Svensk sommar på Österlen

Vårt andra inlägg om Österlen, många smakstopp och slott bakom varje buske.
Kronvalls slott

En svensk sommar innebär vanligen alla väder och det fick vi verkligen under våra dagar på Österlen. Vi lyckades dock pricka in den soligaste dagen för vår cykeltur. Henrik hade också varit klok nog att fästa de extra linorna på tältet vilket hindrade oss att flyga iväg under en natt då det både blåste och regnade rejält.

Första dagen begav vi oss av mot Kivik. Det går ju inte att besöka Österlen utan att se detta äppelparadis. Och visst var det mysigt där men jag missade nog dess charm vilket kan ha att göra med det tråkiga vädret denna dag. Naturligtvis var vi också på musteriet och fick där lära oss hur mustningsprocessen går till. Lite must fick också följa med hem.

Hungriga efter att ha tittat på äpplen i alla dess former så begav vi oss mot Skåne-Tranås för att leta upp Österlenchoklad. Eftersom man inte ska äta sötsaker före maten gjorde vi först ett lunchstopp på Madame Blå, ett crêperie som du också finner i Skåne-Tranås. De har fantastiska galettes och även våfflor om man hellre är sugen på något sött. Allt serverat i en fin gammal skånelänga.

Stärkta av lunchen tog vi sedan en promenad bort till Österlenchoklad som håller till i en före detta skolbyggnad där de driver fabrik, försäljning och café. Är man som jag en chokladälskare av rang så är detta ett stopp som inte får missas. I kvarteret finner du även Daniel Berlin krog, en av landets bästa restauranger. Här får det dock bokas långt i förväg, så det är inget ställe för ett spontanbesök.

Förutom mat och fika är Skåne ett ypperligt område för att skåda slott. Skåne var en gång i tiden en mycket rikt landskap och det finns därför ett slott i stort sett vartenda samhälle. Vissa är fortfarande i privat ägo men har ändå parken öppen för besökare medan vissa tar emot besök och har guidade turer.

För er som gillar vin och pizza i slottsmiljö kan vi tipsa om Kronovalls vinslott i Skåne-Tranås. De serverar även mer slottslik mat men har blivit kända för pizzan som de serverar i Spannstallsrestaurangen. Supergott!

Ena dagen besökte vi ett av familjen Pipers slott för en visning. Christinehof slott uppfördes av Christina Piper omkring 1740. Under sin livstid byggde hon bland annat ytterligare fyra slott och brukar kallas Skånes okrönta drottning. Christina Piper var en otroligt driven affärskvinna under 1700–talet, en tid då kvinnor helst bara skulle vara till behag.

Slottet drivs idag av Kulturföreningen Christinas Wänner och de håller personliga och kunniga visningar om slottet och dess forna ägare. För historienördar är detta en visning som rekommenderas varmt.

I närheten av slottet ligger Alunbruket som hade sina glansdagar när Christina Piper tog över det under 1700-talet, hela bygden präglades av brukets verksamhet. Idag är ju bruket nerlagt men området har fina vandringsleder, B&B och naturligtvis en kaffestuga med traditionellt kakfat.

Så var det då dags för vår cykeltur. Skåne och Österlen är ett bra ställe att cykelturista i då det finns gott om cykelvägar och ont om backar. Några backar finns dock, nämligen Brösarps backar så vi begav oss dit. Vi tänkte också besöka en närbelägen vingård vi läst om. Lunchen skulle egentligen bli något enklare med då Brösarps restaurangutbud är något begränsat stod vi med valet mellan den lokala pizzerian och ett gästgiveri. Valet föll på gästgiveriet som visade sig vara Brösarps gästgiveri och den enkla lunchen byttes mot en riktigt lyxig lunch med smarrig dessert.

Mätta och belåtna trampade vi vidare mot Skepparps vingård, Österlens största vingård med en vidunderlig utsikt över det vackra landskapet. Här fick vi en trevlig vinprovning med deras egna viner. Spännande att få smaka svenska viner! Gården håller även en årlig vinfestival som tyvärr var inställd denna sommar, men vi hoppas på nya tag nästa år.

Med lite vin under västen trampade vi nu hemåt till vårt tält. Vi kan konstatera att Österlen levererar både vad gäller slott och fika.

Vår upplevelse
7/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish