Färnebofjärdens naturreservat i Gysinge

Där en oväntad upplevelse imponerar mest.

Vi fick plötsligt en lucka i kalendern och vad gör man då? Då vi gillar vandring tog vi oss en titt bland Sveriges nationalparker för att se om det var någon av dem som vi missat.

Nationalparker är alltid en trevlig upplevelse då de är lite mer av ett naturmuseum vilket adderar en intressant dimension. De lägger med andra ord ner en hel del jobb på att utbilda och man lär sig alltid något nytt om vår vackra natur. I många av nationalparkerna finns det även ett Naturum som ytterligare höjer upplevelsen.

Tro det eller ej, det fanns ett par stycken som vi inte besökt och en av dem var dessutom på ett någorlunda hanterbart avstånd. Som en extra bonus upptäckte vi en liten herrgård och bruksmiljö i närheten.

Till vänster kan ni se en karta med alla parkerna men tänk på att det här också ändras från år till år, vissa försvinner medan andra läggs till.

Gysinge i Sandvikens kommun var en gång i tiden Gästriklands största järnbruk vilket märks då den lilla byn har ovanligt mycket flådiga byggnader och sevärdheter.

Den kanske mest kända är Gysinge herrgård som ni ser på bilden ovan. Anläggningen är i första hand tänkt för konferens men under sommar- och julledighet så är det även en populär turistdestination. Runt huset finns även en välskött park som är trevlig att promenera i.

Vi hade bokat ställplatsen invid herrgården men när tillfälle gavs flyttade vi över till den betydligt mysigare ställplatsen på andra sidan vägen. Det var väl inget fel på den första heller men den var lite trist då det bara var en enda stor asfalterad yta utan vare sig grönområden eller utsikt. Ni kan läsa mer om dem på vår andra sajt, eller klicka här och här.

Utöver herrgården finns det en mängd av andra byggnader på området. Naturum, Café Udden, Restaurang Orangeriet, Benedicks inredning och ett antal mindre butiker och hantverksbodar. Det finns även guidade turer samt uthyrning av kajaker, cyklar, sup:ar, m.m.

Ett stenkast bort ligger den lilla byn med bland annat en liten brukshandel och ett brandkårsmuséum.

Som vi nämnde i titeln så fick vi en oväntad och väldigt positiv upplevelse. Lite gömd bakom stallet finns ett vandrarhem som drivs av STF. Vi tänkte inte så mycket på det då vi redan hade boendet ordnat men av en slump ramlade vi in på deras hemsida och det visade sig att de driver en gourmetrestaurang i det mysiga värdshuset som ni ser ovan. Vem hade trott det? Min bild av STF är enkla boenden och i bästa fall en tôrr ostfralla till frukost. Upplevelsen vi fick kunde inte vara längre från det.

Till förrätt åt vi en fantastisk råbiff med en perfekt balans mellan sötma, syra och sälta. Till varmrätt valde vi olika rätter, jag fick en utmärkt flankstek från Vinnersjö Angus, och min bättre hälft valde något de kallade ”lokalt på tallriken” vilket var ett samarbete mellan ett antal restauranger i området. Här resulterade det i en spännande rätt baserad på krämigt kulturspannmål, pocherat ägg, frasig surdeg, rökt äggula, säsongsgrönsaker samt Gulla, en lokal ost från Hansjö mejeri. Det kanske inte såg så snyggt ut men det var verkligen en smakupplevelse av rang. Till sist fick vi en rabarberdessert med rostad fänkålskräm.

Allt var fantastiskt gott och en angenäm överraskning. Vinerna och servicen kanske inte riktigt matchade nivån på maten men det var absolut inte en fråga om vilja utan snarare om att personalen var lite oerfaren.

Vi åt de första rätterna inne i värdshuset men valde att ta efterrätten ute i deras mysiga trädgård. Den här delen av Dalälven är för övrigt känd för sin stora mängd mygg men just vid det här tillfället var det ovanligt lite vilket ändå är att föredra. Det var hur som helst behagligt i sensommarvärmen.

Efter maten tog vi en promenad i det vackra området. Älven har letts om till smedjan vilket i praktiken gör att parken är omgärdad av vatten. I närheten av Naturum finns även en liten skulpturpark som ni kan se lite längre upp i inlägget.

Mitt emot herrgården ligger en liten utställningslokal där lokala konstnärer ställer ut sina verk. Det finns även en vildmarksby med bland annat glampingtält och uthyrning av diverse äventyrsattiraljer.

Nästa dag bar det av mot naturreservatet. Vi hade i och för sig tagit en kort tur som utgick från herrgården men den var så översvämmad att vi fick avbryta och gå tillbaka. När jag säger översvämmad menar jag alltså inte att det var olämpligt för lågskor utan snarare att man hade behövt vadarbyxor för att ta sig igenom. Vi fick för övrigt lära oss att det finns en terrängtyp som vi inte kände till, översvämningsängar. Den här typen av terräng skapar ett unik habitat som gynnar vissa arter och det är just det man försöker bevara i området.

Det gick dock betydligt bättre när vi utgick från huvudentrén. Här var lederna bättre uppmärkta, välskötta och hade de informationstavlor som man vant sig vid i nationalparkerna. Det här är visserligen en liten park men ändå väldigt trevlig med fin natur och vackra vyer.

På vägen hem tog vi en liten omväg till Skekarsbo utsiktstorn. Jag kanske inte kan rekommendera vägen som går direkt från Gysinge då det är mer av en timmerväg snarare än en bilväg men om man istället svänger av direkt från landsvägen så är det inga problem att ta sig dit. Väl på plats så finns det en ordentlig parkering, en liten kort vandringsslinga samt själva tornet. Det var fin utsikt och väl värt omvägen.

Vi hade egentligen inga förväntningar alls när vi åkte till Gysinge men det visade sig vara en mycket trevlig destination. Massor att uppleva både när det kommer till vandring, aktiviteter, mat och vackra vyer. Det här är säkert en plats vi kommer återvända till och något vi rekommenderar för alla andra.

Vår upplevelse
8.5/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish