oss vidare tog vi därför en tur här. Hela Ottenby är för övrigt Kalmarregionens största naturreservat så här kan man säkerligen ägna dagar åt att vandra och uppleva den vackra naturen.

På vägen tillbaka till Köpingsvik besökte vi Eketorps forntidsborg som enligt uppgift är Sveriges enda återuppbyggda fornborg. Borgen har anor från 300-talet, övergavs någon gång på 700-talet men togs i bruk igen på 1100-talet för att slutligen överges igen på 1200-talet. Borgen fungerade i huvudsak som skydd för de familjer som bodde där och var därför inte någon militär anläggning även om syftet naturligtvis var att kunna förvara sig mot angrepp.

Det ska väl sägas att det mestadels var barnfamiljer som besökte Eketorp men det är ändå en intressant plats för både vuxna och barn. Dels är platsen så väl återuppbyggd att det enkelt går att föreställa sig hur livet i borgen var men sen finns det också ett antal olika aktiviteter och saker att göra. Du kan skjuta med pilbåge eller delta i andra historiska lekar, besöka ett museum eller baka forntida bröd. Brödet blir kanske både godare och snyggare när jag bakar det hemma, men kul ändå. 🙂

I det förra inlägget om vår Ölandstripp skrev jag att man, där man minst anar det, kan hitta unika upplevelser och att det därför gäller att vara uppmärksam längs vägarna. Vid ett tillfälle fick jag allt titta ett par extra gånger då jag plötsligt såg ett gäng kameler gå på rad längs vägen. Vad var det i min frukostjuice egentligen? Det visade sig dock snart att vi precis passerat Ormöga kamelranch. Ranchen har förutom kameler, några lamadjur samt ett minizoo med grisar och getter. Jag är egentligen lite skeptisk till turridning och oroar mig för djurens välmående men här kunde man verkligen se hur djuren trivdes. Under ridturen fick vi lära oss lite mer om kameler och vilka smarta djur de är. De är otroligt energieffektiva och kan till exempel höja sin kroppstemperatur för att klara värmen bättre. Att de inte förtar sig i onödan ser ni på bilderna nedan. En av kamelerna ser ut som att han vält, men han har faktiskt bara lagt sig ner för att gôtta sig i värmen. Att han ligger mitt i vägen bekommer honom inte särskilt.

Kamelridning och borgbesök gjorde oss väldigt sötsugna så vad passade då bättre än ett besök på Ölands karamellkokeri. Kokeriet ligger i Bredsättra bara några kilometer från Köpingsvik, hur kunde vi ha missat denna granne? Vår sista dag på Öland åkte vi därför till kokeriet för att titta på karamelltillverkning och för att köpa en rejäl påse med oss hem. Karameller är ju för övrigt ett utmärkt bilgodis, smälter inte i värmen och lagom stora bitar att mumsa på.

Det är sedan 2009 tre tyskar som driver karamellkokeriet och tillverkar karameller enligt traditionella metoder. Det var häftigt att se hur de hanterade de stora och varma degarna. På bilderna nedan har degarna gått ner till omkring 120 grader, inte läge att provsmaka degen alltså. Förutom de ständigt sötsugna Rendahls stod barnen på rad längs disken för att storögt se på när bagarna tillverkade karameller så det stod härliga till. Höjdpunkten var nog när alla fick smaka nygjorda karameller som precis hade svalnat till rätt temperatur.

Här tar våran Ölandsresa slut och det var nu dags att lämna ön och bege sig av hemåt, naturligtvis inte utan några stopp på vägen, bland annat i Gamla Linköping som ni kan läsa mer om i nästa inlägg.

Vi har haft en fantastisk vecka på Öland fullt med spännande upplevelser, god mat och fika. Öland är precis lagom stort för att man ska hinna runt och se mycket under en vecka. Det råder en avslappnad atmosfär och ingen verkar stressa, vilket passade oss perfekt efter ett rätt intensivt år. Möjligen har inte turistandet återhämtat sig riktigt efter pandemin, men det var ändå liv och rörelse på de flesta ställen utan att vi upplevde någon trängsel. Till Öland kommer vi säkert tillbaka, om inte annat för att hitta ännu fler goda fikaställen. 🙂

Vår upplevelse
8.5/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish