Majning på Ekenäs

Lugn och ro, inte en röd flagga så långt ögat kan nå.
Solur Ekenäs

Sköna maj, välkommen till vår bygd igen!
Sköna maj, välkommen, våra lekars vän!
Känslans gudaflamma väcktes vid din ljusning
.

Även i år blev det första maj och vi gav oss därför av till Ekenäs för en traditionsenlig majning. Efter ovanligt kall vår så var det riktigt skönt att solen tittade fram just när vi skulle ut på tur.

Ekenäs ligger längst ut på Värmlandsnäs och erbjuder vacker natur, två klimatzoner, skördefest, kulturladan och även en trevlig restaurang med vacker utsikt. Har man lite mer tid på sig kan man ta båtbussen ut till Lurö men det kommer mer i ett separat inlägg.


Runt Ekenäs udde finns det några olika leder som tillsammans bildar en runda på ca. 6 km av mycket lätt vandring. Längs vägen finns flera vackra utsiktsplatser samt en badplats. För den lite mer hängivna vandraren kan vi också nämna västra Värmlands pilgrimsled som börjar på Lurö, passerar Ekenäs och sen hela vägen till Nidaros (Trondheim). Den delen av leden som sträcker sig mellan Ekenäs och Säffle är ca. 5,7 mil.


I Ekenäs finns även en liten gästhamn med ett café samt en camping med en helt nybyggd och trevlig restaurang. Restaurang Ekenäs har en stor terass med utsikt över Vänern vilket i kombination med god service ger en rofylld och angenäm upplevelse. Då det var första dagen på säsongen hade de en lite mer begränsad meny men vi lyckades ändå hitta något som passade oss båda. De lät också meddela att de kommer ha en betydligt större räkmacka under resten av säsongen… 😉


Som kuriosa kan nämnas vägen på bilden nedan som ligger i närheten av Ekenäs. Den gamle sjömannen Sven Ottersten emigrerade till USA och startade där ett företag som innan han sålde det var ett av landets största grossister inom elbranschen. När han vid ett besök i hembygden såg vägens bedrövliga skick skänkte han en miljon dollar för att restaurera den. För att uppmärksamma denna gåva döptes vägen till Dollarvägen.


En trevlig dagsutflykt vid vattnet som passar alla. Här finns god mat samt vacker natur i en välkomnande och prestigelös miljö.

Vår upplevelse
7.5/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish