Torpa Stenhus, en fascinerande medeltidsborg

Här hittar du både spöken och en gammal hump, vad nu det kan vara?

Strax söder om Ulricehamn i Västergötland ligger Torpa stenhus vackert beläget vid sjön Åsunden. Vi hade nyligen hört talas om detta slott och bestämde oss för att åka dit för att titta runt. Slottet har anor från slutet av 1400-talet och har varit i samma familjs ägo i hela sjutton generationer, det ni!

Slottet har en kunglig glans då dottern i huset, Katarina Stenbock, blev Gustav Vasas tredje fru i mitten av 1500-talet. Det var också under samma tid som huset fick sitt nuvarande utseende.

Vi valde att gå en guidad tur för att få veta så mycket av slottets historia som möjligt. En liten miss från vår sida var att det under påsken endast hölls visningar som handlade om påskens traditioner och firanden. Guiden blandade dock upp detta väl med spännande information om huset. Guidningarna hålls varje timme men man kan också titta runt själv och läsa på skyltar som berättar om husets historia. Bra om man har missat något eller vill läsa mer.

Efter att ha inlett med en visning av kapellet och fängelsehålan (himmel och helvete?) vandrade vi vidare mot slottets pampiga salar som var dukade för fest. Salarna är otroligt vackra och smyckade med målningar på både väggar och tak. Det påminner lite om en mindre version av Läckö Castle, men sen är det också från ungefärligen samma tidsepok.

Inget slott kan vara utan sina spöken och naturligtvis har även Torpa ett antal sådana. Det verkar vara döttrarna i huset som haft störst skäl till att gå igen. Till exempel sägs en dotter ha blivit inmurad i väggen levande när hon kom hem från en resa i det pestdrabbade Danmark. Rädslan för en spridning av smittan på Torpa gjorde att hennes far såg detta som den enda lösningen. En annan dotter dog av brustet hjärta efter att hennes älskade, en dansk fånge på slottet, dödats av hennes far.

När du besöker Torpa får du inte heller missa den berömda humpen. Vad är då en hump? Det är tyska för sejdel och den köptes in 1581 för att användas till firanden. Då glas var dyrt hade man endast en stor sejdel fylld med vin som gick runt mellan gästerna. Hur en glassejdel från 1500-talet skapad för fest kan ha överlevt flera hundra år är för mig helt otroligt. Här står den i alla fall, väl skyddad i en glasmonter, övervakad med en sträng blick av Gustaf Olofsson Stenbock.

Torpa beboddes inte särskilt länge och redan i mitten på 1600-talet byggdes ett hus i timmer precis bredvid slottet. Det finns ett bevarat kopparstick med bild på huset och utifrån denna bild håller nuvarande ägaren på att uppföra en kopia i betong. Huset är inte riktigt klart ännu men det ska bli spännande att se slutresultatet.

I anslutning till huset ligger gårdens gamla magasin där det finns ett slottscafé. Här kan du både fika och äta lunch eller middag. Henrik åt en påsktallrik och jag åt en hjorttallrik med kött från området. Ett gott och trevligt stopp före eller efter turen på slottet.

För dem med husbil vill jag också passa på att tipsa om deras lilla ställplats. Precis mellan restaurangen och huset finns det plats för ett par husbilar nere vid sjön. Här får du stå gratis över natten. Det finns visserligen inga särskilda faciliteter men vem behöver det när du har både spöken och slott runt knuten. 🙂

Leave a Reply

Our experience
9/10
en_GBEnglish