Vandring i Cinque Terre

Vi lär oss att laga pesto och cykla tandem i Ligurien.

Efter en vecka i vackra Toscana som ni kan läsa om här, tog vi tåget norrut mot de fem byarna i Cinque Terre. Vår ursprungliga plan var att bo i någon byarna eller i närbelägna La Spezia, men där steppade vår resesäljare Pirjo in och föreslog att vi i stället skulle bo i Levanto, strax norr om Cinque Terre. Pirjo hittade en lägenhet åt oss vid ett litet torg där vi hade ett bageri i samma hus och en glassbar runt hörnet. En perfekt utgångspunkt för vår resa!

Levanto ligger som sagt några kilometer norr om Cinque Terre, men är sammanlänkade med byarna via såväl båt, tåg som vandringsleder. Du kan också åka vidare norrut mot Genua om du vill besöka en större stad.

Cinque Terre är namnet på de fem medeltida byarna Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore som klamrar sig fast längs bergssluttningarna vid vattnet. Byarna ligger alla rätt otillgängligt till och det är svårt att föreställa sig hur det ens var möjligt att bygga dem här, en logistisk utmaning på hög nivå.

Numera finns det en tåglinje mellan byarna med täta avgångar så det kan vara bra att köpa ett respass om man tänkt spendera några dagar här. Vår ambition var att vandra så mycket som möjligt men det gäller att hålla koll på vandringslederna. De är hårt trafikerade av turister och då de sträcker sig längs berget är de ofta i dåligt skick på grund av väder och vind. När vi var här var till exempel leden mellan Monterosso och Vernazza stängd för underhåll. Vill man inte vandra eller åka tåg, kan man också åka båt, då får man se de charmiga byarna från vattnet.

Vi växlade mellan att vandra, åka tåg eller båt även om jag föredrog vandringarna. Det blev som en liten målgång varje gång man kom fram till en ny by att utforska. Det ska ju sägas att byarna är mycket små och det är stundtals väldigt mycket turister men det var ändå mysigt att strosa runt och titta på grejer eller stanna för en fika eller bit mat. Längs vägen hittade vi också en restaurang som ordnade vinprovningar med lokala viner. En aning opraktiskt att få feeling och fylla ryggsäcken med vin när man är på vandring, men så kan det gå. I Toscana fyllde vi väskan med röda Chianti-viner, men här i Cinque Terre var det vitt vin som producerades. Jag kan också berätta att det var efter denna resan som vi investerade i en vinkyl hemma för alla viner vi hittar när vi är ute och reser.

Om byarna är små och pittoreska så är vyerna från vandringslederna hänförande. Det är svårt att fånga på bild, men nedan ser ni några exempel.

FrĂĄn Levanto kan man ocksĂĄ bege sig norrut. En dag provade vi pĂĄ att hyra en tandemcykel för att cykla längs den gamla tĂĄgbanan norrut mot Bonassola. Att cykla tandem var verkligen ett äventyr, inte helt lätt att manövrera och god kommunikation krävs mellan de bĂĄda cyklisterna. Skarpa svänga är ocksĂĄ bra om man kan undvika. 🙂 TĂĄgtunnlarna var dock perfekta för tandem, raka och breda och snart var vi framme i Bonasola där vi ramlade in pĂĄ ett litet hak precis vid stranden. Men ops, där hänger ju en stjärna pĂĄ väggen. Det “lilla haket” visade sig ha en Michelinstjärna och desserterna tillagades av en prisbelönt chocolatier. Inte riktigt vad man väntade sig att finna ute pĂĄ cykelturen.

Levanto ligger verkligen perfekt till för att ta sig iväg ĂĄt olika hĂĄll. Dagen efter en blöt pestokurs (blöt pĂĄ grund av allt för mycket Limoncino under kursen) tog vi tĂĄget till Saint Margherita. Inte lika mysig som de gamla byarna och betydligt dyrare, men gillar man det mer “fancy pancy” och att titta pĂĄ fina bĂĄtar och bilar sĂĄ är detta en stad att besöka. HärifrĂĄn kan man ocksĂĄ ta sig vidare till Portofino där kändisarna hänger. Vi nöjde oss dock med Saint Margherita där vi ägnade en solig dag ĂĄt att strosa längs strandpromenaden.

En fantastisk vecka i Ligurien var nu till ända och vi begav oss tillbaka till Pisa där vår bröllopsresa hade startat två veckor tidigare. Italien är verkligen ett underbart land med god mat och vacker natur och snart hoppas vi vara tillbaka.

VĂĄr upplevelse
9/10

VĂĄr roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish