Boo för hela slanten

Den lilla orten Hjortkvarn överraskar med sitt utbud.
vaktelägg

Det här är del två av vår gastronomiska roadtrip. Ni kan läsa del ett här och del tre här.

Efter den något miserabla upplevelsen på Kolmården Camping var vi riktigt laddade för nya spännande upplevelser. Vi hade höga förväntningar på Boo Natur men vad som däremot kom som en överraskning var resten av bygden. Den lilla byn Hjortkvarn är fullproppad med slott, kyrkor, gamla välskötta hus och vacker natur. Det känns nästan som man flyttats till en annan tid och rum fjärran avskilt från den övriga världens utmaningar. Vår gissning är att det till stor del beror på att området är en av Sveriges största privatägda egendomar som ägs och förvaltas av Boo Egendom med Carl-Fredrik Hamilton i spetsen. Egendomen är även en av de få fidiekommisser som lyckats överleva tidens tand.

Nedan kan man se Boo Kyrka som byggdes av släkten Hamilton för att de skulle slippa åka hela vägen till grannsocknen varje söndag. Huset på bilden bredvid är numera hembygdsgård men var fram till 1953 skola. Skolan invigdes 1851 och var då Närkes första folkskola. Här erbjöds även skolmåltider för de mindre bemedlade barnen som hade lång skolväg.

Boo Natur är verkligen något utöver det vanliga. Ägaren jobbade tidigare på Frantzéns i Stockholm men har med sin nya restaurang skapat något helt unikt. Det handlar om matkonst av yttersta klass där stor omsorg läggs både på presentation och komposition men man ser det även som en självklarhet att menyn löpande anpassas efter de lokalproducerade råvaror som erbjuds för tillfället. De skapar också en väldigt avslappnad stämning där både miljö och personal andas harmoni så att inget stör och alla dina sinnen kan fokusera på matupplevelsen. När vi besökte dem hade de även fångat upp att min fru fyllde jämt vilket resulterade i att de innan middagen knackade på i vår husbil och erbjöd champagne och sin egen lufttorkade skinka. En trevlig touch som vi verkligen uppskattade.

Efter den trevliga inledningen följde sen ett menageri av mat- och vinupplevelser. Det var en avsmakningsmeny med femton rätter där varje ny servering erbjöd något unikt. Personalen tog sig också tid att beskriva både mat och vin på ett utmärkt sätt vilket även det förhöjde upplevelsen.

Ovan är ett urval av rätterna men nedan kan ni läsa om de rätterna som saknar bilder. Brevet på bilden fick man för övrigt med sig när man skulle gå vilket var ytterligare en mycket trevlig detalj. Som alltid med den här typen av menyer så är en stor del av nöjet att man utmanar sina sinnen med ovanliga smaker och dofter. Det här brukar resultera i en sorts berg- och dalbana där man slängs mellan goda och inte fullt så goda upplevelser. Så var dock inte fallet med Boo Naturs avsmakningsmeny. Till och med rätter som man normalt sett har lite svårt för var så spännande och vällagade att man bara ville ha mer. Efter ett antal timmar av dessa fantastiska upplevelser var det verkligen perfekt att ha husbilen bara tio meter från restaurangen.

Rendahls var lite krokiga dagen efter men efter en skön sovmorgon och en stärkande frukost bar det av mot Hjärtasjöns skärgård. På vägen dit tog vi ett snabbstopp i Hallsberg för att inhandla lämpliga bakverk.

När vi åkte tillbaka hittade vi av en slump ett fantastiskt timmerhus som både gjorde oss glada och ledsna på samma gång. Den positiva delen var det fantastiska hantverket och man blir verkligen imponerad över hur man byggde hus förr i tiden. Den negativa delen var istället vad de förgående ägarna gjort med det stackars huset. De hade sågat av knutarna för att göra det mer modernt, de hade sågat upp hål till nya fönster för att få in mer ljus och som om det inte var nog så hade de även sågat av de tvärgående bjälkarna för att få en mer öppen planlösning. Allt detta sammantaget hade gjort att huset säckat ihop och det enda som nu håller det upprätt är styltorna som satts på i efterhand. De nya ägarna var lite uppgivna då det nu gått så långt att det enda valet de hade var att riva det fina gamla huset. Ett timmerhus är en fantastisk konstruktion som kan hålla i hundratals år och det gör riktigt ont i själen när man då av okunskap förstör ett så vackert hus.

Det bar nu av till Boskulla som även det är en del av Boo Egendom. Det var förr ett så kallat änkesäte men hyrs nu för tiden ut för bröllop, konferenser och liknande aktiviteter.

När vi såg att det var Boo Vilt som arrangerade Afternoon Tea blev vi något skeptiska men istället för våld på traditionerna så innebar det en uppfriskande variation. De tråkiga engelska snittarna hade ersatts med lokalt producerade viltprodukter vilket gjorde det mer till en måltid snarare än en fika.

Det var två fina dagar med många trevliga upplevelser och vi kan verkligen rekommendera er att göra ett besök. Vi hade egentligen tänkt att även hinna med lite annat trakten som t.ex. Brevens Bruk och Ditt Skafferi men Hjortkvarn hade så oväntat mycket att erbjuda så vi hann helt enkelt inte med något mer.

Vår upplevelse
9.5/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish