En vacker höstdag i Östanås

Inte så smärtsamt som man tror på Pinoleden.

Efter vårt något blöta äventyr i Sälen kom så en riktigt solig oktoberhelg och vi begav oss till Östanås mittemellan Molkom och Munkfors.

Östanås är ett gammalt bruksområde aktivt mellan 1642 till 1894. Delar av bruket finns kvar men mest intressant var nästan resterna av de gamla torpen där allt från skogsarbetare till fattighjon och backstugusittare bodde. Vid flera av de gamla torpen har utgrävningar genomförts och byalaget har satt upp skyltar som berättar de boendes historia.

Från Östanås utgår tre leder som man antingen kan gå var för sig eller kombinera för lite längre tur. Pinoleden är den längsta leden och är en vacker rundslinga upp på Pinoberget. Sträckan är 6 eller 4,5 kilometer lång beroende på vilken väg man tar.

Första sträckan på Pinoleden delas även av den 2 kilometer långa Finnbackeslingan. Vid Finnbacken finns en gammal torpargrund och en trevlig rastplats. Sommartid betar får på området, läge att vakta sin fika alltså.

Vill man hellre gå längs vattnet och nere i byn finns natur- och kulturstigen som är ungefär 4 kilometer lång. Längs leden finns fina rastplatser och en stor raststuga, Åttingen, med grillplats och sittplatser både inne och ute.

Detta är höstvandring när den är som bäst. Vackra färger, krispig luft och strålande sol. Lägg till detta en naturskön och lärorik led på lagom avstånd hemifrån.

Vår upplevelse
8/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish