Vi må vara lite bekväma av oss, men när vi åker på vandringsturer så stannar vi gärna på ställen där man både kan vandra och äta gott. Torrmat är liksom inte riktigt vår grej. Inför Valborgshelgen hade vi egentligen tänkt åka norrut men då vi är såå trötta på kyla så insåg vi att det inte var läge att åka norrut. Vi åkte istället österut mot smålänska Bauerskogen.
Vi bodde på Bauergårdens ställplats, vilken du kan läsa mer om here. Den ligger precis i anslutning till gården där man kan äta dagens alla måltider om man vill. Vi valde en upplevelsemeny en av kvällarna, mer om denna nedan.




Bauergården är ett gästgiveri precis vid sjön Bunn utanför Gränna. Gården passar dig som vill ha ett par aktiva dagar i naturen. Det finns flera vandringsleder som utgår ifrån närområdet och vi såg att väldigt många gäster hade med sig cykeln för här finns även massor med cykelleder. Vill du ta det lite lugnare kan du hyra en kanot och paddla ut på sjön eller basta och bada nere vid sjöstugan.


Vi startade vår resa med årets första rosé i solnedgången tittandes ut över sjön. Förvisso hade vi ett litet vedupplag som skymde sikten något men vad gör det, det var ju vår i sikte.




Dagen efter valborgsfirandet vaknade vi upp och bestämde oss för att ta en tur runt sjön Bunn, som vi hade hittat på AllTrails. Turen var cirka 12 kilometer lång och var kanske lite för mycket på grusväg men det var ändå en vacker tur med delar som gick genom skogen och långa partier där man hade sjön precis bredvid sig.
Lite mer skog hittade vi i den kortare slingan på fem kilometer som kallas Fabrikören. Denna slinga kan även kombineras med Esters promenad på två och en halv kilometer. Promenadslingan som är uppkallad efter John Bauers fru är lika mycket upp och ner som deras relation sägs ha varit innan de båda tragiskt nog avled i en båtolycka år 1918.



En dag ute i det fria skapar som alla vet en glupande aptit och vi hade därför bokat in oss på deras restaurang och valt en upplevelsemeny. Dessa menyer behöver egentligen bokas några dagar i förväg vilket vi hade missat, men som tur var gick det att klämma in oss ändå. De har tre olika menyer, Bauermenyn, Trådrullarmenyn och den hållbara trerätters, alla med lokala råvaror så långt det är möjligt. Vi tyckte att Trådrullarmenyn lät godast så vi valde denna och när vi satte oss till bords upptäckte vi ett litet tåg på en tågbana bredvid oss. Middagen inleddes med en berättelse om resan med Gripenbergsbanan som skulle ta pasagerarare och gods mellan Jönköping och Gripenberg, men som tyvärr gick i konkurs innan linjen hade byggts klart.


Vår ”resa” började med ombordstigning och en planka med småländska delikatesser serverad med öl från Röttle bryggeri bryggd på lokalt odlad humle, vilket var lite extra kul eftersom vi skulle till Röttle by dagen efter. Du kan läsa om vårt besök here. Middagen fortsatte sedan med lamm från närbelägna Lupiners gård och till detta serverades vin från Vistakulle. Vi kunde visserligen välja ett Italiensk vin, vilket kanske hade haft lite högre kvalitet, men det är ju ändå kul att testa svenska viner och det smakade faktiskt helt ok. Kvällen avslutades med punchens sötma då det serverades en punch- och honungsparfait med bär och mandelskorpor. Som dryck fick vi välja mellan punch från Vistakulle eller deras Vista Härads Apel som bäst kan beskrivas som en svensk motsvarighet till Calvados.



Det var verkligen en spännande meny och ett trevligt sätt att äta middagen på. När vi bokade menyn förstod vi nog inte riktigt vad ”upplevelsemeny” innebar men det var riktigt roligt att få höra historien om tågbanan och livet kring Bunn under sent 1800-tal. Jag hoppas också att våra bordsgrannar kan förlåta oss för att vi körde tåget runt, runt, runt hela kvällen. 🙂