Vingårdsturen fortsätter mot Kullaberg och Arild

Vi är med på premiären för gårdsförsäljning av vin.

Efter en fantastisk dag på Bjärehalvön med besök på Vejby och Ljungbyholms vingårdar som du kan läsa om here så tog vi en dag för att besöka mysiga Ängelholm och kontinentala Helsingborg innan det så var dags att testa två nya vingårdar. Detta var dessutom helgen då gårdsförsäljningen för alkohol skulle dra i gång i Sverige, varför helgen präglades av en viss spänning och premiäranda. Kul att få vara med!

Efter att ha anlänt till Arilds vingård där vi skulle parkera husbilen för natten så hoppade vi på cyklarna och trampade iväg till Kullaberg för lunch och vingårdsvandring. Avståndet mellan Kullaberg och Arild är det bara några kilometer så det är enkelt att cykla. Mellan de båda gårdarna hittar du dessutom barbequekrogen Holy Smoke om du är sugen på grillat till lunch eller middag. Vi tittade in som hastigast och såg då att det pågick en Kamadokurs, det vill säga en kurs i hur man grillar med kamadogrill. Inte bara mat på agendan alltså.

Kullabergs vingård

Vi trampade som sagt vidare eftersom vi hade bokat lunch på Kullabergs vingård. Vi åt en utmärkt måltid och serverades varsitt gott glas vitt vin. Att sitta och mumsa på en tarte flambée i det försommarvarma växthuset gjorde mig lite extra sugen på vår kommande resa till Alsace.

Mätta och belåtna var det dags för dagens första vingårdsvandring. Vi började med ett glas bubbel ute vid rankorna och en kunnig guide lotsade oss genom vinets väg från druva till färdigt vin. Under hela turen fick vi provsmaka flera av deras viner, och turen avslutades i destilleriet där vi fick smaka deras olika destillat. Jag är kanske inte någon större fan av starksprit men det är ändå kul att man använder det som blir över efter vinmakningen. Vi såg att i stort sett alla vingårdar har ett litet bränneri i anslutning till gården. Provningen avslutades sedan med att vi fick tjuvkika in i den kommande gårdsbutiken. Detta var dock dan före dan. Dagen efter, prick kl 08:00, skulle gårdens ägare skriva kunskapsprovet som var den avslutande delen av handläggningen inför försäljningstillståndet.

Arilds vingård

Tillbaka på Arild så hann vi landa vid husbilen och njuta av solen lite innan det var dags för nästa vingårdsvandring. Vi hade bokat deras husbilspaket med visning, middag, viner och frukost. Boende fanns vid deras fina ställplats. Det är förresten något vi sett mer av på sistone, att restauranger som ligger lite avsides även erbjuder ställplats. Smart och trevligt tycker vi som gillar att hitta de små pärlorna ute på landet.

Turen leddes av en av gårdens ägare, Jonas Ivarsson, som berättade om hur han och hans fru hittat den gamla gården med skånelängor och förälskat sig i platsen. Husen var förfallna och det krävdes många års arbete med renovering och upprustning innan gården kunde börja användas på riktigt. 2007 planterades de första rankorna och snart öppnades också en restaurang. Verksamheten kompletterades sedan med hotell.

-Det var ju lika bra eftersom vi behövde någonstans att göra av överskottsvärmen från vinmakningen. Då kunde vi passa på att värma några hotellrum också, berättar Jonas och skrattar.

Vingården genomsyras av smarta lösningar liknande denna för att driva en smart och hållbar verksamhet. Vid vinmakning i Sverige används i princip enbart så kallade PIWI-druvor, detta är druvor som är särskilt framtagna för kallare klimat och för att vara motståndskraftiga mot skadedjur och svampangrepp som man annars måste bespruta kraftigt mot. För återstående problem gäller det att hitta bra lösningar. Ett exempel är att bekämpa nyckelpigor med hönor, eller att låta små får beta ogräs och gödsla bland rankorna. Varför just mini-får undrar ni kanske? För att de inte ska nå upp och mumsa i sig druvorna såklart.

Turen gick vidare ner mot vineriet och vinkällaren. Här fick vi smaka ett vin som var på god väg att bli ett friskt bubbel. Spännande att få smaka ett vin mitt i processen!

Middagen serverades i den rustika och mysiga restaurangen, här fick vi verkligen se att gården är ett familjeföretag. Jonas själv hade hoppat ur gummistövlarna och snört på sig serveringsförklädet för att servera kvällens gäster. Även några av barnen steppade in och särskilt minstingen serverade middagen med ett allvar och seriositet som bara ett barn kan prestera. 🙂

Maten hade en lokal touch och till exempel förrätten bestod av tomater från området och huvudrätten var kyckling från Bjärehalvön. Naturligtvis serverades gårdens eget vin, till förrätten fick vi ett friskt och fruktigt Solaris Muscaris vilket blev min favorit. Huvudrätten sköljdes ner med en Pinot Noir, Marys backe och till efterrätten fick vi en botrytiserad Solaris, Söt sol. Alla dessa viner fick följa med hem vid gårdsförsäljningen dagen efter.

Premiär för gårdsförsäljning

Nu var det så äntligen dags för dagen som alla svenska vinbönder väntat på, premiären för gårdsförsäljning. På Kullaberg hade man slagit på stort, landshövdingen skulle klippa band och vin-gurun Mikael Mölstad var inbjuden. Här i Höganäs kommun var man sedan länge förberedd för den handläggningsprocess som krävdes och alla papper var klara i förväg. Nu återstod bara det skriftliga kunskapsprovet och tidigt på söndagsmorgonen öppnade kommunhuset för ett antal spända tentander redo att sättas på prov. Hur gick det då? Jodå, dessa skickliga vinmakare klarade naturligtvis proven och klockan tio kunde både Arild och Kullaberg öppna sina butiker, stort grattis till er båda!

Vi hade tyvärr inte möjlighet att åka tillbaka till Kullaberg på söndagen men här ovan är ett par bilder från när vi fick tjuvkika in i deras fina butik dagen innan öppning.

Nedan ser ni Arilds butik på premiärdagen. Här var det nedräkning till tio-slaget så som vid nyårsafton och sedan var det full fart mot kassan. Trycket på Kullahalvöns gårdsbutiker måste varit hårt för kortmaskinerna klappade ihop direkt, men snart så var ruljangsen i full gång igen. Vi fick handlat vår ranson och kunde sedan bege oss hemåt efter en riktig superhelg fylld av spännande vinupplevelser och god mat. Det var också fantastisk att möta alla dessa människor, så passionerade för sitt hantverk. När vi planerade vår tur tänkte vi först att det kanske skulle bli lite enahanda med fyra vingårdar, men inget kunde vara mer fel. De fyra gårdarna vi besökte var alla så olika och unika att varje besök var en helt egen upplevelse, alla lika spännande och intressanta.

Here kan ni förresten se en bild på hur nöjda vi var efter våra inköp. 🙂 Länken går till Mikael Mölstads nyhetsbrev Godare nyheter.

Innan jag avslutar vill jag bara också tipsa om att inte glömma att ta en promenad i närområdet kring vingårdarna. Kullahalvön är ett otroligt vackert område och vi tog en härlig kvällspromenad innan det var dags att återvända till husbilen för en god natts sömn.

Our experience
9/10
en_GBEnglish