Nyår hos PM & Vänner i Växjö

Kan det vara början på en ny tradition?

Vi planerar ofta våra resor långt i förväg både för att det skall passa med jobbet men även för att ha kul upplevelser att se fram emot. Utöver att man bygger upp förväntningar ger det oss chansen att göra lite research så att man kan maxa upplevelsen.

När det gäller PM & Vänner så var förväntningarna skyhöga då vi under de senaste åren åkt förbi Växjö flera gånger men ändå inte lyckats få till ett besök. Det finns ju dessutom inte så många restauranger i Sverige som har Michelinstjärnor vilket ytterligare höjer förväntningarna.

Utöver sitt prisade kök så har de även en imponerande vinkällare och de har som enda restaurang i Sverige fått utmärkelsen Grand Award av Wine Spectator. De beskriver det själva som:

”Vinarkivet är en världsunik vinsamling under ständig utveckling och förändring där över 6000 olika viner speglar vad som händer i dagens vinvärld med en god kännedom om historien.”

Kvällen började uppe i deras mysiga takbar. När vi kom dit var det ganska glest med folk men det fylldes snabbt på och efter bara en halvtimma var den lilla lokalen proppfull med förväntansfulla gäster. Det bjöds på husets champagne som var en Bonnet-Panson Cuvée Perpetulle Non Dosé. Den tillverkas tydligen bara i 40 tusen flaskor per år av vilka PM förmodligen lägger beslag på en hel del. Till bubblet serverades ett stenröse med kanapéer och i bakgrunden spelade ett riktigt duktigt band vilket bidrog till den mysiga atmosfären. De berättade om hur bandet debuterat hos dem redan som 14-åringar men hur de nu gått vidare till högre studier.

Det var som sagt var oväntat mycket folk vilket gjorde att de delat upp sällskapen mellan matsalen, bistron och atriumet. Vi fick plats i bistron där de dagen till ära smyckat borden med blommor från sin egen blombutik, Flora. Bistron har normalt sett en lite enklare meny men idag fick alla samma nyårssupé.

Vi kanske ser lite miserabla ut på bilderna men när väl alla hittat sitt bord och vi började känna doften av mat så blev humöret på topp igen. Det hade ju trots allt varit minst en timma sedan vi åt senast så nöden var svår…

Vår första förrätt var en bakad svedjerova med kålrabbi, lätt picklad blekselleri, buljongkokta belugalinser, sagogryn, smörsås med ostron samt lite löjrom och dill. Till maten fick vi Noblaie, Chinon Blanc, Chante le Vente 2021. Alla smakerna gifte sig på ett utmärkt sätt och vinet förhöjde smakupplevelsen ytterligare.

Som andra förrätt fick vi ljummen cremé av potatis och purjolök med plockat anklår och naturlig anklever serverad med rågbrödschips, inkokt kålrot och riven vintertryffel. Den här rätten var tyvärr inte lika lyckad då krämen tog över helt så man inte kände smaken på de övriga tillbehören. Jag hade också önskat ett annat vin då det var samma som till den första rätten och här passade det inte alls lika bra.

Till huvudrätt fick vi timjanstekt svensk oxfilé med krispig oxkind, smörkokt rotselleri, eldad shiitake, långbakad rödbeta, riven fryst ädelost samt kalvsky smaksatt med portvin. Till detta fick vi en Rioja Gran Reserva, Viña Real 2014. Utmärkt vin och delikat sås men köttet var lite trist.

Som första efterrätt fick vi äppelsorbet med mynta och champagne. Till detta fick vi Umathum, Bouvier / Grüner Veltliner Beerenauslese. Enkelt och gott med ett fantastiskt vin.

Till sist fick vi ytterligare en efterrätt. Bakad mjölkchoklad med dulce de leche, inkokta päron, sablé breton och kanderade hasselnötter. Vår favorit på menyn och en värdig avslutning. Samma fantastiska vin som till den första efterrätten.

Sammantaget kan man säga trevlig miljö, utmärkt service, goda viner, och ett par riktigt goda rätter. Jag kanske lät negativ i min beskrivning men jag tror det huvudsakligen beror på två saker. Det var nog dels en fråga om presentation, det mesta var vitt eller beige vilket gjorde att det såg lite tråkigt ut. Det var nog också en fråga om att det var lite för många gäster vilket gjorde att köket förmodligen varit tvungen att förenkla lite för att hinna med. Med tanke på alla lovorden som restaurangen fått genom åren så har jag ändå mycket svårt och tro att detta är deras högsta nivå. Ytterligare en bidragande orsak kan förstås vara att vi hade orealistiskt höga förväntningar.

Man kan väl samtidigt konstatera att det hänt mycket i matsverige de senaste åren. Hade det här varit en meny för 5-10 år sedan så hade vi förmodligen höjt den till skyarna men idag är den bara en bland andra och inte något som sticker ut.

Efter maten gick vi tillbaka till takbaren igen. Vi hann med några av deras spännande drinkar och lite mer huschampagne innan det var dags att ge sig ut på takterassen för att skåla in tolvslaget. Växjö bjöd också på fyrverkeri och från taket hade man utmärkt utsikt över detta.

På taket har de även en större pool som de sålde in som vinterbad med utsikt. Vi kände dock att vi frös tillräckligt mycket ändå så vi avstod erbjudandet…

Efter en god natts sömn så var det dags för frukost. Redan under middagen noterade vi det mycket goda brödet som var bakat på deras eget surdegsbageri, Bröd & Sovel. De hade även bidragit med bröd till frukosten vilket verkligen satte guldkant på den. Det var kanske inte den största frukostbuffén men allt var av högsta kvalitet, lokalproducerat och dessutom serverat framför en mysig brasa. Högst betyg på den och kanske det bästa med hela upplevelsen.

Vi hade bokat vad de kallar Executive Room vilket är ett snäpp upp från standardrummen. Allt var ljust och fräscht men ändå med inslag av varma toner vilket gjorde att det inte kändes kliniskt. Det kan annars vara något som designers har lite svårt för då det är en fin gräns mellan det nordiskt karga och något som mer liknar en vårdinrättning. Om ni planerar att boka rum här så kan ett tips vara att be dem om ett av de nyare rummen. Det är absolut inget fel på de äldre rummen men de är lite mer opersonliga, kanske främst på grund av att de är mer avskalade, har en kallare färgton samt är tillgänglighetsanpassade.

Hela hotellet var smakfullt inrett och utöver den mysiga takbaren så finns det en liten relaxavdelning med en tempererad utomhuspool. I anslutning till hotellet finns en skönhetssalong, Le Lac, som erbjuder en mängd olika behandlingar men den var stängd över nyår så vi fick aldrig chansen att testa den. Nedan ser ni också en bild från Flora och där man i “blommig” miljö kan inmundiga PMs bistromeny. I anslutning till butiken finns deras atrium men vi fick tyvärr ingen bra bild därifrån.

På nyårsdagen gick vi den korta promenaden till Bröd & Sovel då de hade “pizzaspecial” dagen till ära. Mycket gott och bra mat när man är lite trött i ögat. Då PM & Vänner har tagit över nästan hela kvarteret så ligger hotellet, blombutiken, restaurangerna och bageriet på olika sidor av samma huskropp.

Hur sammanfattar man då detta? Vi hade en fantastisk mysig helg och det här är förmodligen början på en ny tradition. Middagen levde visserligen inte helt upp till våra förväntningar men som helhet så var det här mycket bra. Vi kommer definitivt ge restaurangen ytterligare en chans och återkommer då med ett nytt omdöme.

Vår upplevelse
7.5/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish