Från vikingatid i Haugesund till nutid i Stavanger

Vi hittade vår norska favoritstad.

Efter medeltid och Hansa i Bergen, vilket du kan läsa mer om här, tog vi oss nu till Haugesund och vikingaland. Vädret var inte riktigt på vår sida i denna sommarstad varför vi raskt drog vidare till oljemeckat Stavanger.

Haugesund

Haugesund, beläget ungefär mittemellan Bergen och Stavanger är nog mest känt som den viktigaste platsen för de norska vikingarna. Precis innan du kommer in till stadskärnan passerar du Haraldshaugen som sägs vara platsen där Harald Hårfager ligger begravd.

Denna tidsepok har man givetvis slagit mynt av och staden har både en vikingaby med Norges äldsta kungatron och en årlig vikingafestival med hundratals deltagare i full vikingamundering.

Idag står här Norges riksmonument.

Haraldshaugen

För att komma undan det tråkiga vädret begav vi oss mot den lilla gågatan genom centrum som är full med små butiker av alla de slag. Jag fastnade direkt för den udda pärlan Krimz Krams där namnet får tala för sig själv. Här säljer de precis allt du inte visste att du behövde, och kanske även en hel del du verkligen inte behöver, men en rackarns kul butik hursomhelst. Vi hittade även spännande street art längs husväggarna.

Vad vi tyvärr helt missade och som får sparas till ett annat tillfälle är världens enda staty av Marilyn Monroe. Statyn är skapad av skulptören Nils Aas, som bland annat gjort statyn av Ibsen i Bergen. Hur kommer det sig då att en staty föreställandes en av världens mest ikoniska kvinnor hamnade i Haugesund? Jo, därför att Marilyns far Martin Edward Mortensen kom härifrån. Den hade varit kul att se, men tyvärr hörde vi talas om denna först efter att vi lämnat stan.

Vi strosade vidare ner på hamnpromenaden som säkerligen är mer livlig under soliga dagar. Nu var här nästan lite öde men vi fick i alla fall syn på en oljeplattform som stod inne i hamnen. Man får verkligen perspektiv på hur stora plattformarna är när man ser dem på så nära håll.

Stavanger

Stavanger med sina färgglada hus och vackra läge är hittills vår favoritstad i Norge. Ingen av oss har varit här förut och vi tyckte båda staden var superfin. Vi hade gärna stannat längre men efter en rad dåliga erfarenheter av ställplatser i norska städer så hade vi bokat in oss på en strandcamping utanför stan. Vi hade alltså bara en eftermiddag i Stavanger och det gällde att steppa på för att hinna se så mycket som möjligt.

Precis som de andra kuststäderna i Norge har Stavanger en hamnpromenad med gamla hamnmagasin. Eftersom vi just varit i Bergen där ett av stadens stora kännetecken är just hamnpromenaden var vi inte så imponerade av denna del av Stavanger. Vi valde därför att bara snabbt passera för att istället undersöka vad som mer fanns att se i denna fina stad.

Bara ett kvarter in hittade vi istället gator med färgglada hus, vimplar samt mycket liv och rörelse. Äntligen fick vi lite sommarkänsla trots det något bistra vädret. Huvudgatan Øvre Holmegate kallas till och med Fargegate på grund av sina färgglada hus och man blir glad bara av att passera här. Att det finns massor med caféer, restauranger och butiker i kvarteret gör ju inte saken sämre. Apropå caféer förresten, så har Stavanger sex kafferosterier, bara det är en anledning till att återkomma.

I rak motsats till Fargegata har du istället Gamle Stavanger, här är alla hus vita och trädgårdarna är i ett oklanderligt skick. Ett otroligt vackert och pittoreskt område där boningshus, konstgallerier och hantverksbutiker ligger om vartannat.

På väg tillbaka mot centrum passerar du Byparken och domkyrkan som är Norges äldsta katedral. Domkyrkan som byggdes på 1100-talet har varit stängd för renovering under flera år men öppnar igen under hösten 2024.

Jag läste någonstans att Stavanger är Nordens procentuellt sett störst växande stad och att detta till stor del ska bero på oljeproduktionen. Efter vår resa genom Norge så förstår man att oljan har haft en enormt stor betydelse för landets utveckling och ekonomi. Är man nyfiken på olja så finns här Norsk Oljemuseum, tyvärr hann vi inte hit. Oavsett vad man anser om olja så är det ändå intressant att se dess påverkan på landet och det hade varit intressant att besöka museet men det får bli en annan gång.

Nu var det istället dags att bege sig vidare till stranden och Ølbergs camping där vi skulle parkera bilen för natten. Vi har dock redan planerat för en tur tillbaka till södra Norge och Stavanger. Under denna resa har vi mest gjort snabba stopp för att se vart man kan åka en annan gång. Vi bor så nära den Norska gränsen och här finns så mycket att se att vi säkerligen kommer att ta många turer hit.

Camping vid stranden i Norge.
Ølbergs camping
Vår upplevelse
9/10
sv_SESwedish