Vin är livet i Alsace

Är dessa sagohus fyllda med tomtens alla nissar?

Bakgrund och historia

Ja, man kan lätt tro det då alla dessa mysiga korsvirkeshus ser ut som något taget ur en julsaga. I själva verket handlar det mesta i Alsace om vin så en mer korrekt beskrivning är nog att alla husen är fyllda med vinproducenter.

När romarna hade besegrat germanerna så började man bygga det som krävdes för att göra området civiliserat och en av dessa saker var förstås vin. Vid den här tiden var det komplicerat att transportera vin då det lagrades i amforor gjorda av lera, som varken var speciellt tåliga eller som kunde hålla rätt temperatur. Vi befinner oss nu cirka 50 år f.Kr. så man har alltså tillverkat vin här i mer än två tusen år.

Efter romarrikets fall flyttade Alemannerna in i området och många av de som bor här idag härstammar från dem. Det här förklarar också varför den elsassiska de talar är mer närbesläktat med schweizertyskan snarare än med standardtyskan.

Vinproduktion

Skalan på produktionen har dock ökat något sedan romartiden och idag odlas det vindruvor på inte mindre än 15500 hektar, alltså drygt 22000 fotbollsplaner eller som om hela Liechtenstein skulle vara en enda stor vinodling. Det finns närmare 4500 vinbönder i området varav cirka 2000 brukar en arial på mer än två hektar. De vanligaste druvorna Riesling, Pinot Blanc och Gewürtztraminer som står för drygt 60% men det finns även många andra varianter i området.

Av alla dessa druvor producerar man 160 miljoner flaskor, varav cirka 30 miljoner är Crémant d’Alsace, alltså den bubbliga varianten… 😉 Det sistnämnda är något som produceras mer och mer för varje år då efterfrågan ökar snabbare än på vin.

Som ni ser på kartan ovan så odlas det främst längs med Vogeserna, alltså den bergskedja som sträcker sig genom nästan hela Alsace. Notera också de 51 svartmarkerade områdena som är odlingar av Alsace Grand Cru vilket är en strikt kontrollerad ursprungsbeteckning som delas ut av Appellation d’Origine Contrôlée (AOC). Det är förstås ingen garanti för att det färdiga vinet blir bra men man kan nog ändå säga att de håller en hög lägsta nivå.

Vinprovning

Även om vi inte åkte hit enbart för vinets skull så var det ändå en av huvudanledningarna. Det finns många sätt att uppleva vin och då utbudet i Alsace är helt enormt så kan man kosta på sig att vara lite kräsen. Tänk dock på att kolla om man behöver boka i förväg då vissa är bokade flera veckor i förväg medans andra bara har öppet när vinbonden inte är ute på fälten, vilket oftast är kvällstid. På turistgatorna är det sällan några problem att hitta ställen som man bara kan stövla in på men i de mindre kända byarna eller ute på landsbygden kan det vara bra att ringa och kolla innan man dyker upp. Här kommer ett litet urval av de upplevelser vi provade på.

Det mest vanliga är showrooms och det är något som nästan alla producenter har i någon form. Det kan vara allt ifrån en överbliven lokal där man ställt upp några packlårar att sitta på till superlyxiga och moderna rum med anställda experter. I de orter som får mycket turister finns de överallt medans man i de mindre kända byarna får ta sig till producentens gård eller produktionsanläggning. Här kommer ett par exempel från Dopff och Jean Sipp.

En annan variant är att gå på en ”riktig” provning där man har någon som leder deltagarna genom provningen. Det här kan ledas av allt från sommeliers till vinbönder där den förstnämnda ofta är mer teoretisk och professionell medans den sistnämnda ofta är mer personlig och genuin. Det varierar förstås jättemycket från person till person men rent generellt tycker jag man kan göra en sådan distinktion. Tänk på att dessa provningar nästan alltid måste bokas i förväg. En mycket trevlig variant är att prova vin i kombination med mat eller delikatesser. Personligen föredrar jag detta då det ger ytterligare en dimension till vinet. Det är också många viner som behöver ett tilltugg för att kom till sin fulla rätt.

Vi hade flyt när vi skulle hoppa in lite snabbt och kika på lokalerna hos Marcel Deiss. Det var lunchstängt när vi kom och före oss stod ett par som vi stod och tjattrade med en stund. De var trevliga och vi tänkte att de är väl vinturister som alla andra. När stället väl öppnade så stod personalen uppradade och vi reagerade på att det var en väldigt formell hälsning men vi tog sedan dit man kommer och introducerade oss själva på samma sätt. Sen började en provning av MYCKET trevliga viner som var av en kaliber man bara läser om och som definitivt är utanför vår budget. Vi fick dock en förklaring till uppståndelsen. De vi stått och pratat med var vinimportörer från Sydamerika och de hade bokat en lite mer exklusiv provning inför ett större inköp. Jag tror nog i och för sig att de fattade att vi inte kom tillsammans men samtidigt hade det väl varit konstigt om vi inte erbjöds samma utbud. Det gäller att ha tajming… 😉

Vad jag förstår så har de dock mycket trevliga provningar även om man inte har vårt flyt. De behöver dock bokas några veckor i förväg och är lite dyrare än vanliga provningar. Jag kanske skall förtydliga att jag då syftar på dyrare än de flesta i Alsace, då de ofta är gratis hos mindre producenterna och bland de större ofta en symbolisk summa. Notera dock att hos de ställen som fokuserar mycket på turistbussar så är priset samma eller till med högre än i Sverige.

Något som också är vanligt är olika former av rundvandringar på odlingarna och i produktionen. Har man inte gjort det förut så kan jag verkligen rekommendera det då det ger en intressant inblick i vinmakarens vardag. De är dock ofta snarlika i sitt upplägg, så tipset är att boka in en eller två för annars kan det bli lite lätt tjatigt.

Vi fick en helt otrolig vingårdsvandring och provning hos Jean-Louis Schoepfer i Wettolsheim. Anledningen att vi hamnade just där var för att de erbjuder ställplatser på sin vingård och när vi kom dit frågade de om vi även ville prova deras viner. Det blev till en av de bästa upplevelserna på hela resan. Inte nog med att han guidade oss genom inte mindre än femton av sina bästa viner, dessutom berättade han mycket intressanta släkthistorier. Hans familj har producerat vin på gården i tretton (!?!) generationer och han hade mängder med dramatiska händelser att berätta om, bland annat hur de påverkats av att området bytt nationalitet otaliga gånger. Vi kände inte till producenten sedan innan, men efteråt märkte vi att många restauranger i regionen serverade hans vin och dessutom är han omnämnd i flera vinböcker. Det säger en hel del då det ändå finns tusentals producenter i området. Här kommer ett kort klipp från upplvelsen.

Det finns också mängder med guidade turer från diverse olika bolag som kan vara ett alternativ. Den kanske största fördelen är att de ofta inkluderar transport, vilket underlättar när man skall dricka vin. Det är aldrig någon som tittar snett på dig om du väljer att spotta men jag tycker det är svårt att få samma upplevelse om man gör det. Nackdelen med den här typen av aktiviteter är att man inte kan välja vilka som är med på turen. Har man tur är det en jättetrevlig grupp men har man otur så kan det påverka upplevelsen negativt. En annan aspekt är att få en guidning på rätt nivå, inte för avancerat och inte för lätt. Ett tips kan vara att googla lite på bolaget som anordnar guidningen så att man verkligen får det man förväntar sig.

Till sist har vi alla övriga former av vinupplevelser. Det finns vinbarer, vinbutiker, vinklubbar och massor med andra varianter. Dessutom finns det nog inte en enda restaurang i hela Alsace som inte har ett brett utbud av lokalproducerade viner.

Några av byarna vi besökte i Alsace

Då min kära hustru valde att sätta betyg på byarna så vill inte jag vara sämre. I mitt fall har jag dock skippat storkarna och istället satt en till fem vinbönder i betyg… 🙂

Notera att betyget återspeglar upplevelsen snarare än vinet i sig vilket vi hoppas inte upprör vinexperterna allt för mycket. Dessutom gillar vi oberoende producenter som tänker småskaligt och som trots små medel ändå lyckas skapa något unikt. Detta står i stark kontrast till de större som ofta är mer turistiga och vräkiga där mycket handlar om marknadsföring av en produkt. Just i Alsace är det kanske inte lika uppenbart men i Champagne, som vi kommer skriva om längre fram, så är skillnaden helt enorm.

Vill ni läsa mer om själva byarna så finns de beskrivna i vårt föregående inlägg som ni hittar hier.

Andlau

Inte mindre än tre Grand Cru, Kastelberg, Muenchberg och Wiebelsberg. Den här byn är nog definitionen av vad vi gillar hos vinmakare. Småskaligt mycket på grund av att byn ligger inklämd mellan bergen och därför bara har 86 hektar tillgängligt för odling. Personligt då det är samma människor som tar emot besökare och som jobbar i produktionen. Komplex geologi som bidrar till att skapa unika viner och smakupplevelser som man verkligen inte förväntar sig. Har finns några av Alsaces absolut bästa vinmakare bland annat Rémy Gresser, Guy Wach och Marc Kreydenweiss.

Betyg:👨🏻‍🌾👨🏻‍🌾👨🏻‍🌾👨🏻‍🌾👨🏻‍🌾

Bergheim

Två Grand Cru, Altenberg de Bergheim och Kanzlerberg. De har också duktiga producenter som Marcel Deiss, Sylvie Spielmann, Gustave Lorentz, Georges et Claude Freyburger Louis Freyburger, Emile et Yvette Helbeisen, och många fler. Får en extra ”bonde” för att Altenberg är en av de mest eftertraktade Grand Cru’s som finns i hela Alsace.

Betyg: 👨🏻‍🌾👨🏻‍🌾👨🏻‍🌾👨🏻‍🌾+👨🏻‍🌾

Equisheim

Två Grand Cru, Pfersigberg och Eichberg, som de delar med Husseren-les-Chateaux. Över trettio vinodlare men kanske inte så många som är kända utanför Alsace.

Betyg: 👨🏻‍🌾👨🏻‍🌾

Obernai

Kanske lite orättvist att vi ger denna mysiga stad en etta då vi spenderade så kort tid där. Vi såg dock inte en enda vinproducent och det mesta verkade vara fokuserat på tysk mat och öl.

Får väl samtidigt erkänna att betyget kan ha påverkats av att jag lekte mekaniker i två timmar och det var inte optimala förutsättningar då det var närmare 40 grader varmt. Efter det passet var jag inte supersugen på vinupplevelser.. 😛

Betyg: 👨🏻‍🌾

Ribeauvillé

Tre Grand Cru, Geisberg, Kirchheim och Osterberg. De mest erkända producenterna är Trimbach, Kientzler, Robert Faller, Clé de Sol och Kuentz-Bas. Staden har inte lika många producenter som många av de andra byarna men de som finns håller mycket hög klass. Fick en extra ”bonde” för att Trimbach finns här som kanske är Alsace mest inflytelserika vinhus.

Betyg: 👨🏻‍🌾👨🏻‍🌾👨🏻‍🌾+👨🏻‍🌾

Riquewihr

Två Grand Cru, Schoenenbourg och Sporen. Mest känd är kanske Dopff och Hugel men det finns även många andra producenter här.

Betyg: 👨🏻‍🌾👨🏻‍🌾👨🏻‍🌾

Wettolsheim

Tre Grand Cru, Pfersigberg, Hengst och Steingrubler. Det är bara den sistnämnda som är unik för Wettolsheim, de andra två delas med närliggande byar. Fick en extra ”bonde” för den fantastiska provningen hos Schoepfer som vi fick under vårt besök. Albert Mann, Barmes-Buecher, Wunch & Mann, François et Philippe Ehrhart och Jean-Louis Schoepfer är de mest erkända vinmakarna i byn.

Betyg: 👨🏻‍🌾👨🏻‍🌾+👨🏻‍🌾

Vårt bästa råd

Utöver alla tips på byar så skulle vi vilja ge ett sista råd som vi själva försöker leva efter. När man är ute på vintur så får man ibland lite feeling, vilket kan resultera i inköp som är dyrare än vad man tänkt sig. När man sen kommer hem sitter man och väntar på det perfekta tillfället att prova sitt exklusiva inköp. Vårt råd är att inte vänta utan att njuta av det man köper när man känner för det. Det är jättekul att samla på viner men det är ingen mening med det om inköpen bara står och samlar damm. Kom också ihåg att det perfekta tillfället inte nödvändigtvis behöver vara 60-årskalaset eller silverbröllopet utan kan precis lika gärna vara en helt vanlig sommarkväll i Säffle… 😉

Unsere Erfahrung
9.5/10
de_DEGerman