Vinmässorna duellerar

Karlstad eller Örebro, vem vinner regionkampen om vinbesökarna?

Med bara ett par veckors mellanrum besökte vi två vinmässor, Vin&Deli i Karlstad och Örebro Vinmässa. Frågan är dock vilken som var bäst och vilken, om någon, kommer vi att besöka nästa år? Häng med på Rendahls vinmässofight!

Vi började med Vin&Deli i Karlstad en helg i februari. Mässan går av stapeln på Karlstad CCC, en stor kongresshall belägen precis vid Klarälven. Mässans fokus är naturligtvis vin men här finns delikatesser i form av chark, ostar, italienskt plock och choklad. De ljusa lokalerna med den vackra utsikten över vattnet ger mässan en trevlig inramning och gör att det också känns betydligt luftigare än vad det faktiskt är. Även om man måste boka en viss inpasseringstid när man köper sin biljett så är det mycket folk på mässan och bitvis rätt trångt. De flesta utställare är dock uppmärksamma och pratglada vilket gör att man som besökare känner sig välkommen trots trängseln.

Någon vecka senare var det dags för Örebro vinmässa på Conventum. Mässan är betydligt mindre till formatet och även om de också har lite chark, ostar och annat är det mestadels vin som erbjuds. Många av de utställare vi såg på Vin&Deli fanns på plats även i Örebro, men vi såg också några nytillskott. Till exempel hittade vi en utställare som lyfte Tjeckien som vinland. Jag tror aldrig att jag har smakat tjeckiskt vin förut, så när de erbjöd oss en liten miniprovning tackade vi såklart ja. Det var riktigt spännande viner, mycket smakrika, ofta en rätt annorlunda smak och med en tydlig mineralton. Jag kanske inte kommer att storma iväg till Systembolaget för att beställa en flaska, men det var mycket kul att prova.

Båda mässorna anordnade vinprovningar men Vin&Deli hade klart störst utbud. Vi gick på två provningar som hade ett lite mer udda tema, Vinets fiender och Bubbelduellen. Vinets fiender handlade om smakmissar man lätt gör när man ska komponera en middag och hur man på ett enkelt sätt undviker dem. Det kan handla om något så enkelt som att salta lite på tomaterna eller servera den smakrika asiatiska rätten med ett något sötare vin. Bubbelduellen var sitt namn till trots en ganska vanlig bubbelprovning men med lite mer annorlunda mousserande viner än de som jag provat tidigare.

Jaha, så vilken mässa var bäst då? Det ska väl i ärlighetens namn sägas att ingen av mässorna är något för vinkännare. Det är mestadels lite enklare och mer kommersiella viner som erbjuds även om man kan finna guldkorn här och var. Nu är ju vi inga vinkännare utan tycker att det är rätt trevligt att mingla runt och prova lite av det ena eller det andra. Är man som vi mest ute efter en trevlig stund, mumsandes på en ostbit eller sippandes på ett glas vin, funkar båda mässorna bra. Vi tyckte dock bäst om Vin&Deli. Karlstad CCC är en mycket trevligare lokal att hålla mässa i då den är både större och ljusare än Conventum i Örebro. Vi tyckte mycket om de provningar som vi var på. Även Örebro hade provningar men dessa hölls inne i mässhallen och kändes inte alls lika personliga. Något som talade till Örebros fördel var att utställarna var mer generösa med smakbitarna och fyllde på glasen mer. Detta till trots blir det definitivt Vin&Deli i Karlstad som vi återkommer till nästa år. Kanske ses vi där?

Kvällen i Örebro avslutades med en god middag på Restaurang Mojo. En blandad meny med både stora och små rätter samt en avsmakningsmeny för den som inte kan bestämma sig. Ruskigt goda drinkar hade de också. Just idag var köket kanske inte på topp, vilket det har varit tidigare, men trevlig stämning och bra service vägde ändå upp.

Mätta och glada i hatten efter kvällens vinmässa promenerade vi tillbaka till Hotell Borgen, ett fint hotell med en härlig mix av gammalt och nytt. Här sov vi gott och vaknade utvilade, redo för nya upplevelser.

Vår upplevelse
7/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish