På promenad i Åkulla bokskogar

Välarrangerade leder med allt från söta kor till Bockstensmannens fyndplats.

Under vårt besök på Ästad vingård, som du kan läsa om här, tog vi chansen att vandra i Åkulla bokskogar som är ett av Sveriges mest kända bokskogsområden. Området ligger en bit inåt landet i höjd med Varberg och Falkenberg. Totalt finns 12 olika leder som alla är rätt korta och ligger på mellan en till sex kilometer. Alla leder är dock sammanlänkade med stigar så vill man ha en längre tur kan man gå mellan lederna och totalt få ihop en sträcka på 66 km. Vidare går även Hallandsleden genom Åkulla bokskogar.

Klicka på bilden för att komma till kartorna från akullabokskogar.nu

Ovan har du en översiktskarta över alla leder och på Åkulla bokskogars webbplats hittar du dels denna karta men också mindre kartor för varje led och även tips på sevärdheter längs varje led. Det är verkligen kul att man ansträngt sig för att få till bra information kring varje led. Det blir lättare att bestämma vilken led man ska gå och det finns även förslag på små stopp längs vägen.

Eftersom vi utgick från Ästad så valde vi ett par av lederna som låg precis i anslutning till vingården. Innan frukosten och med gårdagens vinpaket som en lätt dunkande påminnelse i våra huvuden tog vi en kortare tur, Slottstigen som har fått sitt namn från Öströö Slott. Slottet tillhör för övrigt av Gekås ägare, det går tydligen bra för Ullared. 🙂 Längs vägen hittar du även en fårfarm med lammsafari, delikatesser och café. Det blev dock inget fikastopp för oss, vi hade ju en frukostbuffé att se fram emot.

Efter frukosten gick vi Älvasjöstigen, den andra leden som utgår från Ästad och är på 5,7 kilometer. Det är en otroligt naturskön led som går längs med vattnet nästan hela vägen. Lider du av koskräck föreslår jag att du väljer en annan väg då denna led passerade genom ett par hagar med mycket nyfikna, men ack så söta kor.

En av lederna går förresten runt Bockstens mosse där man 1936 hittade ett välbevarat lik från medeltiden. Mossens ph-värde hade bevarat liket så att såväl skelett som hår och lite av maginnehållet var i det närmaste intakt tillsammans med likets kläder. På Varbergs fästning kan du titta på Bockstensmannen och hans kläder i original. Där ser du även rekonstruktioner av hur han troligen såg ut och kopior av hans klädedräkt från mitten av 1300-talet.

När du ändå är i krokarna så kan du förresten titta förbi Sonjas veranda, ett mysigt café och restaurang som också har en butik med lite smått och gott.

Vår upplevelse
8/10
sv_SESwedish