Atlanterhavsvegen, Nidarosdomen och Norges äldsta kafferosteri

Vi susar igenom Trondheims och Kristiansunds sevärdheter i expressfart.

Efter hoppbackar i Lillehammer och utsikt över Snøhetta som du kan läsa om här så begav vi oss vidare mot Norges tredje största stad Trondheim. Det var inte helt enkelt att hitta någonstans att ställa husbilen men efter lite letande hittade vi Lade Bobilparkering, en rätt trist men funktionell ställplats en bit utanför stan.

Trondheim

Trondheim är kanske mest känd för sin stora domkyrka, Nidarosdomen. Den är nordens näst största efter Uppsala domkyrka och invigdes 1070. Det är verkligen en mäktig kyrka och den ska ha ungefär 5000 skulpturer i och runtom kyrkan, varav en av statyerna bär Bob Dylans ansikte. Inte för att Bob Dylan är från 1000-talet utan för att någon hantverkare valt att göra ett litet bus i samband med en renovering. Tyvärr hittade vi inte denna annorlunda hyllning till stjärnan, det är som sagt omkring 5000 statyer att leta bland.

Nidarosdomen

Staden är från 900-talet men har genom åren raserats av en osedvanlig mängd stadsbränder varför endast delar av den gamla bebyggelsen finns kvar, främst i området Bakklandet som härstammar från 17- och 1800-talen. Bakklandet är idag fullt med små butiker och caféer och du når området genom att passera över Gamle Bybro när du kommer från Nidarosdomen.

När du shoppat klart i Bakklandet är tipset att besöka någon av stadens tre Michelinkrogar. Nackdelen med spontana husbilsturer är att man inte planerar så mycket och Michelinkrogar behöver vanligen bokas i förväg. Tur då att en av de tre krogarna är vinbaren Spontan, där du kan göra ett snabbstopp för ett glas vin utan att boka i förväg.

Vår eftermiddag i Trondheim var tyvärr något regnig men när vi nästa dag vaknade upp och åkte vidare sken solen en stund och vi kunde då njuta av denna vackra vy. Fotot är taget någonstans mellan Trondheim och Kristiansund som var vårt nästa mål. Naturen längs med de norska vägarna är helt otroligt vacker och jag tror aldrig att jag har fotograferat så mycket från bilen. Jag kände mig extremt turistig när jag hängde ut genom fönstret och jag var så nära att tappa telefonen ett antal gånger. Jag såg dock att jag inte var den enda som fotade, ibland var det till och med kö. För den som nu blir orolig kan jag meddela att det inte var jag som körde. 🙂

Kristiansund

Nästa stopp var det lilla staden Kristiansund som ligger fördelad på fyra öar. Detta är en riktig sommarstad som kanske inte visade sin bästa sida denna kalla junidag men det var i alla fall uppehåll så vi kunde strosa runt lite. Vi upplevde staden som något sömnig men här finns verkligen något för alla. Till exempel har Kristiansund Norges äldsta opera med en årlig operafestival och över 100 spelkvällar per år. Sommartid arrangeras även Nordic Light Festival of Photography samt en festival som hyllar klippfisket, där du kan äta fishan, stadens version av fish n’ chips tills du storknar.

Som de flesta samhällen i Norge var det söndagsstängt i Kristiansund men vi hittade Handelshuset Patrick Volkmar som ligger nere i hamnområdet. Här ligger ett café och kafferosteri som har Norges äldsta fungerande kafferost. Varje dag rostas det fortfarande kaffe i detta över hundra år gamla muskedunder. Kul och udda, definitivt ett givet besök för den kaffeintresserade.

Atlanterhavsvegen

En av Norges mest kända vyer måste väl vara den över Atlanterhavsvegen. Den mäktiga bågformade bron har figurerat i ett flertal filmer, bland annat en av Bond-filmerna. Vägen inleds med en tunnel som går 250 meter ner under vattnet, en av världens djupaste underhavstunnlar. Trots att det är en stor och modern tunnel var jag väldigt glad när vi passerat de nästen sex kilometrarna och kom upp ovan jord och ut på vägen igen.

Längs vägen finns ett antal rastplatser där du kan stanna för att fika eller fota. Den största rastplatsen Eldhusøya har ett litet café och en rundslinga där du kan titta på vägen och den storslagna naturen runtomkring.  

Campingplatz Skogly

Efter en lång dag med vackra vyer och många spännande upptäckter var det dags att parkera bobilen på mysiga Campingplatz Skogly strax väster om Eide. Regnet vräkte ner men vi hittade ett litet vindskydd nere vid vattnet och hann under ett kort uppehåll i skurarna tända grillen och duka upp för middag. Nu var vi redo att planera nästa tur som skulle ta oss mot Geiranger vilket du kan läsa om här.

Vår upplevelse
8/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish