Vi utforskar Prags imponerande kulturarv

Den Habsburgska släkten har satt sin prägel på stadsbilden.

Stadskärnan som de flesta turister besöker är uppdelad i tre delar; Den gamla och den nya staden ligger öster om Karlsbron medan den lilla staden ligger på den västra sidan. Ni kan läsa mer om gamla stan här samt den nya staden här. Den lilla staden är inklämd mellan två rejäla kullar och där man bland annat hittar pragborgen, strahovklostret, petrinparken samt mycket annat.

När man väl kämpat sig upp för det sista trappsteget blir man belönad med en fantastisk utsikt samt ett av Prags bästa caféer, IPPA Café. De har ett stort utbud av kakor och bakelser som inte bara är väldigt goda utan även är vackra att se på. När vi kikade på de andra bordens beställning så insåg vi att våra kakor var bland de enklare kreationerna men de var ändå väldigt goda. Förkortningen i namnet står för övrigt för international prague pastry academy och som namnet antyder så har de även kurser för den som vill bli konditor.

Bredvid caféet fanns också ett avskräckande exempel på vad som händer om man fikar för sällan. Jag kan dock försäkra er om att det inte är någon överhängande risk att vi hamnar i denna tragiska kategori.

I området som kallas pragborgen finns en mängd sevärdheter och enligt Guinness Book of Records så är borgen ”the largest ancient castle in the world”. Jag är dock lite skeptisk till det här påståendet dels på grund av att det började byggas 890, alltså efter forntiden, men även om tolkar ordet ancient lite mer fritt så känns det ändå som det finns större borgar. Ni kan till exempel läsa om vårt besök till Alhambra här.

Det finns en biljett som ger access till alla sevärdheterna på området men kommer man ”bakvägen”, det vill säga från den östra sidan, är det inte helt uppenbart vart man köper dem. På andra sidan området, den västra sidan, finns ett stort biljettkontor som är lätt att hitta men det mindre, på den östra sidan, ligger inklämt i en liten gränd utan några som helst skyltar.

En av de största byggnaderna på området är Vituskatedralen. Den började byggas 1344 när församlingen i staden växte ur den gamla kyrkan men av olika anledningar så färdigställdes den inte helt förrän i mitten av 1800-talet. Den är byggd i fransk gotisk stil vilket kanske gör att utsidan känns mörk, tung och olycksbådande snarare än vacker. Hade det här varit den första katedralen vi besökt hade vi förmodligen beskrivit den som stor och pampig men med Milano i färskt minne så kändes åtminstone utsidan nästan blygsam. Läs mer om vårt besök i Milano här.

Insidan är desto mer imponerande. Ett långt mittskepp med vackra pelarvalv sträcker sig genom hela konstruktionen. Ovanpå pelarna finns fönster och när är ljuset från dem faller in på det delikata taket får man en känsla av rymd vilket gör att byggnaden känns större på insidan än utsidan. Längs med hela sidoskeppet finns helt makalösa fönster. De är i varierade stilar från olika epoker men mest imponerade var vi av de vars ljus föll in på sidoväggen. I väggens murbruk finns också lite glimmer som ytterligare förstärker effekten.

En annan imponerande kyrka är Saint George’s Basilica som ligger i skuggan av Vituskatedralen. Trots att de bara ligger ett stenkast från varandra så kunde de inte vara mer olika. I den större av de två är fokus på extra allt som guld, silver, färgat glas, sniderier, skulpturer, m.m. som kanske var tänkt att imponera även på dignitärer som var bortskämda med detta i sin vardag. Den mindre av de två, St. George, är i stället avskalad och enkel där man uppenbarligen lagt fokus på det sakrala snarare än det värdsliga. Som ni ser på bilderna ovan så finns det undantag från det enkla men då på en liten begränsad yta. Båda byggnaderna är imponerande på sitt eget sätt men personligen föredrar jag alltid skönheten i det enkla.

Det finns inte mycket kvar av originalkyrkan som byggdes 920 men däremot har man en liten utställning där man i ord och bild beskriver kyrkans historia.

På området finns även själva palatset som använts av diverse olika kungligheter. Som alla palats så har varje generation gjort sina egna tillägg och utbyggnader vilket gör att det är en mängd olika stilar. Det som vi var mest imponerade av var balsalen som byggdes av kung Vladislaus den andra. Utöver det vackra taket så fanns även en sorts slutna kakelugnar som verkligen stack ut bland alla beiga och bruna färger. Ni kan se en grön variant på bilden ovan. Vad vi förstod så finns även kronjuvelerna i palatset men för övrigt är det ganska sparsmakat på dyrbarheter. Vi fick lära oss att det delvis beror på att svenskarna plundrade palatset i slutskedet av det trettioåriga kriget.

I en annan del av området finns golden lane. Det byggdes ursprungligen för slottsvakten men fick sitt namn från alla guldsmeder som hade sitt tillhåll här i en senare period. Nu för tiden så tjänar alla de små husen som en blandning av souvenirbutiker och museer. Ovan ser ni bland annat delar av de hundratals rustningar som visas samt det kungliga laboratoriet. Vad vi inte visste när vi var där är att de i samband med den stora översvämningen 2002 hittade en flera kilometer lång tunnel som gick från labbet till ett annat hus där några av stadens alkemister hade sitt tillhåll. Ni kan läsa mer om det här.

I anslutning till pragborgen så finns ett stort torg och runt detta massor med vackra byggnader. Det finns även en hel del restauranger men vår upplevelse var att det mest var turistställen så vår rekommendation är att snarare välja någon som ligger bortanför parlamentet (andra bilden) snarare än runt palatset.

Vill man se vaktombytet så utgår det från torget och sen fortsätter det in på borggården. Har man inte biljett till innergården så går det utmärkt att se det genom gallret i änden av torget. Man får dock vara där i god tid då området trots allt besöks av 1,8 miljoner människor varje år.

Vi höll nästan på att missa Strahovklostret då vi spenderade lite för lång tid på att leta lunchrestaurang. Som tur var bestämde vi oss för ett snabbt besök i klostret vilket vi verkligen inte ångrade. Det är mest känt för sitt bibliotek som ni ser i inläggets startbild samt på bilden ovan men det finns även mängder med andra sevärdheter. För att nämna några så har vi kyrkan, galleriet, bryggeriet samt flera olika restauranger. Enligt uppgift så är galleriet ett de mest betydelsefulla inom gotisk konst men det finns även andra stilar representerade. Då vi hade lite bråttom så hann vi bara med biblioteket men det var verkligen galet vackert och bilderna gör det inte riktigt rättvisa.

Uppe på toppen av berget finns en stor park som sen sträcker sig över hela bergssidan ändå ner till staden. Om man inte orkar gå upp så kan man med fördel ta den viktorianska linbanan som är en av Prags största sevärdheter. Den är faktiskt en del av kollektivtrafiken så det krävs inga dyra turistbiljetter för åka den.

När vi kom gående från klostret så trodde vi först inte vår ögon då det mellan träden sticker upp ett Eiffeltorn! När man kommer närmare inser man att det bara är en femtedel så stort som det riktiga men räknar man med själva berget så är det tydligen exakt lika högt som Eiffeltornet. Ingenjörerna har förstås inspirerats av dess större släkting i Paris och byggdes för ett jubileum år 1891. Uppe vid tornet finns även lite andra aktiviteter som karuseller, ett spegelhus, några enklare caféer samt lite udda byggnader.

När vi skulle tillbaka ner till stan så tog vi vägen genom parken och den är verkligen helt enorm. I parken finns det några restauranger samt ett ”mystikhus” med väldigt oklart innehåll. Vi tolkade det som någon form av konstutställning och butik men det var ytterst oklart så vi kan ha fel.

Sammantaget var det en mycket givande och spännande dag med många olika upplevelser. Jag rekommenderar varmt ett besök till den här delen av Prag då det finns något för alla. Vi var där under en dag men då hann vi bara med att se bråkdelen av sevärdheterna. Prag är verkligen en trevlig stad på perfekt weekendavstånd och med tanke på allt vi inte hann med så är det högst troligt att vi kommer tillbaka.

Vår upplevelse
8/10
sv_SESwedish