Sagolika Sunne

Vidunderlig utsikt från Tossebergsklätten.
Fryksdalen från Tossebergsklätten

I slutet av juli tog vi en tripp till Sunne. Deras kommunslogan är numera Sagolika Sunne och bygden lever verkligen upp till det epitetet. Fantastik natur och en vida känd berättartradition. Sunne kanske är mest känt för Mårbacka, Selma Lagerlöfs hem, som är väl värt att ta en omväg för. Selma växte upp på gården men när familjen kom i ekonomiskt trubbel så var de tvungna att sälja den. När hon slog igenom som författare så köpte hon tillbaka gården och levde där fram till sin bortgång. Sunne har mycket annat att erbjuda: Sveriges första spa, Sunne vattenland, King’s Cakery, Rottneros park, Berättarladan, Västanå teater och mycket annat. Sunne har också ett förvånansvärt aktivt centrum där butiken som sticker ut mest kanske är Shangri-La, en oproportionerligt stor butik för underkläder med VÄLDIGT bra service.

Vid det här tillfället så hade vi dock ett annat mål i sikte, Tossebergsklätten. Berget i fråga är 343 meter högt och väl uppe så har man en vidunderlig utsikt över hela Fryksdalen.

Utöver den vackra utsikten så finns det nu även en filial till King’s Cakery vilket har lyft caféet rejält. Vi var tyvärr lite väl heta på gröten vilket resulterade i att vi köpte fika innan de hunnit plocka fram de amerikanska kakorna som gjort dem kända. Det gick dock ingen nöd på oss då vi fick en sjukt god chokladboll och kaffe.

Bilden är tagen från King’s Cakery FB

På vägen hem så passade vi också på att göra ett besök på Diner 45. Dinern är i klassisk amerikansk 50-tals stil både vad det gäller mat, inredning och uniformer. Deras milkshakes var jättegoda men vi var lite besvikna på burgarna. Det var absolut inget fel på dem men idag när i stort sett var enda gourmetrestaurang har en burgare på menyn så är man väldigt bortskämd vilket sätter upp höga förväntningar på ett ställe med det som sin specialitet.

Sammanfattningsvis sĂĄ var det en mycket trevlig tur men lärdomen är att inte äta sĂĄ mycket att man har svĂĄrt och stappla till bilen…

VĂĄr upplevelse
5.5/10

VĂĄr roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish