Konst och gastronomi i Borgvik

Vi besöker Sliperiet och fascineras av Faketruth.

Strax utanför Grums hittar du det lilla samhället Borgvik som har en av Värmlands bäst bevarade bruksmiljöer. Bruket är sedan länge nedlagt och idag kan Borgvik istället skryta med mat och konst i absoluta toppklass. Området har till och med två restauranger, Kungskvarnen som även har ett litet hotell, samt Sliperiet med gastronomi och konsthall.

Konsthallen Sliperiet startades 2010 av Oscar Magnusson, son till musikern Sven-Erik Magnusson och har öppet under sommarmånaderna. Sedan starten har ett antal erkända konstnärer och fotografer såsom modefotografen Rodney Smith och naturfotografen Tim Flach haft utställningar här. Konsthallen har en viss övervikt av fotografer vilket passar mig ypperligt eftersom jag uppskattar fotokonst mer än annan konst. Dock finns de flesta bildkonsterna och även annan konst representerad. Utställningarna varierar från år till år så det finns alltid något nytt att uppleva.

Årets utställning är Faketruth skapad av den brittiska fotografen Alison Jackson. Utställningens består av foton på kända personers dubbelgångare i udda situationer. Det hela är dock rätt träffsäkert och man undrar nästan om det inte skulle kunna vara på riktigt. Skulle det till exempel inte kunna vara så att prinsessan Diana någon gång känt en stark vilja att peka långfinger åt en fotograf? Och hur får egentligen Donald Trump sin gulaktiga hudton? Vissa av fotona var, vad man skulle kunna kalla rätt färgstaka, men det var onekligen en intressant och bitvis humoristisk utställning, väl värd att se.

Sliperiet Gastronomi har sedan flera år tillbaka ett utnämnande i kategorin ”God klass” i White Guide och maten håller verkligen hög standard. Miljön är spännande i det rustika träsliperiet med ett öppet kök och utsikt över konsthallen. Portionerna är väl tilltagna så ingen riskerar att gå från bordet hungrig. Efter en tre-rätters middag där en fantastisk crème brûlée satt som kronan på verket kändes det rätt skönt att få skaka ner maten med en promenad runt Borgvik.

På Grums kommuns webbplats skriver de att Borgvik är Värmlands vagga. De första värmlänningarna bosatte sig vid Borgviksälven som då hette Värma. De bosatta kallades då följaktligen ”värmar” vilket har kommit att bli dagens värmlänningar och Värmland är alltså Värmarnas land. Spännande! Det stora järnbruket var aktivt under ca 300 år från tidigt 1600-tal till dess avveckling 1924 och bland annat levererades en del järn till Paris vid det stora bygget av Eiffeltornet. Området ligger otroligt naturskönt vid vattnet och de gamla byggnaderna omgärdas av lummig grönska. Förutom restaurangerna och konsthallen finns här små butiker med antikviteter, loppisar, hantverk och inredning. För den som snabbt tröttnar på att bara strosa runt kan man också hyra kajaker, åka vattenskidor, vandra eller varför inte gå en dramatiserad guidning av Borgvik. Här finns mycket att se och göra alltså. Här finns ytterligare tips för den som vill läsa mer.

Vi hade en härlig eftermiddag i Borgvik med trevliga upplevelser av alla de slag. Vi tog bilen hit men man kan även åka båtbuss från Karlstad, vilket kan vara mysigt en vacker sommardag. Borgvik är för oss ett givet utflyktsmål varje år. Kul att ni hängde med Kartmans och tack för de fina fotona Gunnar!

Vår upplevelse
8/10
sv_SESwedish