På besök i Röttle by

Ett språng flera hundra år tillbaka i tiden.

Tre kilometer söder om Gränna hittar du Röttle by, en otroligt pittoresk by med ett vackert vattenfall och flera kvarnar. Att besöka Röttle är som att ta en resa tillbaka i tiden till perioden innan landet industrialiserades och urbaniseringen drog igång. Denna lilla by lever och frodas och alla de små röda stugorna används som sommarstugor under den varma delen av året. När vi var där förberedde man sig dessutom som bäst för Röttledagen som äger rum varje vår.

Förutom alla de söta husen målade med Falu rödfärg så finns det flera hundra år av industribyggnader kvar i området. Då Röttleån rinner ner i en ravin var det en perfekt plats för kvarnar och det finns två välbevarade kvarnar i området. Jerusalems kvarn som du ser på startbilden har delar som troligen härrör från medeltiden. Den nyare Rasmus kvarn som du ser bilder på nedan, byggdes omkring 1650.

År 1641 tog greve Per Brahe den yngre över Röttle och industrialiserade området. Vattenkraften byggdes ut, flera smedjor och vapenverkstäder byggdes samt ett pappersbruk. Papper var dyrt och svårt att transportera från huvudstaden så Småland behövde ett pappersbruk för att säkra tillgången. Det är förresten samma Per Brahe som grundade Gränna och som lät bygga Brahehus vars ruin du ser strax innan du kör in till Gränna.

För att transportera allt som producerades i Röttle anlades också en ångbåtshamn som var i bruk ända fram till 1930-talet.
Idag produceras inte särskilt mycket annat än sommarminnen i Röttle, men det finns i alla fall ett lokalt mikrobryggeri som har sin humleodling mitt i byn. Ölet kan avnjutas på lokala restauranger i Småland bland annat på Bauergården där vi drack det till Trådrullarmenyn.

Nu missade vi årets stora event, Röttledagen, men vad gör väl det när vi fick en jättefin promenad runt den lilla byn. Klart värt ett stopp när du har vägarna förbi.

Leave a Reply

Our experience
8/10
en_GBEnglish