Vårsolen lyser över Mariefreds stolthet

Besök på Sveriges äldsta gästgiveri, Gripsholms värdshus.

Mariefred är en mysig liten sommarstad som uppenbarligen går utmärkt att besöka även under lågsäsong. Slingrande små gator kantade med gamla trähus. I trakten finns även en stor mängd slott, herrgårdar och andra unika byggnader. Mest känt är kanske den så kallade Vasaborgen som under en period var kungligt fängelse. Först satte Erik XIV sin yngre bror Johan III där men så blev han utsläppt, gjorde uppror och vips så satt den äldre brodern i fängelse. Lägg på det en förgiftad ärtsoppa och vi har ett utmärkt recept för en kunglig såpa. Så kan det gå. Maktkampen fortsatte och en tredje broder blev kung, Karl IX. Det var han som såg potentialen i borgen och byggde om den till vad vi idag kallar Gripsholms slott.

När borgen började renoveras levde bygden upp och blev något av en handelsplats, 1605 fick trakten sina stadsprivilegier. 1609 var året när stadens borgare tröttnade på att härbärgera resande gratis och istället förpassades resenärerna till det nybyggda värdshuset. Byggnaden ligger precis nere vid vattnet med vacker utsikt över slottet. Värdshuset är Sveriges äldsta men som tur är för oss verkade det vara tämligen nyrenoverat.

Anläggningen är en del av Svenska Kulturpärlor som är en liten hotellkedja med små, mysiga hotell som alla har både god mat och bra service. Läs mer om vårt besök på Dufweholms herrgård som även det är en del av kedjan.

På bilderna ser ni vårt rum som stoltserade med både öppen spis, kakelugn, stort härligt badkar och riktigt sköna sängar från Hästens. Sovrummet hade kanske lite väl mycket trädetaljer för vår smak men vi uppskattade ändå att de skapat en unik prägel på rummet.

De har två restauranger på anläggningen, Bakfickan Skänken, en lite enklare bistro samt Matsalen á la carte, som serverar allt från enskilda rätter till hela avsmakningsmenyer. När vi kom dit bjöds också “Afternoon Tea i ny kostym” som var mycket trevligt. Det var en ovanligt vällagad buffé fylld med snittar, scones, smörgåstårtor, kallskuret, kakor, pajer, efterrätter, m.m. Vi diskuterade hur olika det kan vara när hotellet inkluderar någon form av eftermiddagsfika i paketet. På vissa ställen är det på sin höjd kaffe och tôrr kaka men i det här fallet hade de gått all in och bjöd på ett av de bättre afternoon tea vi varit på.

När vi väl återhämtat oss efter fikat så var det dags för avsmakningsmeny. De hade tyvärr missat att vi beställt specialkost men den utmärkta personalen fann sig snabbt och efter att ha konfererat med kocken presenterade de en ny utmärkt meny. Det här tycker vi är kännetecknet för god service, ibland blir det fel men den stora frågan är hur man då väljer att lösa det så att gästen ändå blir nöjd. I det här fallet så löste de det på ett utmärkt sätt.

Allt var fantastiskt gott men vi kände nog ändå att det hade räckt med två lite mindre efterrätter snarare än de fullstora som nu serverades. Utöver den goda maten så var ett av vinerna extra minnesvärt, Chateau du Moulin Noir från 2011. Det var verkligen fantastiskt gott och ovanligt avancerat för ett vinpaket.

Vad tyckte vi då om upplevelsen? Härligt väder, pittoreskt stad, mysigt hotell och god mat. Inget att klaga på utom möjligtvis att det kanske inte var något som stack ut. Vi konstaterade att det kanske bara är en fråga om att vi nu haft tre liknande upplevelser på raken och om det här hade varit den första så hade vi förmodligen gett den ett högre betyg.

Jag antar att man bara kan skriva en sådan kommentar om man är ruskigt bortskämd… 🙂

Vår upplevelse
8.5/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish