Varma sommardagar i Oslo

Avslappnad stämning och spännande arkitektur gör Oslo till Skandinaviens Barcelona.
Oslo opera

Under ett par varma sommardagar bestämde vi oss för att besöka Oslo. Jag har i många år tänkt att jag borde åka dit, speciellt som vi bor så nära. Ofta är det väl dock så, det är svårt att uppskatta det som finns precis runt hörnet. Henrik har varit i Oslo tidigare, men det var länge sedan, gissa om vi båda blev imponerade. Oslo är verkligen en häftig blandning av gammalt och nytt, spännande arkitektur och många intressanta stadsdelar som man hittar bara en kort promenad bort från paradgatan Karl Johan. För att komma bort lite från de traditionella turiststråken tog vi en mat- och kulturvandring i Grünerløkka som du kan läsa mer om här.

I de centrala delarna kring Karl Johan hittar du den mer traditionella arkitekturen med bland annat Kungliga slottet och Stortinget. Här sticker dock den borgliknande kolossen Oslo rådhus ut. Byggnaden är av senare snitt än merparten av byggnaderna i dess närhet, och stod efter ett antal förseningar klart 1950. Tydligen ska Stockholms stadshus ha varit inspiration för arkitekterna.

Går man vidare ner mot hamnen och Nasjonalmuseet kommer du till Aker brygge som tidigare var det hippa stället i Oslo. Nu känns det mer som att det är en plats främst för turister, men visst var det härligt att sitta på en uteservering med utsikt över vattnet och sippa på en drink. Jag föredrog annars de små gränderna en bit in från bryggan och att strosa bort mot Tjuvholmen som ligger lite längre ut från Aker brygge. Något som är väldigt sympatisk med Oslo är alla dess grönytor och badplatser, det är inte många städer där du kan gå direkt från shoppingen till badbryggan, i de flesta städer är vattnet alldeles för förorenat. Vi som lyckades pricka in de varmaste dagarna hittills under året var glada över närheten till vattnet.

En av dagarna tog vi en fjordtur från hamnen. På de två timmar som turen varade kom vi ju inte så långt ut i fjorden men det var ändå en mysig tur och vi fick, förutom vacker natur, även se gamla fyrar och söta badhus på rad längs vattenbrynet. Vi såg även ett sommarhus som såg ut som ett grekiskt tempel. Historien säger att det var en norrman med lite för mycket pengar som kring förra sekelskiftet fick feeling och byggde sitt sommarhus efter att ha varit nere på sydligare breddgrader och inspirerats av gamla tempel. Apart så det förslår, men ändå rätt kul.

Vidare under fjordturen passerade vi Bygdøy där ett flertal museer står uppradade. Särskilt Fram-museet om Amundsens polarexpedition med skeppet Fram vore intressant att besöka, men det får anstå till en resa där vädret är lite sämre. Nu ville vi passa på att vara utomhus så mycket som möjligt.

Inget besök i Oslo är väl numera komplett utan att ha varit uppe på Operans tak. Byggnaden som ritades av den norska arkitektbyrån Snøhetta har vid det här laget blivit ett ikoniskt landmärke över staden och har fått sällskap av flertalet spännande byggnader precis i närheten, bland annat det nya biblioteket och Munch-museet.

Efter att ha tittat ut över Oslo från operataket ryckte det kännbart i kaffetarmen och vi PRO,enersde vidare en bit bakom operan och Munch-museet. Här visade det sig ligga en ny stadsdel precis längs vattnet. Förutom lägenheter och de till synes obligatoriska badbryggorna längs vattnet ligger här lite butiker samt några caféer och restauranger. Elvakaffet blev därför en kopp handbryggt kaffe och en nybakad donut. Mer om våra matupplevelser i Oslo kan du läsa här.

Efter ett par dagar i Oslo kan vi verkligen konstatera att det är en otroligt trevlig stad, varför åker vi inte hit oftare när det är så nära? Nu är väl Oslo mycket av en sommarstad då den ligger så nära vattnet men det var ett flertal museum som vi inte besökte just på grund av vi ville vara ute i det fina vädret. Jag är därför säker på att det gå att spendera ett par dagar här även om det är sämre väder.

Läs vidare om vårt besök i vad vi vill kalla för Skandinaviens Barcelona. Här berättar vi mer om vår food walk och här kan du läsa om de restauranger vi besökte och om vårt fina hotell.

VĂĄr upplevelse
9/10

VĂĄr roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish