På spaning efter söta odjur i Östersund

Följ med oss på vår road trip norrut mot Östersund och Höga kusten.

Den svenska sommaren brukar vara rätt fin och vi föredrar därför stanna i Sverige för att se vad vad vårt vackra land har att erbjuda. Denna sommar valde vi att ta en road trip norröver. Vägen upp gick inne i landet via Borlänge, med stopp i Järvsö och vid vår nordligaste destination Östersund. Efter ett par dagar på Frösön tog vi oss ut till Höga kusten och vände där neråt igen.

Järvsö

Första natten på vår tur spenderade vi på Järvsöbaden, ett litet mysigt pensionat i utkanten av Järvsö. Vi hade bokat ett paket med övernattning och fyrarätters middag. Vi blev dock rätt förvånade och en aning besvikna när det visade sig vara buffé där man helt enkelt fick plocka från de olika delarna av buffébordet beroende på hur många rätter du bokat. Jag hade egentligen sett fram emot en komponerad måltid serverad vid bordet vilket gjorde att förväntningarna över kvällens middag inte riktigt infriades. Är det en buffé som serveras är det väl bättre att det framgår tänker jag. Maten var annars god och vällagad, men egentligen inget speciellt. Henrik som gillar sill tyckte dock att deras sillbord var jättegott.

Vi hade lite otur med vädret i Järvsö varför vi inte stannade så länge som vi annars tänkt, men under vår promenad i hällregnet hann vi med att se att denna lilla by har ovanligt mycket att erbjuda. Ingen har väl missat att Järvsö var Lill-Babs hemby och hon har till och med ett torg uppkallat efter sig. Tidigare fanns där Lill-Babs Caffär, med caféet har numera bytt namn till Järvsö Gårdsbageri och huserar förutom ett bageri även världens nordligaste Tattinger Champagnebar. Den ni, det kunde man inte tro och bara det borde väl vara värt en väg om Järvsö. Tyvärr upptäckte vi baren först på morgonen direkt efter frukost när vi var på väg härifrån. Inte riktigt läge för champagne denna gång alltså. Kombinationen gott fika och champagne gör dock att Järvsö Champagnebar ligger på listan över kommande besöksmål. Då ska vi även se till att pricka in Järvsö Creperie som sägs vara riktigt bra.

Frösö Park

Nästa stopp på vår tur var Frösön, en ö strax utanför Östersund där vi bokat två nätter på spahotellet Frösö Park. Vi stod lite i valet och kvalet kring om vi skulle boka en natt på Frösön och en natt i Östersund, men valde att stanna på Frösön så att vi fick tid för spa och vandring på ön. Vi hade maximal otur för just när vi var där så hade de problem med värmen i poolerna så det blev tyvärr inget spa för oss. Vi gjorde förvisso ett försök men det var rätt kallt så vi gav upp. Supertrist, men så kan det ju bli ibland, vi fick trösta oss med ett glas bubbel på terrassen och en god middag istället.

Då det inte blev något spahäng passade vi på att ta en liten vandringstur. Frösön är en riktig vacker ö med gott om vandringsleder och dessutom gårdscaféer bakom varje buske. Denna dag hade SMHI varnat för extra mycket regn men ovädret missade oss precis och vi fick en fin och solig vandringsdag.

Östersund

Östersund är kanske mest känd för sin vintersport och för Storsjöodjuret. Med sina vackra trähus och närheten till vatten funkar staden alldeles utmärkt även på sommaren. Sommartid har vi ju dessutom Storsjöyran som är en av Sveriges äldsta stadsfestivaler. Vi kom fram till Östersund just i tid för lunch så vi började vårt besök med crêpes på Norra Station. Till vår stora glädje fann vi också att det låg ett litet kafferosteri i samma byggnad så det blev en extra god kaffe på maten. Mätta och belåtna efter lunchen begav vi oss sedan ut på upptäcktsfärd i den lilla staden.

Under våra sommarresor försöker vi alltid leta upp fina tebutiker där man kan hitta goda teer att dricka under hösten. Det blir ett trevligt minne från sommaren att smutta på när det blir kallare och mörkare. I Östersund hittade vi Te-centralen, en jättetrevlig butik med bra service och massor med te. Här bunkrade vi upp ordentligt inför hösten, de har för övrigt även en nätbutik om te-lagret skulle ta slut.

Har du lite mer tid till förfogande så bör du absolut besöka Jamtli. Det är som tre museum i ett där du får tillträde till Länsmuseet, Nationalmuseum Jamtli och Friluftsmuseet på samma biljett. På sommaren har de också utomhusmuseet Historieland med miljöer från 1700-talet och fram till 1975.

Vill man äta gott i Östersund så finns här rätt många bra restauranger. Ett tips är Basta, en italienare som förutom Östersund även har restauranger i Falun, Borlänge, Gävle, Sundsvall och Stockholm. Just bilderna nedan är från Borlänge men alla ställena sägs hålla lika god klass.

Frösötornet

Tillbaka på Frösön tog vi oss upp i Frösötornet, ett utsiktstorn placerat på Frösöns högsta punkt 468 meter över havet. I botten på tornet ligger ett café där man kan stärka sig med goda bullar efter de många trappstegen uppför tornet. Föredrar man att spara på krafterna kan man istället ta hissen. Väl uppe i tornet har man en fantastisk utsikt över hela Östersund och Frösön. Vid vackert väder sägs man kunna se ända till de norska fjällen.

Efter ett par fina dagar i Östersund och på Frösön var det dags att bege sig ut mot kusten. Först stannade vi dock till vid den Thailändska paviljongen. Vårt besök på denna märkliga plats kan du läsa om här.

Jag avslutar detta inlägg med ett par bilder på det söta lilla storsjöodjuret Birger som dyker upp lite här och var i stan. Han sägs bo i Storsjön tillsammans med pappa Storsjöodjuret, medans hans mamma bor i Loch Ness. Oklart om det ligger någon sanning i historien men söt är han i all fall. 🙂

Vår upplevelse
6/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish