Weekend i Edinburgh

Stan där "New Town" byggdes på 1700-talet.
pub Edinburgh

Så var det då äntligen dags att komma iväg på vår sedan länge planerade weekend i Edinburgh. Jag som älskar gamla städer och dess vackra byggnader hade verkligen sett fram emot resan och jag blev inte besviken. Stan är som i en brittisk deckare och de gamla husen är patinerade av decennier av engelsk koleldning. Det skotska vädret gör ju knappast sitt till för att sätta färg på stan men här funkar det liksom. Här och var kunde man dock se försök att sätta lite färg på tillvaron som i bilden på puben ovan. Lila, rött, och grönt verkade vara favoritfärgerna.

Vi valde att bo traditionellt pĂĄ The Royal Scots Club. Klubben öppnade efter första världskriget som en hyllning till de skottar som förolyckats i kriget. De har vissa delar som endast är öppna för medlemmar men merparten av klubbens lokaler är idag hotell. Ă–verallt finner du minnessaker frĂĄn de tvĂĄ krigen, ett minne som jag fann lite extra rörande var ett brev till en dam som hade donerat filtar till “The Royal Scots Comforts Depot”. 272 filtar hade hon sytt under kriget för att hjälpa soldaterna i fält, det fĂĄr man kalla engagemang.

Edinburgh är i huvudsak uppdelat i Old Town och New Town. Det är bland annat i Old Town som du finner Edinburgh Castle och vägen ner till Holyroodhouse, the Royal Mile. Detta är den största turistgatan med pubar och butiker, men ändå förvånansvärt charmig.

När levnadsförhållandena i Old Town under 1700-talet blev ohållbara på grund av den stora befolkningsökningen byggdes New Town på andra sidan om det som då var dåtidens vattenreservoar där de boende hämtade sitt vatten och dumpade sitt kloakvatten. Idag är vattnet borta och här ligger istället ett trevligt grönområde, The Princes Street Gardens som binder samman de två stadsdelarna.

De centrala delarna av Edinburgh är inte särskilt stora utan det bästa är nästan att ta på sig ett par bekväma skor, strosa runt i stan och titta på alla spännande byggnader. Bland annat passerar du Scott Monument, ett gigantiskt gotiskt monument tillägnat författaren Sir Walter Scott, faktiskt det näst största monumentet i världen som är byggt för en författare.

Den brittiska maten är kanske inte känd för att för att ge en kulinarisk upplevelse men i en relativt stor stad som Edinburgh finns ändå något för alla. Vi som gillar italiensk mat hittade till exempel en riktig pärla i One20 Wine Café. Den ligger en bit bort från turistgatorna och har inte så många bord men här fick vi en riktigt god måltid med gott vin den första kvällen. Det var en familjär stämning på restaurangen och det märktes att de hade sina stammisar men även vi turister fick god och personlig service.

Någon haggis blev det dock inte, vi fegade helt enkelt ur, men det finns ju annars överallt att få tag på. För att hålla sig till traditionerna åt vi i alla fall en Full Scottish Breakfast på klubben varje morgon, dock hoppade jag över Black Pudding efter första tuggan, det fick räcka.

Under ett besök på den brittiska ön får man naturligtvis inte missa Afternoon Tea och vad passar bättre än att dricka te på en skumpig dubbeldäckare? Vi tog en tur med Red Bus Bistro och vi trodde kanske att man skulle förlägga turen på de gator som inte var kringelkrokiga och belagda med kullersten, men icke! Det finns väl knappast några raka, jämna gator i Edinburgh i och för sig. 🙂 Men allt gick bra, vi hade valt kläder som skulle tåla en te- eller bubbelfläck och så länge som man höll i champagnekylaren i svängarna gick turen utan missöden. Teet var klokt nog serverat i ändamålsenliga take away-muggar, de hade nog tänkt till här. Ett trevligt och smaskigt sätt att få se stan som verkligen rekommenderas.

Nere i Edinburghs hamn ligger fartyget H.M.Y Britannia som idag är ett museum. Fartyget användes av drottning Elisabeth II för representation och privata resor från 1954 fram tills 1997 då fartyget togs ur bruk för att dra ner på kostnader. Det var helt enkelt för dyrt att hålla i drift och med en besättning på omkring 250 personer från the Royal Navy kan man ju förstå att det inte ansågs motiverat att lägga skattepengar på att hålla fartyget i bruk.

Det var fascinerande att promenera runt på fartyget som är ett monument över en svunnen tid trots att det faktiskt inte var så länge sedan fartyget användes. För er som gillar serien The Crown så är det spännande att se delar av fartyget där serien utspelar sig, bland annat från Prins Charles och Prinsessan Dianas bröllopsresa. Tydligen ska dock serien ha spelats in på en kopia av fartyget och inte på den riktiga H.M.Y Britannia.

Vi spenderade tre dagar i Edinburgh, lagom om man bara vill strosa runt och se sig omkring. Har man mer tid på sig kan man besöka Edinburgh Castle eller National Museum of Scotland där du till exempel kan titta på fåret Dolly eller ett skelett från en Tyrannosaurus Rex. Man kan också ta sig utanför stan till Loch Ness för att spana efter sjöodjur. Mycket att se och göra alltså, men du, glöm inte regnjackan!

VĂĄr upplevelse
7.5/10

VĂĄr roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish