Kristiansand, Norges soligaste stad

Sommarstaden med bĂĄde palmer och konstsilos.

Två veckors husbilspremiär började lida mot sitt slut och vårt sista stopp var sommarstaden Kristiansand. Vill du följa vår Norgeresa ända från start kan du börja här.

Äntligen kom sommaren på allvar och vår dag i Kristiansand var varm och solig. Stan var full med semesterfirande människor och det var med hjärtat i halsgropen vi lyckades manövrera in husbilen på den till synes enda lediga (och pyttelilla) parkeringsrutan i stan. Lätt svettiga och darriga över att ha klarat denna strapats utan större missöden var vi nu redo att gå ut på upptäcktsfärd.

Fiskebrygga

Jag har varit i Kristiansand en gång tidigare för många många år sedan. Det var en kryssning med tjejgänget från Göteborg till Kristiansand då vi en blåsig marsmorgon gick av båten för att få lite frisk luft i land. Jag var inte alls imponerad av staden och var mest sugen på att gå tillbaka till hytten och krypa till kojs en stund. När Henrik nu berättade om denna mysiga sommarstad och att vi absolut måste åka hit var jag rätt svårövertalad, jag hade ju en helt annan bild. Som jag har omvärderat Kristiansand, det är verkligen en jättefin stad! Vi började vår tur i den nya Kunstsilo, ett konstmuseum byggt i en gammal spannmålssilo. Det är silon ni ser på bilden inledningsvis. Ett spännande museum beläget i det gamla hamnområdet där det även finns vacker konst runtomkring. Här hittar du också Kilden teater og konserthus.

Mätta på konst promenerade vi vidare mot stadskärnan med en traditionell gågata och mycket butiker. Mitt i stan ståtar den vackra domkyrkan. Den uppmärksamme ser att altaret är riktat åt fel håll, det vill säga åt väster snarare än österut. Det beror dock inte på en arkitekt som tappat sin kompass, utan på att man ville återvända muren från den gamla kyrkan som brann ner.

Nu vände vi ner åt hamnen och Fiskebrygga, ett härligt hamnområde med restauranger och caféer. Stans längsta kö gick till Brygga isbar men väntan var väl värd när vi äntligen mumsade på vår första sommarglass under denna resa.

Vi stannade bara några timmar i Kristiansand så vi hann inte med allt som staden har att erbjuda. Det är en rätt liten stad med knappt 100 000 invånare men åtminstone sommartid finns det mycket att göra här. Eftersom det sägs vara Norges mest solsäkra stad kan du till exempel besöka Bystranda, en strand med vit sand och palmer mitt i stan. Vill du hellre ha skugga och grönska kan du istället besöka Ravnedalen, ett mysigt grönområde strax utanför stan. Det får bli nästa gång helt enkelt.

Vi åkte vidare mot resans sista stopp, småbåtshamnen Sjøterassen strax utanför Sandefjord. Vi parkerade husbilen precis nere vid båtbryggan och hade en härlig kväll och en helt fantastisk morgonsol innan det var dags att tuffa vidare hem till Karlstad igen. Här kan du läsa om ställplatsen på Sjøterassen.

VĂĄr upplevelse
8.5/10

VĂĄr roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish