Långberget, inte bara för skidentusiaster

Vi tältar, vandrar och äter glass i norra Värmland.

Varje år försöker vi få till en campingtur då vi packar bilen full med alldeles för mycket prylar och ger oss iväg för att tälta några dagar. Inspirerade av vår glampingtur med Happie Camp häromåret brukar vi till exempel ta med oss en mjuk madrass, ljusslingor och en gigantisk matta, för visst är det skönt att ha en mjuk matta på golvet? Att den är 4×4 meter och tar upp merparten av bilens lastutrymme behöver vi ju inte orda mer om här. 🙂

Nåväl, med bilen fullpackad begav vi oss i år till Sysslebäck och Långbergets sporthotell. Från Karlstad finns det två vägar att ta, via Sunne eller via Hagfors. Vi tog vägen via Sunne för att kunna få till ett stopp vid Diner 45, smaskiga burgare i kul retromiljö.

Långberget förknippar man nog mest med vintersport och här är tydligen fullt hus vintertid. Såhär mitt i sommaren var det dock inte alls långtråkigt utan här fanns mycket att göra. Du kan vandra, cykla, hyra kanot eller varför inte åka på safari? Som Sveriges älgtätaste område erbjuder Långberget älgsafari men även bäversafari. Möjligen blir du enda svensk på turen då platserna i huvudsak upptas av entusiastiska tyskar och holländare som alla hoppas på att få se de exotiska djuren.

Själva hotellet är annars ett rätt klassiskt sporthotell från 60-talet, med enkla men funktionella rum och för campare fanns även tillgång till dusch, toa och ett litet pentry. Vi upplevde även att det var god stämning här och alla var mycket trevliga och tillmötesgående.

På hotellet finns bra information om de olika vandringsturerna i området. En av turerna som utgår från hotellet går runt Tallknölen och Storberget och denna hade vi planerat för vår första vandringsdag. Diverse missöden gjorde dock att vi fick korta ner turen betänkligt och istället ta en promenad fram och tillbaka till Tallknölen. Hela turen är egentligen omkring 6 kilometer men då stigarna är rätt ojämna och det är en del höjdskillnader så tar det längre tid än vad man kan tro. Att vi hittade en fin bänk med fantastisk utsikt gjorde också sitt till för att sänka tempot. Men det är väl så man ska ha det på semestern, ibland måste saker få ta sin tid helt enkelt.

Första natten i tältet märkte vi att vår tjocka och mjuka madrass vare sig var tjock eller särskilt mjuk, den hade pyspunka! Note to self är annars att kolla sådant innan man åker men ibland blir det inte så. Det var alltså bara att hoppa upp en gång i timmen hela natten för att få luft i den eländiga madrassen och sedan hoppas på en kort stunds sömn innan det var dags att hoppa upp igen. Humöret var därför inte på topp när vi nästa morgon satte oss i bilen för att köra ner till Sysslebäck, för att istället upptäcka att bilen var stendöd. Ett kort tag övervägde vi att knuffa bilen nerför skidbacken men efter lite hjälp från goda medmänniskor så var vi en bra stund senare äntligen på väg.

På ett lämpligt ”batteriladdaravstånd” hittade vi Naturpralinen som verkligen höjde vårt humör. Precis i utkanten av Sysslebäck ligger chokladbutiken i en gammal skola och på sommaren har de även ett sommarcafé med hemgjord glass. Glassen var otroligt god och för att pigga upp oss ytterligare provade vi även ett par praliner som var himmelska. Det gäller ju att passa på när man besöker en prisvinnande chocolatiere och det var ju rätt synd om oss denna dag. Är man inte i krokarna har de för övrigt både webshop och pralinprenumeration.

Sysslebäck visade sig förresten leverera ordentligt denna dag. Näckåns RadioEl sålde minsann inte bara radio och elprylar. En snabb googling beskriver butiken som norra Värmlands Clas Ohlson, och vi kan bara hålla med, här fanns allt inklusive en ny madrass.

Stärkta av en god natts sömn gav vi oss ut på ett nytt vandringsförsök, denna gång runt Horstomyren. Turen är dryga 8 kilometer lång och beskrivs som krävande. Det är dock en mycket vacker tur som går genom både tät skog och öppen myr. Myren var förresten knökfull med hjortron vilket uppskattades stort av det vandrande par vi mötte mitt på myren. De hade händerna fulla med bär och leenden upp till öronen.

Hotellet erbjuder helpension men när vi tältar väljer vi oftast att grilla eller att laga mat ute i skogen under vandringen. Vi tycker också det är mysigt att koka kaffe och baka bröd till frukost samtidigt som man så sakteliga vaknar till på morgonen. Ett tips är att förbereda små degar att ha med och sedan lägga i pannan på morgonen. En enkel sconesdeg eller pinnbrödsdeg funkar utmärkt och byter du ut smöret mot olja, och mjölk mot vatten eller torrmjölk så klarar sig degen utan kylskåp.

Restaurangen som serverar både lunch och middag hade tyvärr fått ganska dåliga recensioner så vi hade inte särskilt höga förväntningar på maten, men här överraskade de verkligen. En av kvällarna provade vi restaurangen och det kanske inte var finkrogsfiness på maten men den var god och vällagad och vi har absolut inget att klaga på där. De dåliga recensionerna kändes definitivt oförtjänta och vi var båda nöjda. Utsikten från matsalen var dessutom fantastisk vilket också gjorde sitt till.

Eftersom vi körde via Sunne på vägen upp till Långberget tog vi vägen via Hagfors och Ekshärad när vi skulle åka hem. Ovan nämnda bilstrul som dessutom resulterat i bärgare gjorde att vi inte vågade stanna på de ställen vi annars hade tänkt utan det fick bli korta bensträckare längs vägen istället. Som ni ser av bilderna nedan gick det knappast någon nöd på oss, det är verkligen vackert längs Klarälven. Det planerade besöket på Sunnemo glasscafé fick dock anstå till en annan gång, men har ni vägarna förbi får ni absolut inte missa detta mysiga sommarcafé.

Vår tripp till Långberget blev en blandning av toppar och dalar, men på det stora hela en fantastisk tur. Trevliga människor och vackert väder får det mesta att bli bra och Långberget är definitivt ett ställe att besöka sommartid.

Vår upplevelse
8/10
sv_SESwedish