En tidsresa till gamla Linköping och Medevi Brunn

Vår roadtrip går vidare inåt landet.

Det här är del fyra av vår Ölands-trip. Här kan ni kan läsa del ett, två och tre.

Våra kära vänner brukar fälla lite syrliga kommentarer när vi berättar hur långt tid det tar mellan resmålen. Den allmänna uppfattningen verkar vara att man skall ta sig fram så snabbt som möjligt men vi har en lite annan syn på det. Vi föredrar de krokiga småvägarnas charm framför motorvägarnas monotona tristess och dessutom försöker vi undvika att spendera mer än 2-3 timmar i bilen under samma dag. Vi vill helst uppleva saker utanför bilen snarare än i bilen.

Den positiva sidan av detta något omständliga färdsätt är att vi ofta hamnar på lite udda destinationer som inte alltid finns med i turistguiden. Många av dem kanske inte är exotiska nog för att hamna i Vagabond men de erbjuder ändå alltid något speciellt eller oväntat. Så varför inte ta sig tid att välja ett mysigt gästgiveri istället för Burger King eller hembakta kakor istället för Rasta?

På vägen hem stannade vi i Linköping “där idéer blir verklighet”. Kommunens slogan syftar till samarbetet mellan universitet och näringsliv vilket överensstämmer väl med känslan man får av staden. Utöver den uppenbara akademiska prägeln kanske det mest framträdande är stadens militära och kyrkliga historia. Det märks inte minst på delar av biskopsgården som är Sveriges äldsta profana stenbyggnad eller den “nya” domkyrkan som började byggas på 1230-talet. Det finns också ett utmärkt flygvapenmuseum som bl.a. återger Svenska Aeroplan Aktiebolagets (SAAB) roll i svensk militärhistoria. Enligt uppgift har de över 300 flygplan och helikoptrar i sin samling vilket illustrerar att de absolut inte begränsat sig till det lokala företagets arsenal. Museet lägger även stor vikt vid vår samtidshistoria vilket gör det väl värt ett besök även för de som inte är militärt intresserade.

En annan del av staden som verkligen accentuerar detta är gamla Linköping. Stadsdelen är ett levande friluftsmuseum bestående av byggnader och föremål som flyttats från andra delar av staden. Det är totalt 125 byggnader och många av dem inrymmer aktiva verksamheter och museer. Området är öppet året om men under sommaren så lever stadsdelen upp lite extra då de förevisar gamla hantverk och företeelser i tidstypiska kläder. De har även diverse olika dramatiseringar som riktar sig både till barn och vuxna.

Vi hade först tänkt boka rum på en av hotellkedjorna i staden men av en slump så hittade vi en rekommendation för ett litet B&B som heter Hilma Winblads. Vilket otroligt mysigt boende! Vi har genom åren bott på många olika ställen men det här är verkligen något man kommer minnas. Dels ligger det mitt i gamla Linköping vilket ger det en helt unik inramning men även själva boendet sticker ut från mängden. Varsamt renoverat i en smakfull stil men samtidigt toppfräscht och inte på något vis bedagat. Lägg till detta att man äter frukost på Dahlbergs Café och man har då ett oslagbart paket. En sympatisk detalj är att de valt och uppkalla rummen efter starka kvinnor som varit en del av Linköpings historia. Vill ni läsa en mer utförlig beskrivning av detta fantastiska B&B så kan ni läsa ett utmärkt inlägg på resebloggen Lite mera rosa som finns här.

På kvällen tog vi en tur runt Linköping för att hitta en bra restaurang men det visade sig vara en oväntad utmaning. De första 20 restaurangerna på Tripadvisor var antingen semester- eller söndagsstängda men till slut hittade vi ett trevligt ställe på torget där det till skillnad från resten av stan var full fart. Stället hette Smaksak och de bjöd oss på utmärkta drinkar, en bookmaker toast och tro det eller ej en “planka” i ny tappning.

Medevi Brunn är nordens äldsta hälsobrunn och grundades redan 1678. Grundare var den förutseende generalguvenören Gustav Soop som såg att den europeiska trenden med hälsobrunnar snart skulle spridas även till Sverige. Rödbrunnen som ligger till grund för kurorten har dock nyttjats sedan urminnes tider och nämns bl.a. i forntida texter. Anläggningen hade fram till 1980-talet anställda läkare, sjuksköterskor, baderskor samt sjukgymnaster som förde traditionen med att dricka brunn vidare. Centralt för behandlingen var också musik samt bön, antingen enskilt eller i grupp. På 1870-talet skapades också den första brunnsorkestern och det är en tradition som lever kvar än idag. En rolig detalj är också att de bevarat delar av spelschemat från förr med inslag som “Grötlunk” alla dagar mellan 20.45 och 21.20 eller revelj på söndagar mellan 8.00 och 8.45. Ni kan läsa mer om deras schema på länken ovan.

Det finns även idag möjlighet att bo på området, dricka brunn, lyssna på orkestern samt att nyttja café och restaurang eller varför inte bara strosa runt på det vackra området. Restaurangen har under en tid bara tagit emot förbokade sällskap men förhoppningsvis kommer de snart igång igen med ordinarie verksamhet. Man kan dock äta lite enklare mat på det utmärkta caféet Schweizeriet.

Som de godisråttor vi är så kan vi heller inte låta bli och nämna Cloettas fabriksförsäljning i Ljungsbro. Det finns visserligen en mindre variant i gamla Linköping som ni ser på bilden nedan men har man tid så är den större att föredra.

När man då ändå tar en avstickare till Ljungsbro så kan man även passa på att besöka Ljungs slott.

Vår upplevelse
9/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish