Naturen i den här trakten behöver verkligen inte skämmas för sig men väl framme vid själva vingården så hajar man ändå till av det man ser. Det är lite som om Peter Jackson och Madame Clicquot skulle skapa ett hotell tillsammans, alltså Sagan om Ringen möter franskt champagnechâteau. Hela området är också omgivet av Åkulla Bokskogar vilket ni kan läsa mer om här.
Mest framträdande är kanske den lite borgliknande huvudbyggnaden som huserar reception, vinbar samt vintillverkning. I anslutning till tillverkningen så har de även en vinkällare. Något som bidrar till den mysiga känslan är att den stor del av borgen är övervuxen av en park där man får utmärkt utsikt.
En annan del av anläggningen som är svår att missa är husen med egen badbrygga. Bryggorna går dock inte ut i en naturlig sjö utan i en konstgjord damm som omger husen. Husen är byggda av ljusa träslag och fönster från golv till tak för maximalt ljusinsläpp. Likt alla rummen så är de också försedda med egen bastu. Det enda man kan anföra är att man inte får vara allt för blyg då det är full insyn från alla håll.
Vi var nog lite sent ute med bokningen då husen ovan inte fanns tillgängliga men vi fick ändå en mycket trevligt rum som var modernt, stilfullt och harmoniskt. Det var återhållsam lyx med fokus på värme och ro snarare än vräkigt överdåd.
Vår upplevelse började med en rundtur på deras område. På plats i Ästad finns det cirka fjortontusen vinrankor vilket ger mellan 500 kilo och 13 ton druvor beroende på förutsättningarna under året. De stora skillnaderna från år till år har gjort att man nyligen satsade på ytterligare ett plantage med fyrtiotusen rankor. Med tanke på att man pysslar om rankorna för hand och att de kräver en hel del omvårdnad så kan man tänka sig att det kräver ett visst tålamod att göra det dag ut och dag in. En annan intressant detalj som de berättade om var deras bevattningssystem som även tjänstgjorde som frostskydd. Då vi har lite ostadigt klimat under våren så har odlingen sensorer som detekterar om det blir minusgrader. Om så är fallet så sprejas det ut en dimma av varmt vatten som fryser till is vilket skapar ett skyddande lager mot frosten. När det blir plusgrader igen smälter islagret och knopparna kan återigen frodas.
Ästad tillverkar som bekant mousserande vin men vad vi däremot inte kände till är att de använder den traditionella metoden, méthode classique, det vill säga med en första jäsning på tank och en andra på flaska. Denna metod är även känd som champagnemetoden.
Rundturen avslutades med en bubbelprovning i deras mysiga vinbar. Ja, eller rättare sagt, det var så den var beskriven men i själva verket så var det en smakövning där man på egen hand skulle identifiera tre olika bubbel. Jag skulle gärna vilja säga att vi lyckades bra men vi kan nog bara konstatera att vi är bättre på att dricka bubbel snarare än att identifiera det.
En annan kul sak som vi provade var deras gin som de producerat tillsammans med Skrea Backe Destilleri. Då de tyckte det var ett slöseri att slänga restprodukterna från vinproduktionen så började de göra gin på dem. Det är än så länge en liten upplaga på bara 400 flaskor men om det faller väl ut kommer de förmodligen producera mer i framtiden. Vi kan iallafall intyga att den var mycket god.
När vi gjorde bokningen var lite besvikna över att deras Michelinkrog var stängd över sommaren. Den kallas Äng och vi förstod inte riktigt varför förrän vi var på plats och upptäckte att den i själva verket är ett växthus mitt ute på, ja ni gissade det, en äng. Det ser väldigt häftigt ut så vi får definitivt återkomma när tillfälle ges. Ni kan se fler bilder på restaurangen i början och slutet av inlägget.
Då de har en så kvalificerad restaurang var vår förutfattade mening att den andra, Logen, skulle vara lite enklare och främst till för större grupper som behövde utfodras. Vi kunde verkligen inte haft mer fel. Den låg i en gammal lada med en massa mysiga röda stugor runt omkring. På ena sidan av ladan hade de byggt ett utsiktstorn där man kunde avnjuta en drink eller varför inte en romantisk middag med fantastisk utsikt. Ni ser tornet på bilden i mitten.
Det var inte mycket kvar av den gamla ladan då den var smakfullt inredd samtidigt som man bevarat bjälkar för att ge ett lite mer rustikt intryck. Det var högt i tak men samtidigt mycket textilier för att skapa en mysig miljö med god akustik. Det finns inget värre än en lokal där man inte ens hör vad man tänker.
Som jag nämnde tidigare var vi lite besvikna över att få den enklare menyn som serverades här men döm av vår förvåning när de börja servera rätt efter rätt av sjukt hög kvalitet. Då vi strax innan besöket avnjöt en avsmakningsmeny på Ulvön så var det svårt att inte jämföra. Vår högst subjektiva uppfattning är att det var snyggare presenterat på Ulvön men att kompositionen var bättre här på Ästad. De hade även viner som passade bättre men i det fallet handlade det nog mer om att de kört lite mer på säkra kort snarare än att ta ut svängarna. Vill ni läsa mer om Ulvön så kan ni göra det här.
Lite glada i hatten och synnerligen nöjda så lullade vi hemåt. Vi kunde inte låta bli att ta en tur upp i utsiktstornet och fick då se en fantastisk vy över landskapet.
Utöver de övriga faciliteterna så har de även ett litet spa. Det är av den nordiska typen så fokus är på avslappning och harmoni snarare än mängder med aktiviteter. Största behållningen är nog ändå att ligga i den tempererade utomhuspoolen.
Efter en god natts sömn gav vi oss ut på en vandringstur runt Älvasjön. Ni kan läsa mer om det här. Efter turen började det bli dags att röra sig hemåt, men innan vi åkte hann vi med en lunch på Logen. Den höll inte riktigt samma klass som middagen men var ändå god och vällagad.
Hur skall man då sammanfatta denna magiska upplevelse. Det är ett område som stimulerar alla sinnen samtidigt som det erbjuder lugn och harmoni. Normalt sett brukar det alltid finnas någon liten detalj som man ändå känner kunde vara bättre men i det här fallet är det svårt att hitta något som skaver. Vi lämnar Ästad Vingård med ett stort leende på läpparna och ser fram emot vårt nästa besök. Vem vet, nästa gång kanske vi testar deras nya koncept, gastrospa…