Bergen, en hamnstad med anor

Vi besöker den spännande Hansastaden vid Norska kusten.

Efter en tur över Hardangervidda och flera mysiga små städer kom vi fram till Bergen som är Norges näst största stad med sina omkring 285 000 invånare. Bergen är en riktig sommarstad och kanske mest känd för sin hamnpromenad, Bryggen, med de vackra gamla trähusen som ni ser ovan. Husen finns på Unescos värdsarvslista och har anor från Hansatiden även om de flesta husen inte är i originalskick. En brand i början av 1700-talet förstörde de flesta förrådshus längs Bryggen och 1916 var det dags igen när en storbrand ödelade större delen av centrala Bergen.

Med sitt läge mellan två fjordar hade Bergen ett ypperligt läge som sjöfart- och handelsstad under Hansatiden och på 1500- och 1600-talen var faktiskt Bergen Nordens största stad. En stad med intressant historia alltså.

Vill du ha lite nyare arkitektur kan du promenera ner mot Festplassen och Byparken som anlades i mitten av 1800-talet. Parken angränsar mot Nationalteatern där Henrik Ibsen står staty och mot konstmuseet Permanenten med sin vackra byggnad.

Efter att ha strosat runt bland de gamla husen en stund var det dags för middag och vi hittade då den trevliga Bien Basar nere vid Bryggen. Restaurangen ligger i Kjøttbasaren som ursprungligen byggdes för att kontrollera stadens torghandel men som numera huserar ett antal restauranger och caféer. Precis i anslutning till Kjøttbasaren hittar du också Fløibanen, en gammal linbana som går upp till ett rekreationsområde med promenadstigar och en restaurang.

Mätta och belåtna var det dags för fortsatt sightseeing genom stan. Först ut blev Gamle Bergen hovedbrannstasjon som uppfördes omkring 1880, troligen som ett sätt att stävja de förödande stadsbränderna. Stationen var i bruk ända fram till 2007 men är idag ett brandmuseum. Promenaden gick vidare mot det gamla rådhuset från 1500-talet som inrymde såväl rådskammare, domstol och arrest. Här berättas det att arresten inrymde många som anklagats för häxeri och trolldom, där erkännanden tvingades fram genom tortyr. Livet avslutades sedan på den närbelägna Rådstuplass.

Vi hade en fin eftermiddag och kväll i Bergen med många intressanta (och skrämmande) historiska inslag. Staden är annars känd för att vara den regnigaste staden i Europa med sina 200 regndagar per år men just idag hade vi tur och hade till och med lite sol emellanåt. September ska för övrigt vara den månad med mest frekvent nederbörd så tipset är väl att inte besöka Bergen just då.

Slutligen vill vi också ta tillfället i akt att presentera vår nya maskot Hugo. Vi försöker att inte falla för alla turistfällor när vi är ute och reser, men efter bara någon vecka med husbil förstod vi att man bara måste ha en maskot. Här i Bergen hittade vi denna söta älg som får symbolisera att vi utgår från Värmland och som dessutom är lila, en av våra favoritfärger. När vi ändå var inne på krimskrams för turister så råkade vi inhandla ett par campingmuggar med våra initialer på också. Cheezy så det förslår, men så blir det ibland. 🙂

VĂĄr upplevelse
8/10

VĂĄr roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish