Matvandring i Värmland, en upplevelse för alla sinnen

Den värmländska skogen bjuder på natur och goda råvaror i perfekt harmoni.

Förra julen lyckades vi ge varandra likadana julklappar, en matupplevelse med Matvandring i Värmland. Mycket har kommit emellan under året så det var först nu vi fick till den första av två vandringar. Vi startade med den lilla matvandringen i I2-Skogen, ett stort skogsområde i centrala Karlstad.

Matvandring i Värmland är ett litet familjeföretag som specialiserar sig på lokala naturupplevelser och lokalproducerade smaker. Hjärtat i företaget är Lena Bergström, naturhälsopedagog, men både make och dotter dyker upp i skogen under vandringen för att servera oss godsaker längs vägen. Du kan välja mellan den lilla och den stora matvandringen eller varför inte skogsbad, en mer sinnlig upplevelse där du i en långsam vandring genom skogen upplever naturen runt omkring dig. Vandringarna är belägna i I2-Skogen eller i Segerstad skärgård. Här kan du läsa om den stora matvandringen i Segerstad.

Vandringen är enkel och i ett lugnt tempo. Vi var ute i omkring två och en halv timme och under denna tid förflyttade vi oss ungefär tre kilometer, så man behöver inte vara orolig för sin dåliga kondis. Fokus är inte på strapatser utan på att ha en lugn och rogivande eftermiddag med trevliga upplevelser i form av harmonisk natur och god mat.

Under vägen gör vi flera små stopp där Lena berättar om naturens positiva effekter på oss och om hur viktigt det är vi vi emellanåt bryter vardagen och faktiskt tar oss ut i naturen. Medan hon pratar mumsar vi deltagare på en ostbit eller kanske en pralin.

Maten vi får smaka längs vägen är uteslutande lokalproducerat och kommer från en mängd olika lokala leverantörer. Vi fick smaka kött från Hygns vilt, ost från Lakene ostgård, muster och juicer från Enebackens musteri och mycket annat gott. För mig var till exempel pralinen från JJ i Magnskog en nyhet. Jag har hört talas om dessa förut, men aldrig smakat dem. Flera av leverantörerna säljer förresten sina produkter på Reko-ringar runt om i Värmland, så ett tips är att leta upp dessa grupper på Facebook för att se vart du kan köpa dina värmländska godsaker.

Maten var noga utvald och komponerad i spännande smakkombinationer. Jag som inte är särskilt förtjust i mögelost tyckte ändå att det var riktigt gott när vi fick smaka det tillsammans med de salta värmlandschipsen och något så ovanligt som en trattkantarellchutney från Grinnemo Hallon & Honung. Den bittra mögelsmaken gifte sig riktigt bra med det salta i chipsen och det söta i chutneyn.

Som avslutning på turen bjöds det på kaffe och fika från Artisan Bread. Det var trevligt att sitta ner en stund och reflektera tillsammans över vår eftermiddag och vad vi upplevt tillsammans. En avslappnande och anspråkslös tur där fokus var på att må bra och stressa av.

Vår upplevelse
8.5/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish